Przejdź do głównej zawartości

Wesołych Świąt


Kochani moi Czytelnicy, właśnie wybiła północ, otrzepałam więc dłonie z mąki, zmniejszyłam gaz pod garnkiem z niecierpliwie terkoczącą pokrywką, aby słać do Was najcudowniejsze bożonarodzeniowe życzenia. Moje wspomnienia z tym magicznym czasem sięgają lat dzieciństwa, kiedy to przepełniony tradycjami dom dziadków na ulicy Krakowskiej zaczynał tętnić życiem, kiedy pobrzmiewał tam dźwięk kolęd, kiedy z kuchni unosił się zapach smażonego karpia i grzybowych uszek, a w sercu tliła się nadzieja o wymarzonym prezencie. Życzę Wam kochani aby te Święta były przesiąknięte tradycją, elegancką prostotą, rodzinną radością i miłością, spokojem serca oraz cudownymi aromatami. Kłaniam się Wam nisko, Wesołych Świąt! 



źródło: http://www.juliahoersch.de/x-mas.html





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Tobie rowniez chcialam zyczych pogodnych spokojnych swiat spedzonych w milym rodzinnym groniem. Aby ten czas dlugo zapadl Ci w pamieci ;-)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję Aniu! Tobie również samych cudownych chwil! Pozdrawiam!
Iwona pisze…
Zdrowych,spokojnych,rodzinnych i smacznych świąt!!!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.