Makaron i czerstwy chleb, czy to nie dziwne połączenie? Jeśli podsmażyć chleb na oliwie, doprawić go aromatycznymi ziołami i czosnkiem, podać w towarzystwie słodkiej dyni, parmezanu i makaronu al'dente, to może się okazać, że na obiad mamy prosty, tani posiłek rodem z Włoch. Włosi uwielbiają pangrattato, ta chrupiąca mieszanka sprawdzi się też dobrze w sałatkach, na z bobu. W przepisie, z premedytacją użyłam mrożonej dyni, skoro ma być szybko, ale w sezonie i przy odrobinie większych zasobach czasowych polecam gorąco świeżą. Wystarczy ją tylko pokroić w małą kostkę i dłużej przytrzymać na patelni, a będzie doskonała.
Składnik na 2 porcje
200 g makaronu bucatini
450 g mrożonej dyni
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki okruchów chleba ( najlepiej na zakwasie)
1 łyżeczka suszonej szałwii
sól, pieprz
parmezan
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane szalotki, kiedy zmiękną dorzucamy dynię, igiełki rozmarynu i utarty kumin, czekamy aż dynia zmięknie, ale zachowa kształt, zdejmujemy z ognia
3. Makaron gotujemy al dente (ok 8 min) w osolonym wrzątku
4. Pangrattato - na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekane ząbki czosnku, lekko podsmażamy, wrzucamy okruchy chleba i podsmażamy aż staną się chrupiące, doprawiamy suszoną szałwią i solą, odstawiamy
5. Ugotowany makaron podajemy z dynią, pangrattato i startym parmezanem
Składnik na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
200 g makaronu bucatini
450 g mrożonej dyni
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki okruchów chleba ( najlepiej na zakwasie)
1 łyżeczka suszonej szałwii
sól, pieprz
parmezan
Przygotowanie:
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane szalotki, kiedy zmiękną dorzucamy dynię, igiełki rozmarynu i utarty kumin, czekamy aż dynia zmięknie, ale zachowa kształt, zdejmujemy z ognia
3. Makaron gotujemy al dente (ok 8 min) w osolonym wrzątku
4. Pangrattato - na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekane ząbki czosnku, lekko podsmażamy, wrzucamy okruchy chleba i podsmażamy aż staną się chrupiące, doprawiamy suszoną szałwią i solą, odstawiamy
5. Ugotowany makaron podajemy z dynią, pangrattato i startym parmezanem
Aromatyczne, szybkie danie w włoskim stylu.


Komentarze