Przejdź do głównej zawartości

Bagietki z grillowaną persymoną i granatem

Mam niebywałą słabość do bagietek, Ci którzy towarzyszą mi już dłuższą chwilę w moich kulinarnych zapiskach wiedzą, że w tej kwestii jestem bardzo uległa i bez większych skrupułów oddam kawałek mięsa za chrupiący, domowej roboty wypiek śniadaniowy. Z persymoną zaprzyjaźniłam się niedawno, zawsze wydawała mi się mdła w smaku, do czasu kiedy postanowiłam jej smak wzbogacić nie tylko dodatkami, ale również zgrillować. Persymona znana też jako kaki jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko.





Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 13 h wyrastanie + 20 min pieczenie

Bagietki


800 g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
2,5 łyżeczki soli
2 i 2/3 szk letniej wody



Dodatkowo



200 g szynki długo-dojrzewającej
200 g sera koziego w plastrach
1/2 owocu granatu
2 owoce persymony
4 garście rukoli
100 g musztardy francuskiej gruboziarnistej








Przygotowanie




1. Bagietki-w robocie mieszamy składniki ciasta, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
2. Rano wyrzucamy ciasto na ściereczkę wysypaną mąką, formujemy kulę i odstawiamy na ok 1 godzinę.
3. Kroimy ciasto na 6 porcji, na natłuszczonej blaszce formujemy paski, piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bagietki posypujemy gruboziarnistą solą, pieczemy ok 20 minut
4, Upieczone bagietki przekrawamy w poprzek, smarujemy gruboziarnistą musztardą, układamy plaster szynki i koziego sera, wstawiamy pod dość mocno nagrzany grill i czekamy aż ser się rozpuści
5. Na patelni grillowej rumienimy plasterki persymony
6. Bagietki wyjmujemy z piekarnika, układamy plasterki grillowanej persymony, garść rukoli i pestki granatu, przykrywamy górną częścią bagietki posmarowanej musztardą, podajemy na ciepło

Lifestyle-owe bagietki! 














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka pisze…
tak kolorowo i apetycznie! śniadanie pierwsza klasa :)
Agnieszka pisze…
:) pysznie :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.