Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z prażoną czerwoną kapustą

Dla mnie Wigilia Bożego Narodzenia przesiąknięta jest smakami dzieciństwa. Jako dorosły już człowiek mam w pamięci bardzo mocno zakorzenione zapachy i aromaty tego magicznego czasu. Od samego rana dom był przepełniony zapachem barszczu, smażonego karpia i makówek pieczołowicie mieszanych przez mamę, notabene nie znosiłam ich. Moje zadanie ograniczało się wtedy głównie do biegania po świeży bochenek chleba do pobliskiej piekarni, lepienia uszek i podjadania wigilijnych smakołyków. Mój dom wypełnia dziś równie cudowny zapach, kapuściano-jabłkowy, z aromatem octu i nutką goździków. Postanowiłam tchnąć nowe życie w tradycję wigilijnych krokietów, zamieniając dość ciężką kiszoną kapustę z grzybami  na prażoną czerwoną z dodatkiem jabłek i rodzynek. Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/

Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 10 min + 1 i  1/2 h duszenie

Farsz z czerwonej kapusty


1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka
200 g rodzynek
150 g margaryny Palma maślany smak
300 g jasnego cukru brązowego
300 ml jabłkowego octu winnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
sól, pieprz

























Krokiety


100 g mąki pszennej 
300 ml mleka
szczypta soli
4 jajka
2 łyżki roztopionej margaryny Palma maślany smak
200 g bułki tartej
olej rzepakowy Kujawski do smażenia 


Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy
3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki
4. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem
5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną octową, przykrywamy mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy
6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć
7. W czasie kiedy kapusta się praży przygotowujemy naleśniki, mikserem mieszamy mleko, mąkę, 2 jajka, roztopione 2 łyżki margaryny i szczyptę soli, smażymy naleśniki na oleju rzepakowym
8. Na zimne naleśniki nakładamy dużą łyżkę przestudzonej kapusty, zwijamy jak krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor, podajemy z gorącym barszczem 

Krokiety w nowocześniejszym wydaniu! 













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Malwinka pisze…
Bardzo ciekawy pomysł na farsz :)
Anna Nowak pisze…
Wow !! Na taki pomysł nigdy bym nie wpadała...
Strasznie mi się podoba i na pewno zastosuje go w swojej kuchni !! :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo, ale to bardzo się cieszę ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.