Przejdź do głównej zawartości

Bagietki z grillowaną persymoną i granatem

Mam niebywałą słabość do bagietek, Ci którzy towarzyszą mi już dłuższą chwilę w moich kulinarnych zapiskach wiedzą, że w tej kwestii jestem bardzo uległa i bez większych skrupułów oddam kawałek mięsa za chrupiący, domowej roboty wypiek śniadaniowy. Z persymoną zaprzyjaźniłam się niedawno, zawsze wydawała mi się mdła w smaku, do czasu kiedy postanowiłam jej smak wzbogacić nie tylko dodatkami, ale również zgrillować. Persymona znana też jako kaki jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C i błonnik. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko.





Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 20 min + 13 h wyrastanie + 20 min pieczenie

Bagietki


800 g mąki
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
2,5 łyżeczki soli
2 i 2/3 szk letniej wody



Dodatkowo



200 g szynki długo-dojrzewającej
200 g sera koziego w plastrach
1/2 owocu granatu
2 owoce persymony
4 garście rukoli
100 g musztardy francuskiej gruboziarnistej








Przygotowanie




1. Bagietki-w robocie mieszamy składniki ciasta, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
2. Rano wyrzucamy ciasto na ściereczkę wysypaną mąką, formujemy kulę i odstawiamy na ok 1 godzinę.
3. Kroimy ciasto na 6 porcji, na natłuszczonej blaszce formujemy paski, piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bagietki posypujemy gruboziarnistą solą, pieczemy ok 20 minut
4, Upieczone bagietki przekrawamy w poprzek, smarujemy gruboziarnistą musztardą, układamy plaster szynki i koziego sera, wstawiamy pod dość mocno nagrzany grill i czekamy aż ser się rozpuści
5. Na patelni grillowej rumienimy plasterki persymony
6. Bagietki wyjmujemy z piekarnika, układamy plasterki grillowanej persymony, garść rukoli i pestki granatu, przykrywamy górną częścią bagietki posmarowanej musztardą, podajemy na ciepło

Lifestyle-owe bagietki! 














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka. pisze…
tak kolorowo i apetycznie! śniadanie pierwsza klasa :)
Agnieszka pisze…
:) pysznie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler