Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarnisty wieniec z buraczanym pesto i serem camembert


Kawałek świeżej piętki prawdziwego chleba na zakwasie zwinięty ze stołu dziecięcą rączką, posmarowany domowym masłem i posypany cukrem, najprostsza i zapewne najlepsza wersja kanapki. Po dziś dzień kiedy moje Pociechy proszą mnie o kanapkę świeżo upieczonego chleba z masłem doznaję swoistej retrospekcji, cofając się do lat kiedy to jeszcze wypadało mi siedząc na trzepaku, machając beztrosko bosymi stopami odrywać zębami kawałki wypieczonej piętki chleba. Dziś pieczywo przeżywa rewolucje, mnogość dodatków jakie do niego dodajemy i różnorodność mąk przenosi chleb na wyższy wymiar. Od pieczywa oczekujemy już nie tylko smaku, ale również dobroczynnego oddziaływania na nasz organizm. Jak Wam się wydaje czy pełnoziarnisty zawijanie z pesto buraczanym może konkurować z "piętką" o miano tej wymarzonej....





Składniki
Czas przygotowania: 80 min wyrastanie + 30 min pieczenie




300 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
7 g suchych drożdży
250 ml letniej wody
1 większy burak
4 łyżki oleju rzepakowego
garść ziemnych orzeszków
sól, pieprz
sok z cytryny
cukier puder
150 g sera camembert
otręby
1 jajko



















Przygotowanie:




1.Obydwa rodzaje mąki mieszamy z cukrem, solą i drożdżami łączymy z letnią wodą, zagniatamy w sprężystą kulę, odkładamy na ok 40 min, następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30/40 cm
2. Buraka obieramy, kroimy na ćwiartki, zawijamy w folię i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni
3. Upieczonego buraka blendujemy na pure razem z orzeszkami i olejem, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem camembert
4. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pesto, następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, na grubość ok 1 cm wykonujemy nacięcia wzdłuż całego rulonu, skręcamy walec wokół własnej osi, zlepiamy końce, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 40 min, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy otrębami, pieczemy ok 40 min w 180 stopniach


Chleb w wersji nadzianej!















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Zachwycająco wygląda z tym intensywnym, buraczanym nadzieniem :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler