Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z kaszą jęczmienną i orzechowym sosem

Jak pierwsza gwiazdka na niebie, tak i zapachy unoszące się w kuchni zwiastują Święta. W piekarniku złoci się makowiec, srebrzyste od lukru pierniki ustawione na blacie prężą się dumnie. We wrzącym garnku tańczą uszka, łazanki i pierogi. Pani domu podśpiewuje kolędy i rozsiewa mąkę na stolnicy, dosypuje aromatyczny cynamon, goździki, dolewa miód i jaja i za chwilę powstaną bajkowe gwiazdki, serduszka i choineczki. A my dziś przygotowujemy pierogi ;)



Składniki na ok 4-6 porcji
Czas przygotowania: 60 min



Ciasto

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli

Nadzienie 

1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
150 g twarogu
200 g szynki długo-dojrzewającej
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła




Sos orzechowy

150 g orzechów włoskich
400 ml śmietany 30%
2 łyżki świeżo startego parmezanu
opcjonalnie szpinak baby do dekoracji

Przygotowanie:



1. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą następnie gotujemy w osolonym wrzątku w proporcjach 1;4, po ok 15 min odcedzamy, ziarenka powinny stawiać lekki opór 
2. Ciasto - mąkę mieszamy z solą, następnie łączymy z wrzątkiem, zagniatamy aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie, przykrywamy ciepłą miską i odstawiamy na ok 30 min
3. Cebule siekamy w kosteczkę, podsmażamy na sklarowanym maśle, kiedy się zeszkli łączymy z kaszą, posiekaną szynką, jajkiem i rozgniecionym twarogiem, całość doprawiamy pieprzem i odrobiną soli
4. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dobrze brzegi ciasta, odkładamy na podsypaną mąka blachę i przykrywamy ściereczką, inaczej pierogi wyschną 
5. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
6. Sos - śmietankę podgrzewamy w rondelku, orzechy miażdżymy w moździerzu i dodajemy do gotującej się śmietanki, zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan, doprawiamy pieprzem
7. Pierogi podajemy z sosem, dekorujemy połówkami orzechów i listkami szpinaku baby 

Pierogi w sam raz na zimowe zmarzliny! 









Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Danie na Wigilie - nowoczesną Wigilię :)
Świetny pomysł !!
Muszą być pyszne.
Anna Petryna pisze…
Pierogi na wigilię sprawdzają się świetnie, jeśli wybieramy wersję postną bez szkody dla smaku można pominąć szynkę. ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler