Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z prażoną czerwoną kapustą

Dla mnie Wigilia Bożego Narodzenia przesiąknięta jest smakami dzieciństwa. Jako dorosły już człowiek mam w pamięci bardzo mocno zakorzenione zapachy i aromaty tego magicznego czasu. Od samego rana dom był przepełniony zapachem barszczu, smażonego karpia i makówek pieczołowicie mieszanych przez mamę, notabene nie znosiłam ich. Moje zadanie ograniczało się wtedy głównie do biegania po świeży bochenek chleba do pobliskiej piekarni, lepienia uszek i podjadania wigilijnych smakołyków. Mój dom wypełnia dziś równie cudowny zapach, kapuściano-jabłkowy, z aromatem octu i nutką goździków. Postanowiłam tchnąć nowe życie w tradycję wigilijnych krokietów, zamieniając dość ciężką kiszoną kapustę z grzybami  na prażoną czerwoną z dodatkiem jabłek i rodzynek. Więcej wigilijnych i świątecznych przepisów do pobrania w formie e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/

Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 10 min + 1 i  1/2 h duszenie

Farsz z czerwonej kapusty


1 kg czerwonej kapusty
2 średniej wielkości jabłka
200 g rodzynek
150 g margaryny Palma maślany smak
300 g jasnego cukru brązowego
300 ml jabłkowego octu winnego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
sól, pieprz

























Krokiety


100 g mąki pszennej 
300 ml mleka
szczypta soli
4 jajka
2 łyżki roztopionej margaryny Palma maślany smak
200 g bułki tartej
olej rzepakowy Kujawski do smażenia 


Przygotowanie:




1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Kapustę kroimy na ćwiartki, usuwamy kłąb i drobno szatkujemy
3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mandolinie na plasterki
4. W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem, dolewamy ocet i przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem
5. Do żaroodpornego naczynia wrzucamy kapustę, jabłka i rodzynki, zalewamy mieszaniną octową, przykrywamy mokrym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/2 godziny, w czasie duszenia mieszamy kapustę ok 3 razy
6. Ostatnie 20 minut dusimy kapustę bez papieru, sos powinien zgęstnieć
7. W czasie kiedy kapusta się praży przygotowujemy naleśniki, mikserem mieszamy mleko, mąkę, 2 jajka, roztopione 2 łyżki margaryny i szczyptę soli, smażymy naleśniki na oleju rzepakowym
8. Na zimne naleśniki nakładamy dużą łyżkę przestudzonej kapusty, zwijamy jak krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor, podajemy z gorącym barszczem 

Krokiety w nowocześniejszym wydaniu! 













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

posmakujto! pisze…
Bardzo ciekawy pomysł na farsz :)
Unknown pisze…
Wow !! Na taki pomysł nigdy bym nie wpadała...
Strasznie mi się podoba i na pewno zastosuje go w swojej kuchni !! :)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo, ale to bardzo się cieszę ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi