Przejdź do głównej zawartości

Pierogi ruskie z karmelizowaną cebulą



Trzeba Was jeszcze nakłaniać do klasyki? Wiem, że zapewne Wasze babcie i mamy robią najlepsze pierogi na Świecie, ja moje lepię głównie sama, w czym ostatnio odnalazłam zabawę i spokój. Wprawdzie zawsze towarzyszy mi moja młodsza Latorośl, podkradając skrzętnie kawałki ciasta i upychając je gdzie popadnie, włącznie z brzuchem psa, to i tak "pierogowanie" stało się dla mnie przyjemne. Pierogi są na tyle uniwersalne, że stały się popularne w wielu kuchniach Świata, pierogi jada się prawie na każdym kontynencie, różnią się jedynie farszem i sposobem podania, jedne są z wody, inne z głębokiego tłuszczu, z pieca lub lądują w zupie, skrywają w sobie warzywa lub mięso, ale nie brakuje też słodkich odmian, tj włoskie raviollo.  Pierogi ruskie to tak naprawdę "pierogi polskie" pochodzą z Rusi, a nie z Rosji, sami zaś Rosjanie pierogi z farszem ziemniaczano-serowym nazywają właśnie "pierogi polskie". Kuchnia kresowa nauczyła nas, że ciasto na pierogi powinno być cienkie, a brzegi misternie wykończone.





Składniki na ok 50 szt
Czas przygotowania: 45 min

Ciasto


2 szklanki mąki pszennej
200 ml gorącej wody
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka masła


Farsz


500 g ugotowanych ziemniaków
300 g twarogu
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka klarowanego masła














Karmelizowana cebula


2 duże cebule
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka miodu
sól. pieprz



Przygotowanie:



1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy kopczyk, wbijamy jajko, dodajemy masło i sól, zagniatamy, kiedy powstaną okruchy dolewamy wodę, stopniowo, bardzo możliwe, że nie wykorzystamy całej wody, zagniatamy ciasto do momentu aż nie będzie się lepić do rąk ani blatu, będzie sprężyste, gładkie i lśniące, przykrywamy folią i dostawiamy na ok 30 min
2. Farsz - ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy rozgnieciony twaróg, cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na klarowanym maśle, przykładamy do ziemniaków i twarogu, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy
3. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy kołka, nakładamy farsz, zlepiamy, odkładamy pod ściereczkę żeby nie wyschły, gotujemy partiami w osolonym wrzątku, ok 2 min od wypłynięcia
4. Karmelizowana cebula - można po prostu podsmażyć cebulę na maśle, ja jednak bardzo lubię dodawać do niej miód, cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na maśle, kiedy się przyrumieni i zmięknie dodajemy miód, doprawiamy solą i pieprzem
5. Ugotowane pierogi podajemy z karmelizowaną cebulką, ewentualnie można wrzucić pierogi na patelnię i lekko je przyrumieniać razem z cebulką


Klasyczne, zawsze dobre! 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
pierogi... mniam...
Twoje wyglądają ślicznie !! :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler