Przejdź do głównej zawartości

Burgery z pieczonym kurczakiem, grillowanym ananasem i czekoladowym sosem barbecue

Gdyby tak zupełnie przypadkiem zostały Wam resztki z niedzielnego kurczaka to mam dla niego świetne zastosowanie - nietuzinkowe burgery. W domu szykuje się niezła dezorganizacja, remont trwa już miesiąc, a końca nie widać, jeszcze mam kuchnię więc jeszcze jemy, ale już niedługo będę mogła tylko pomarzyć o kulinarnym się spełnianiu, co gorsza nie wiadomo na jak długo. Tymczasem gotuję jak szalona, żeby zapełnić poczekalnię fajnymi, sezonowymi daniami. Ostatnio miałam okazję zjeść naprawdę dobrego hamburgera, maleńki lokal na tyłach katowickiego dworca naprawdę daje radę. Banhof, bo taką nazwę przyjął, i słusznie, to burgery z wyższej półki, nietuzinkowe dodatki, a całość przyrządzona perfekcyjnie. Niesiona smakiem wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka, dojrzałego ananasa do własnego burgera, efekt - oszałamiający, ale królem dania jest sos BBQ z subtelnie wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady. Słodko- pikantyny, delikatnie gorzkawy, komponuje się z bekonem i grillowanym ananasem tak dobrze, że zaskoczył nawet mnie samą ;) 


Składniki na 6 szt
Czas przygotowania: 65 min



Czekoladowy sos barbecue

250 ml pomidorowej passaty
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej gorczycy
 2 łyżeczki sosu Worcestershire
60 ml syropu klonowego lub miodu
80 g melasy
60 ml octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki whisky
50 ml espresso
45 g czekolady klasyczna gorzka Goplana














Dodatkowo


6 bułek pełnoziarnistych
1 świeży ananas
200 g rukoli
1 czerwona cebula
50 ml octu winnego
1 łyżka brązowego cukru
6 plastrów sera cheddar
6 plastrów bekonu
majonez 
500 g mięsa pieczonego kurczaka






Przygotowanie:




1. Czekoladowy sos BBQ - w rondlu podsmażamy posiekaną szalotką i czosnek, dodajemy resztę składników poza whisky i espresso, gotujemy ok 20 minut aż sos zgęstnieje i stanie się kleisty, następnie dodajemy whisky, świeżo zaparzone espresso i czekoladę połamaną w kawałki, mieszamy i odstawiamy
2. Cebulę kroimy w plastry, rozdzielamy ją palcami na pojedyncze kółka, zalewamy octem winnym wymieszanym z brązowym cukrem, odstawiamy do zamarynowania
3. Plastry bekonu smażymy na chrupko
4. Plastry ananasa okrawamy ze skóry, wycinamy kłąb i grillujemy na patelni grillowej, obracamy, na zgrillowanej stronie układamy plaster sera, czekamy aż zacznie się rozpuszczać
5. Bułki przekrawamy i grillujemy, powinny być lekko chrupiące 
6. Jedną połówkę bułki smarujemy majonezem, układamy porwane mięso kurczaka, plaster ananasa z serem, bekon, porcję sosu barbecue, garść rukoli, marynowaną cebulkę, przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną również odrobiną majonezu











Z czekoladową nutą









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Evi pisze…
Wspaniały ten czekoladowy sos :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler