Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min
Domowy makaron
Masło estragonowe
100 g masła
1-2 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
2 łyżki białego wina
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
1 filiżanka listków estragonu
sól i świeżo zmielony pieprz
pęczek szparagów
parmezan
1. Makaron - na stolnicy tworzymy kopczyk z mąki, dodajemy sól, jajka i żółtka oraz oliwę, zagniatamy mąkę do wewnątrz, stopniowo dolewamy wodę, możliwe że nie zużyjemy całej. Kiedy ciasto połączy się w sprężysta kulę zawijamy w folię i odkładamy na ok 1/2-1h.
2. Następnie dzielimy ciasto na 4 części, każdą spłaszczamy i: albo przypuszczamy przez maszynkę do makaronu ( polecam, znacznie poprawia komfort pracy i jakość makaronu) lub w ostateczności pieczołowicie wałkujemy na stolnicy podsypując mąką, następnie tniemy makaron w dowolny sposób
3. Gotowy makaron pozostawiamy do lekkiego podsuszenia, przesypując go mąką
4. Szparagi, odłamujemy końcówki jak pisałam powyżej, resztę szparaga tniemy obieraczka do warzyw na tzw. taggiatell, następnie gotujemy w osolonym wrzątku ok 1 min, natychmiast odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem
5. Sos - końcówki szparagów kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w maśle ok 15 minut, na wolnym ogniu żeby masło nie zaczęło się rumienić, masło ma jedynie się zaromatyzować, odcedzamy, końcówki nie będą już potrzebne, następnie ostudzone masło włożyć do pojemnika blendera dodać oliwę, miód, sok z cytryny, wino, estragon, szczyptę soli, wszystko zmiksować na gładki sos
6. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku ok 1,5 - 2 min, podajemy z sosem, szparagami i startym parmezanem
sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatkowo
Przygotowanie:


Komentarze