Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarnisty wieniec z buraczanym pesto i serem camembert


Kawałek świeżej piętki prawdziwego chleba na zakwasie zwinięty ze stołu dziecięcą rączką, posmarowany domowym masłem i posypany cukrem, najprostsza i zapewne najlepsza wersja kanapki. Po dziś dzień kiedy moje Pociechy proszą mnie o kanapkę świeżo upieczonego chleba z masłem doznaję swoistej retrospekcji, cofając się do lat kiedy to jeszcze wypadało mi siedząc na trzepaku, machając beztrosko bosymi stopami odrywać zębami kawałki wypieczonej piętki chleba. Dziś pieczywo przeżywa rewolucje, mnogość dodatków jakie do niego dodajemy i różnorodność mąk przenosi chleb na wyższy wymiar. Od pieczywa oczekujemy już nie tylko smaku, ale również dobroczynnego oddziaływania na nasz organizm. Jak Wam się wydaje czy pełnoziarnisty zawijanie z pesto buraczanym może konkurować z "piętką" o miano tej wymarzonej....





Składniki
Czas przygotowania: 80 min wyrastanie + 30 min pieczenie




300 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
7 g suchych drożdży
250 ml letniej wody
1 większy burak
4 łyżki oleju rzepakowego
garść ziemnych orzeszków
sól, pieprz
sok z cytryny
cukier puder
150 g sera camembert
otręby
1 jajko



















Przygotowanie:




1.Obydwa rodzaje mąki mieszamy z cukrem, solą i drożdżami łączymy z letnią wodą, zagniatamy w sprężystą kulę, odkładamy na ok 40 min, następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30/40 cm
2. Buraka obieramy, kroimy na ćwiartki, zawijamy w folię i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni
3. Upieczonego buraka blendujemy na pure razem z orzeszkami i olejem, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem camembert
4. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pesto, następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, na grubość ok 1 cm wykonujemy nacięcia wzdłuż całego rulonu, skręcamy walec wokół własnej osi, zlepiamy końce, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 40 min, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy otrębami, pieczemy ok 40 min w 180 stopniach


Chleb w wersji nadzianej!















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Zachwycająco wygląda z tym intensywnym, buraczanym nadzieniem :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.