Przejdź do głównej zawartości

Bakaliowy tort z kremem mascarpone i glazurowanymi owocami

Kiedy z samochodowego radia, do mych zmarzniętych od grudniowego mrozu uszu, zaczynają dobiegać  świąteczne dźwięki wiem, że już wkrótce dom wypełni się zapachem pieczonego drożdżowca z makiem, cynamonowych ciasteczek, korzennych pierników oraz pomarańczy i goździków. Życzą Wam aby magia Świąt nie opuszczała Waszych domów, a serca wypełniły się dziecięcą radością bo.........."kto wie czy za rogiem nie stoją Anioł z Bogiem
I warto mieć marzenia
Doczekać ich spełnienia
Kto wie czy za rogiem nie stoją Anioł z Bogiem
Nie obserwują zdarzeń
I nie spełniają marzeń" (A.M. Jopek)
Jeśli jeszcze jakimś cudem nie ustaliliście menu na nadchodzący, świąteczny czas to gorąco zapraszam do pobrania darmowego e-booka z serwisu kulinarnego http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true stanowiącego własność Z.T. Kruszwica S.A. oraz z portaluhttp://zpierwszegotloczenia.pl/ .




Składniki na tortownice o śr 25 cm
Czas przygotowania: 40 min + 8 h nasączanie + 2 h pieczenie 



Ciasto

350 g suszonych śliwek
200 g rodzynek
200 g suszonej żurawiny
200 g suszonych wiśni
200 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
100 g orzechów laskowych
150 ml ciemnego rumu
3 łyżeczki esencji waniliowej
250 g mąki pszennej
5 jajek
400 g brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
230 g margaryny Palma maślany smak







Krem mascarpone

500 g sera mascarpone
2 jajka
1/2 łyżeczki wody różanej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cream of tartar*
3 łyżki płynnego miodu
szczypta soli
 * (winian potasu, ,można go zastąpić 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny)


Glazurowane owoce

400 g mieszanych, suszonych owoców
(mango, papaja, ananas, kandyzowane wiśnie itp)
50 g orzechów pekan
100 g dżemu brzoskwiniowego


Przygotowanie:

1. Ciasto - wszystkie suszone owoce mielimy w malakserze na mniejsze kawałki, mieszamy z orzechami, 60 g brązowego cukru, esencją waniliową i rumem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do nasączenia na całą noc 
2. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, tortownicę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia 
3. Nasączone owoce przekładamy na patelnię, dolewamy 250 ml zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i mieszając gotujemy ok 10 minut aż owoce zmiękną, odstawiamy do wystygnięcia 
4. Margarynę i pozostały cukier brązowy miksujemy mikserem na puszysty krem, dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu
5. Mąkę mieszamy z proszkiem i przyprawami 
6. Do masy dodajemy przestudzone owoce, mieszamy, łączymy z mąką z przyprawami, przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 2 godziny, patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy, odstawiamy ciasto w wystudzenia
7. Krem - mascarpone ubijamy lekko mikserem, do szerokiego garnka nalewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień, na garnku stawiamy żaroodporną miskę, nie może ona odtykać wody, do miski dodajemy 2 białka, szczyptę soli, cream of tartar lub sok z cytryny, odrobinę wody oraz miód, całość ubijamy mikserem na pianą o łagodnych wierzchołkach, dodajemy esencję waniliową i wodę różaną, następnie delikatnie łączymy pianę z mascarpone
8. Za pomocą długiego noże przekrawamy zimne ciasto  na 3 blaty, przekładamy kremem
9. Glazurowane owoce - dżem podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody, kiedy nabierze płynnej konsystencji odstawiamy z ognia
10. Wierzch tortu smarujemy rozpuszczonym dżemem, układamy suszone owoce, następnie smarujemy je pozostałym dżemem żeby ładnie się błyszczały 

Dekoracją świątecznego stołu niech będzie jedzenie! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler