Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne orzechy



Mam zaszczyt zaprosić Was do pobrania świątecznego e-booka do którego tworzenia zostałam poproszona wraz z 4 innymi bloggerkami. E-book możliwy do pobrania z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true  stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych. Będziecie tam mogli znaleźć pomysły na ciekawe przystawki, napoje, słodkości, zupy oraz dania główne. Poniższy przepis to jeden z moich pomysłów na wprowadzenie magii do Waszych domów na nadchodzące Święta. Wraz z nadejściem grudnia, nasze domy zaczyna wypełniać aromat przypraw, a to głównie za sprawą wszechobecnego cynamonu, który w pierwszej kolejności trafi do pierników. Przyprawy odgrywają ważną rolę w kuchni, w dobrej konfiguracji potrafią przemienić proste danie w wyrafinowaną propozycję. Orzechy goszczą na stołach wielu przyjęć, są zdrowe i świetnie spełniają rolę tzw. "czekadełka" pojadanego między kolejnymi odsłonami kuchennego zacisza. Podprażone i doprawione cynamonem oraz imbirem, który znajduje się w przyprawie garam masala, sprawią, że goście nie będą mogli się od nich oderwać. 




Składniki na ok 5 osób
Czas przygotowania: 10 min



100 g orzechów makadamia
100 g orzechów pekan
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
100 g obranych pistacji
100 g orzechów brazylijskich
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
2 łyżki miałkiego cukru brązowego
2 łyżki oleju rzepakowego kujawski ze smakiem papryka ostra, pomidory, bazylia
3 gałązki rozmarynu
















Przygotowanie:





1. Orzechy podprażamy ok 4 minuty na suchej patelni
2. Dodajemy przyprawę garam masala, podrzucamy orzechy na patelni żeby dobrze pokryły się przyprawą, dodajemy sól, cukier i olej, mieszamy i zsypujemy na blaszkę
3. Doprawiamy orzechy solą i siekanym świeżym rozmarynem, podajemy na ciepło











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Idealna przekąska :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję, cieszę się ogromnie, że orzechy przypadły do gustu ;) Pozdrawiam!
Anna Nowak pisze…
Mega dawna energii !! Nie tylko przed świętami :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler