Składniki na 6 szt
Czas przygotowania: 65 min
Czekoladowy sos barbecue
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej gorczycy
2 łyżeczki sosu Worcestershire
60 ml syropu klonowego lub miodu
80 g melasy
60 ml octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki whisky
50 ml espresso
45 g czekolady klasyczna gorzka Goplana
Dodatkowo
6 bułek pełnoziarnistych
1 świeży ananas
200 g rukoli
1 czerwona cebula
50 ml octu winnego
1 łyżka brązowego cukru
6 plastrów sera cheddar
6 plastrów bekonu
majonez
500 g mięsa pieczonego kurczaka
Przygotowanie:
1. Czekoladowy sos BBQ - w rondlu podsmażamy posiekaną szalotką i czosnek, dodajemy resztę składników poza whisky i espresso, gotujemy ok 20 minut aż sos zgęstnieje i stanie się kleisty, następnie dodajemy whisky, świeżo zaparzone espresso i czekoladę połamaną w kawałki, mieszamy i odstawiamy
2. Cebulę kroimy w plastry, rozdzielamy ją palcami na pojedyncze kółka, zalewamy octem winnym wymieszanym z brązowym cukrem, odstawiamy do zamarynowania
3. Plastry bekonu smażymy na chrupko
4. Plastry ananasa okrawamy ze skóry, wycinamy kłąb i grillujemy na patelni grillowej, obracamy, na zgrillowanej stronie układamy plaster sera, czekamy aż zacznie się rozpuszczać
5. Bułki przekrawamy i grillujemy, powinny być lekko chrupiące
6. Jedną połówkę bułki smarujemy majonezem, układamy porwane mięso kurczaka, plaster ananasa z serem, bekon, porcję sosu barbecue, garść rukoli, marynowaną cebulkę, przykrywamy drugą połówką bułki posmarowaną również odrobiną majonezu
Komentarze