Składniki na 4 porcja
Czas przygotowania: 1 h pieczeni + 20 min
Klopsiki
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
1 anyż gwiazdkowaty
szczypta nasion kopru włoskiego
2 goździki
wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw.
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z kalafiora odcinamy liście i wycinamy twardy kłąb
2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą w moździerzu, dodajemy ras el hannout lub własną mieszankę przypraw, łączymy z oliwą do powstania pasty, którą nacieramy kalafior
3. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min
4. Kiedy kalafior zmięknie miksujemy do z gorącym bulionem, jeśli użyjecie aromatycznego bulionu zupa nie powinna wymagać dodatkowego przyprawienia
5. Klopsiki - cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy następnie łączymy z mięsem i z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ręką, doprawiamy, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, gotujemy je w bulionie, który potem wykorzystamy do zupy
6. Zupę podajemy z siekanym koperkiem i ugotowanymi klopsikami
Tak upieczony kalafior świetnie sprawdzi się też jako dodatek, nie musicie z niego robić zupy ;)
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
1 anyż gwiazdkowaty
szczypta nasion kopru włoskiego
2 goździki
wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw.
Komentarze