Kulinarny blog o prawdziwym jedzeniu. Kuchnie Świata, Kuchnia fusion.
Szukaj na tym blogu
Świąteczne orzechy
Mam zaszczyt zaprosić Was do pobrania świątecznego e-booka do którego tworzenia zostałam poproszona wraz z 4 innymi bloggerkami. E-book możliwy do pobrania z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych. Będziecie tam mogli znaleźć pomysły na ciekawe przystawki, napoje, słodkości, zupy oraz dania główne. Poniższy przepis to jeden z moich pomysłów na wprowadzenie magii do Waszych domów na nadchodzące Święta. Wraz z nadejściem grudnia, nasze domy
zaczyna wypełniać aromat przypraw, a to głównie za sprawą
wszechobecnego cynamonu, który w pierwszej kolejności trafi do
pierników. Przyprawy odgrywają ważną rolę w kuchni, w dobrej
konfiguracji potrafią przemienić proste danie w wyrafinowaną
propozycję. Orzechy goszczą na stołach wielu przyjęć, są zdrowe
i świetnie spełniają rolę tzw. "czekadełka" pojadanego
między kolejnymi odsłonami kuchennego zacisza. Podprażone i
doprawione cynamonem oraz imbirem, który znajduje się w przyprawie
garam masala, sprawią, że goście nie będą mogli się od nich
oderwać.
1. Orzechy podprażamy ok 4 minuty na
suchej patelni
2. Dodajemy przyprawę garam masala,
podrzucamy orzechy na patelni żeby dobrze pokryły się przyprawą,
dodajemy sól, cukier i olej, mieszamy i zsypujemy na blaszkę
3. Doprawiamy orzechy solą i siekanym
świeżym rozmarynem, podajemy na ciepło
Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne.
"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." * nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką. Potrawa po przyrządz...
Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.
Komentarze