Przejdź do głównej zawartości

Zupa z pieczonego kalafiora z klopsikami

Ras el hannout - tajemnicza przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład mieszanki zwanej ras el hannout wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tażin. Przyprawa jest dość tajemnicza ze względu na jej skład, każdy producent ma swoją recepturę, co więcej każda gospodyni domowa, nie tylko marokańskiej prowincji, skrywa w sercu i zaciszu kuchennym swój unikatowy skład tej słynnej, marokańskiej przyprawy. Stąd też mieszanki o tej samej nazwie mogą się dość radykalnie różnić smakiem i aromatem. Zazwyczaj do tej zwanej żółtą, wchodzą m.in. kolendra, kurkuma, kumin, ostra czerwona papryka. 




Składniki na 4 porcja
Czas przygotowania: 1 h pieczeni + 20 min

1 kalafior
1 łyżeczka kuminu 
1 łyżka przyprawy ras el hannout*
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
ok 1 l warzywnego bulionu
oliwa z oliwek




Klopsiki

ok 300 g zmielonego mięsa z indyka
2 łyżki koperku
1 mniejsza cebula
3 łyżki płatków owsianych 
ok 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
jajo











*jeśli nie dysponujecie gotową mieszanką ras el hannout można stworzyć ją samemu, przykładowy skład: 

1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
1 anyż gwiazdkowaty
szczypta nasion kopru włoskiego
2 goździki

wszystkie niemielone przyprawy prażymy na suchej patelni następnie ucieramy na proszek, łączymy z resztą mielonych przypraw. 







Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z kalafiora odcinamy liście i wycinamy twardy kłąb
2. Kumin prażymy na suchej patelni, kiedy zacznie pachnieć rozcieramy z solą w moździerzu, dodajemy ras el hannout lub własną mieszankę przypraw, łączymy z oliwą do powstania pasty, którą nacieramy kalafior
3. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min
4. Kiedy kalafior zmięknie miksujemy do z gorącym bulionem, jeśli użyjecie aromatycznego bulionu zupa nie powinna wymagać dodatkowego przyprawienia
5. Klopsiki - cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy następnie łączymy z mięsem i z pozostałymi składnikami, wyrabiamy ręką, doprawiamy, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, gotujemy je w bulionie, który potem wykorzystamy do zupy 
6. Zupę podajemy z siekanym koperkiem i ugotowanymi klopsikami 



Tak upieczony kalafior świetnie sprawdzi się też jako dodatek, nie musicie z niego robić zupy ;) 













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Ewa W pisze…
ale musi,to być aromatyczna zupka :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler