Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 10 min + 1 i 1/2 h duszenie
Farsz z czerwonej kapusty
1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka
200 g rodzynek
150 g margaryny Palma maślany smak
300 g jasnego cukru brązowego
300 ml jabłkowego octu winnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
sól, pieprz
Krokiety
100 g mąki pszennej
300 ml mleka
szczypta soli
4 jajka
2 łyżki roztopionej margaryny Palma maślany smak
200 g bułki tartej
olej rzepakowy Kujawski do smażenia
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy
3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki
4. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem
5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną octową, przykrywamy mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy
6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć
7. W czasie kiedy kapusta się praży przygotowujemy naleśniki, mikserem mieszamy mleko, mąkę, 2 jajka, roztopione 2 łyżki margaryny i szczyptę soli, smażymy naleśniki na oleju rzepakowym
8. Na zimne naleśniki nakładamy dużą łyżkę przestudzonej kapusty, zwijamy jak krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor, podajemy z gorącym barszczem
Krokiety w nowocześniejszym wydaniu!


Komentarze
Strasznie mi się podoba i na pewno zastosuje go w swojej kuchni !! :)