Przejdź do głównej zawartości

Zielone smoothie ze szpinakiem

Dlaczego wiosny nie da się rozpocząć bez trapiącej potrzeby porządkowania szeregu spraw. Pogrążone w głębokim, zimowym śnie wydzierają nagle ze wszystkich możliwych kątów, domagając się natychmiastowego zainteresowania. Moje zaległości zaczynają pokrywać się coraz grubszą warstwą kurzu, ale jeszcze nie dorosłam do jej zdmuchnięcia. Wciąż coś pilniejszego, a może ciekawszego mnie od tego odciąga. Możliwe, że potrzebuję energetycznego kopniaka, spróbuje, może jakimś cudem to zielone smoothie obudzi we mnie lwa i rzucę się w wir zaległości, oby nie skończyło się na porządkach w szafce z butami ;) 


Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min

450 g świeżego szpinaku
4 kwaskowate jabłka
1 dojrzałe awokado
sok z 1/2 limonki
1 cm świeżego imbiru


Przygotowanie:

1. Szpinak myjemy, odcinamy tylko same korzonki, razem z pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami i obranym kawałkiem świeżego imbiru przepuszczamy całość przez sokowirówkę 
2. Miąższ z awokado wyłuskujemy łyżką i dodajemy do soku, miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy sokiem z limonki
3. Podajemy schłodzone, można udekorować orzechami 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ta głębia zielonego koloru jest cudowna, aż chce się pić!
Ania S pisze…
Uwielbiam takie zielone koktajle ;) A zieleń Twojego jest po prostu idealna ;)
Kolor iście wiosenny! :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler