Kuchnia skandynawska reprezentowana jest przez takie kraje jak: Szwecja, Norwegia, oraz Dania. Współczesna skandynawska kuchnia jest bardziej wysublimowaną wersją kuchni Wikingów. Kulinarny prym wiodą tam przyrządzane na różne sposoby ryby północnych mórz. Mimo, że w Skandynawii nie używa się zbyt dużej ilości przypraw to nie może się ona obejść bez soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Duńczykom podczas biesiadowania przyświeca idea hugge, co przetłumaczyć możemy jako miłą atmosferę. Norwegia jest prawdziwą kulinarną krainą łososia. Ryba ta występuje w większości narodowych potraw. Jednym ze sposobów jej podawania jest tzw. gravlax czyli peklowanie surowej ryby w soli, cukrze i koperku. Niegdyś rybacy solili ryby i zakopywali je w piasku, w miejscu napływania fal morskich by ryby lekko sfermentowały, stąd wzięła się tez nazwa gravlax - czyli pogrzebany łosoś. Więcej wigilijnych przepisów do pobrania z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych.
Składniki na ok 6 osób
Czas przygotowania: 24 h marynowanie + 20 min
Przygotowanie:
Nowoczesne, wigilijne danie!


Komentarze