Przejdź do głównej zawartości

Węgierska zupa gulaszowa

Papryka słodka, ostra, mielona, suszona, wędzona - to głównie z nią kojarzy nam się kuchnia węgierska. Jednak nie samą papryką Węgry stoją. Choć typowymi daniami są leczo i gulasz, to madziarska kuchnia jest zdecydowanie bardziej złożona, a w swoim repertuarze ma wiele interesujących potraw. Niekwestionowaną królową kuchni jest papryka. Na Węgrzech stała się popularna około XVIII wieku, wtedy zaczęła być obficie dodawana do wielu potraw. Jedno z powiedzeń mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek, stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się, co do niej dodać. Fakt, papryka w różnych odmianach i formach dominuje w tutejszej kuchni. Najczęściej do dań dodaje się paprykę mieloną słodką i ostrą, a także paprykę surową. Suszona papryka pochodzi głównie z okolic Szeged. Na miejscowych bazarach, targowiskach czy w sklepach można kupić różne odmiany papryk ususzonych na sznurach. Takie paprykowe korale są bardzo użyteczną pamiątką, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale doskonale nadaje się do przyrządzenia potraw. Bez papryki, zarówno w postaci duszonej, jak i mielonej słodkiej, nie istniałoby danie, które chyba jest najbardziej rozpoznawalnym daniem węgierskim. Mowa oczywiście o leczo, które na Węgrzech przyrządza się sezonowo jedynie z warzyw. Poza papryką w tutejszej kuchni używa się także wielu innych przypraw takich jak: liście laurowe, kminek, majeranek, pieprz, czosnek, tymianek. To właśnie dzięki hojnie dodawanym przyprawom dania węgierskie mają złożony i wyrazisty smak.W kuchni węgierskiej rozwinięta jest tradycja przyrządzania potraw w kociołkach. Wzorcowym daniem jest gulasz, który tradycyjnie powinien mieć postać zupy. Rzadziej spotyka się tę potrawę w postaci gęstego i zawiesistego sosu. Odpowiednikiem gęstej wersji jest pörkölt. Węgierski gulasz czy raczej zupa gulaszowa - gulyásleves musi być przyrządzona na podsmażonej na tłuszczu słodkiej papryce mielonej. Pamiętajmy jednak, że papryka mielona może się spalić i nabrać gorzkiego smaku, dlatego dodajemy ją do tłuszczu zestawiając uprzednio garnek z ognia. Następnie dodaje się mięso oraz pomidory. Pod żadnym pozorem do zagęszczenia dania nie używa się mąki.

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 30 min + 90 min gotowanie


700 g wołowiny 
2 marchewki
2 papryki czerwone
4 średniej wielkości ziemniaki
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 litry buliony wołowego
2 łyżki smalcu
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżki ostrej papryki wędzonej
2 łyżki słodkiej papryki wędzonej
400 g pomidorów z puszki
sól


Przygotowanie:

1. Wołowinę kroimy w większą kostkę, cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
2. W wysokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki smalcu, wrzucamy cebulę i czosnek, kiedy zmięknie i zrumieni się dodajemy słodką i ostrą wędzoną paprykę, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, kiedy papryka rozpuści się w smalcu dodajemy pokrojoną wołowinę, stawiamy garnek znów na gaz i rumienimy mięso ze wszystkich stron, dolewamy pomidory 
3. Marchew kroimy w plastry, paprykę w kostkę, razem z ziemniakami dodajemy do mięsa, zalewamy gorącym bulionem, do zupy dodajemy pokruszone liście laurowe, tymianek i otarte w moździerzu nasiona kminku, przykrywamy i gotujemy ok 90 min, mięso powinno zupełnie zmięknąć
4. Na koniec doprawiamy do smaku, można podać z kleksem kwaśnej śmietany 

Rozgrzanie gwarantowane! 






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Następnym razem jak będę gotować gulasz skorzystam z Twojego przepisu , apetycznie wygląda .
Pozdrawiam serdecznie z pod Wawki :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję i cieszę się ogromnie że przepis się podoba, zupa jest naprawdę bardzo smaczna, pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler