Przejdź do głównej zawartości

Krem z białych szparagów z tortellini z kozim serem i oliwą ze szczawiku zajęczego

Szczawik zajęczy porasta leśne tereny właściwie na terenie całego kraju, jest dość popularny, wyglądem przypomina przerośnięte listki koniczyny. Zbierać go można od maja do lata, kwitnie na biało, więc łatwo go zlokalizować wśród leśnego runa. Szczawik zajęczy stosuje się do zakwaszania, ma przyjemny lekko cytrynowy posmak, zawiera mniej kwasu szczawiowego niż szczaw łąkowy, jednak nie jest zalecany przy chorobach nerek. Szukajcie szczawiku w zacienionych miejscach, w skrajnych przypadkach można go nawet spotkać zimą pod śniegiem. 


Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 60 min


Krem szparagowy



2 pęczki białych szparagów
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
100 ml śmietany 30% 
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 łyżek masła



Tortellini



200 g mąki pszennej najlepiej typu 00
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
200 g koziego sera
1 łyżka świeżego tymianku 













Oliwa ze szczawiku



2 gaście szczawiku zajęczego, można zastąpić zwykłym szczawiem 
oliwa z oliwek
sól




Przygotowanie:




1. Szparagi obieramy, odcinamy końcówki, są łykowate i nie nadają się do zmiksowania, można na nich zrobić wywar, szparagi kroimy na 3 cm kawałki
2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone szparagi, bez główek, smażymy chwilę, mieszamy od czasu do czasu
3. Dolewamy bulion i gotujemy, wrzucamy główki szparagów, gotujemy ok 4 minuty, dolewamy śmietanę i miksujemy na krem, sugeruję przecedzić przez sito, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową
4. Tortellini - mąkę mieszamy z jajkami i solą, zagniatamy kule, owijamy folią i odkładamy na ok 1 h
5. Szczawik ucieramy w moździerzu z oliwą i solą, oliwy dolewamy stopniowo, zaczynamy od 2 łyżek, ucieramy całość do momentu kiedy roztarte listki połączą się z oliwą 
6. Farsz - ser kozi mieszamy z pieprzem i listkami świeżego tymianku, nie solimy 
7. Ciasto makaronowe rozwałkowujemy bardzo cienko, ja używam maszynki do makaronu, potrzebujemy pas o szerokości ok 5 cm, nakładamy małą łyżeczkę farszu w odległościach ok 1 cm od siebie, farsz układamy mniej więcej do połowy długości pasa, następnie smarujemy ciasto w okół farszu wodą i  przykrywamy pozostałym ciastem, zlepiamy i wykrawamy kwadratowe tortellini, gotujemy je w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia 
8. Podajemy zupę z tortellini i oliwą






 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler