Przejdź do głównej zawartości

Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami

Ras el hannout - tajemnicza przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej każda gospodyni domowa, nie tylko marokańskiej prowincji, skrywa w sercu i zaciszu kuchennym swój unikatowy skład tej słynnej, marokańskiej przyprawy. Stąd też mieszanki o tej samej nazwie mogą się dość radykalnie różnić smakiem i aromatem. Zazwyczaj do tej zwanej żółtą, wchodzą m.in. kolendra, kurkuma, kumin, ostra czerwona papryka. 




Składniki na 4 porcja
Czas przygotowania: 1 h pieczeni + 20 min

1 kalafior
1 łyżeczka kuminu 
1 łyżka przyprawy ras el hannout*
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
ok 1 l warzywnego bulionu
oliwa z oliwek




Klopsiki

ok 300 g zmielonego mięsa z indyka
2 łyżki koperku
1 mniejsza cebula
3 łyżki płatków owsianych 
ok 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
jajo











*jeśli nie dysponujecie gotową mieszanką ras el hannout można stworzyć ją samemu, przykładowy skład: 

1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
1 anyż gwiazdkowaty
szczypta nasion kopru włoskiego
2 goździki

wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw. 







Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z kalafiora odcinamy liście i wycinamy twardy kłąb
2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą w moździerzu, dodajemy ras el hannout lub własną mieszankę przypraw, łączymy z oliwą do powstania pasty, którą nacieramy kalafior
3. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min
4. Kiedy kalafior zmięknie miksujemy do z gorącym bulionem, jeśli użyjecie aromatycznego bulionu zupa nie powinna wymagać dodatkowego przyprawienia
5. Klopsiki - cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy następnie łączymy z mięsem i z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ręką, doprawiamy, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, gotujemy je w bulionie, który potem wykorzystamy do zupy 
6. Zupę podajemy z siekanym koperkiem i ugotowanymi klopsikami 



Tak upieczony kalafior świetnie sprawdzi się też jako dodatek, nie musicie z niego robić zupy ;) 













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ewa pisze…
ale musi,to być aromatyczna zupka :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.