Przejdź do głównej zawartości

Gravlax - łosoś marynowany w burakach z chrzanowym majonezem na ziemi z pumpernikla


Kuchnia skandynawska reprezentowana jest przez takie kraje jak: Szwecja, Norwegia, oraz Dania. Współczesna skandynawska kuchnia jest bardziej wysublimowaną wersją kuchni Wikingów. Kulinarny prym wiodą tam przyrządzane na różne sposoby ryby północnych mórz. Mimo, że w Skandynawii nie używa się zbyt dużej ilości przypraw to nie może się ona obejść bez soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Duńczykom podczas biesiadowania przyświeca idea hugge, co przetłumaczyć możemy jako miłą atmosferę. Norwegia jest prawdziwą kulinarną krainą łososia. Ryba ta występuje w większości narodowych potraw. Jednym ze sposobów jej podawania jest tzw. gravlax czyli peklowanie surowej ryby w soli, cukrze i koperku. Niegdyś rybacy solili ryby i zakopywali je w piasku, w miejscu napływania fal morskich by ryby lekko sfermentowały, stąd wzięła się tez nazwa gravlax - czyli pogrzebany łosoś. Więcej wigilijnych przepisów do pobrania z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true  stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portalu http://zpierwszegotloczenia.pl/ . E-book zawiera 50 ciekawych przepisów wigilijnych oraz świątecznych. 





Składniki na ok 6 osób
Czas przygotowania: 24 h marynowanie + 20 min

500 g surowego filetu z łososia 
4 buraki
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
1 łyżka czerwonego pieprzu
12 kromek pumpernikla
Majonez chrzanowy
1 jajko
250 ml oleju rzepakowego Kujawski
szczypta cukru
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz


















Przygotowanie:

1. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym
2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
3. Obkładamy łososia wiórkami buraka, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy w głębokim naczyniu, obciążamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin, po tym czasie usuwamy buraki z łososia
4. W moździerzu ucieramy cukier, sól i czerwony pieprz, mieszanką nacieramy łososia, ponownie zawijamy go szczelnie w folię spożywczą, układamy na talerzu, obciążamy i marynujemy kolejne 12 godzin, odlewamy wyciekający płyn
5. Majonez - w blenderze miksujemy jajko, ocet, szczyptę soli i cukru, kiedy się spieni partiami dolewamy olej, jeśli pracujemy blenderem możemy dolewać olej w większych porcjach, kiedy majonez nabierze odpowiednio gęstej konsystencji dodajemy chrzan, posiekany koperek  i pieprz
6. Za pomocą blendera pumpernikiel rozcieramy na drobniutkie okruszki 
7. Łososia odwijamy z folii, kroimy na plastry o grubości ok 2 cm, układamy je na ziemi z pumpernikla, podajemy z przygotowanym majonezem 

Nowoczesne, wigilijne danie!











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anna Nowak pisze…
Jaki piękny kolor łososia - takie danie powali na łoptki wszystkich gości :)
Anna Petryna pisze…
kolory rzeczywiście robią całą robotę ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler