Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kaszą jęczmienną i orzechowym sosem

Jak pierwsza gwiazdka na niebie, tak i zapachy unoszące się w kuchni zwiastują Święta. W piekarniku złoci się makowiec, srebrzyste od lukru pierniki ustawione na blacie prężą się dumnie. We wrzącym garnku tańczą uszka, łazanki i pierogi. Pani domu podśpiewuje kolędy i rozsiewa mąkę na stolnicy, dosypuje aromatyczny cynamon, goździki, dolewa miód i jaja i za chwilę powstaną bajkowe gwiazdki, serduszka i choineczki. A my dziś przygotowujemy pierogi ;)



Składniki na ok 4-6 porcji
Czas przygotowania: 60 min



Ciasto

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli

Nadzienie 

1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
150 g twarogu
200 g szynki długo-dojrzewającej
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła




Sos orzechowy

150 g orzechów włoskich
400 ml śmietany 30%
2 łyżki świeżo startego parmezanu
opcjonalnie szpinak baby do dekoracji

Przygotowanie:



1. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą następnie gotujemy w osolonym wrzątku w proporcjach 1;4, po ok 15 min odcedzamy, ziarenka powinny stawiać lekki opór 
2. Ciasto - mąkę mieszamy z solą, następnie łączymy z wrzątkiem, zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie, przykrywamy ciepłą miską i odstawiamy na ok 30 min
3. Cebule siekamy w kosteczkę, podsmażamy na sklarowanym maśle, kiedy się zeszkli łączymy z kaszą, posiekaną szynką, jajkiem i rozgniecionym twarogiem, całość doprawiamy pieprzem i odrobiną soli
4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dobrze brzegi ciasta, odkładamy na podsypaną mąka blachę i przykrywamy ściereczką, inaczej pierogi wyschną 
5. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
6. Sos - śmietankę podgrzewamy w rondelku, orzechy miażdżymy w moździerzu i dodajemy do gotującej się śmietanki, zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan, doprawiamy pieprzem
7. Pierogi podajemy z sosem, dekorujemy połówkami orzechów i listkami szpinaku baby 

Pierogi w sam raz na zimowe zmarzliny! 









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Danie na Wigilie - nowoczesną Wigilię :)
Świetny pomysł !!
Muszą być pyszne.
Rak chodzi wspak pisze…
Pierogi na wigilię sprawdzają się świetnie, jeśli wybieramy wersję postną bez szkody dla smaku można pominąć szynkę. ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.