Przejdź do głównej zawartości

Paneer tikka masala

Słynny chicken tikka masala to danie kuchni brytyjskiej inspirowane Indiami. Kawałki kurczaka marynuje się w cytrynie i jogurcie z przyprawami, następnie  zatapia w aromatycznym sosie pomidorowo-kokosowym. Bardzo możliwe, że pierwowzorem tej potrawy mógł być murgh makhni, czyli maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Wersję wegetarianką i to w bardzo dobrym wykonaniu miałam o dziwo okazję kosztować w Polsce. Po wyciągnięciu tajnej receptury od kelnera, szybko zaplanowałam zakupy, okazało się jednak, że niebywale ciężko jest dostać indyjski ser paneer, postanowiłam więc zastąpić go podobnym w konsystencji serem halloumi. W maleńkim tygielku mieści się gigantyczna dawka aromatów, od łagodnych maślanych po pikantne chili. To jedno z tych dań, które stanowczo poprawiają humor na długo. Oczywiście w wersji dla mięsożerców wystarczy ser zastąpić kawałkami kurczaka bez skóry i kości, a przed dodaniem go do sosu pomidorowego szybko obsmażyć na grillu. 

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 60 min + 2 h marynata


Marynata

1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
2 łyżeczki przyprawy garam masala
6 ząbków czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
ok 6 łyżek naturalnego jogurtu
3 świeże papryczki chili
300 g sera paneer ( można zastąpić grecką oryginalną fetą, tofu lub halloumi, musi to być ser twardy, dokładnie odciśnięty z serwatki)
















Sos

2 cebule
4 ząbki czosnku
1-2 papryczek chili
oliwa z oliwek
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
6 łyżek mielonych migdałów
800 g pomidorów z puszki
800 ml mleka kokosowego

Chlebki 

300 g mąki pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
400 ml mleka


Przygotowanie:

1. Marynata - kumin, 1 łyżeczkę papryki i garam masala, goździki podprażamy na patelni aż uwolnią aromat, przysypujemy do miski, dodajemy posiekane chili, obrany i starty imbir, zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy z jogurtem i tak przygotowaną marynatą zalewamy pokrojony w kostkę ser, odstawiamy do lodówki na 2 godziny
2. Sos - Cebulę siekamy w pióra, czosnek i chili drobno siekamy, podsmażamy całość na oliwie z oliwek, kiedy cebula zmięknie i stanie się złota, dodajemy pozostałą łyżeczkę papryki i garam masala oraz pozostałe przyprawy ( kolendrę, kurkumę) dodajemy mielone migdały, dolewamy pomidory i gotujemy na średnimi ogniu ok 10 minut, następnie dolewamy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 10-15 minut, doprawiamy solą 
3. Do sosu dodajemy zamarynowany w jogurcie ser, gotujemy kilka minut
4. Chlebki - w dużej misce mieszamy obydwa rodzaje mąki, dużą szczyptę soli, oliwę i mleko, mieszamy aż powstanie gładkie ciasto, dzielimy je na 6 części, formujemy płaskie placki i pieczemy na suchej patelni lub na blaszce w pierniku nagrzanym do 200 stopni 
5. Danie można również podać z ryżem

To jeden z moich ulubionych pocieszaczy! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler