Przejdź do głównej zawartości

Paneer tikka masala

Słynny chicken tikka masala to danie kuchni brytyjskiej inspirowane Indiami. Kawałki kurczaka marynuje się w cytrynie i jogurcie z przyprawami, następnie  zatapia w aromatycznym sosie pomidorowo-kokosowym. Bardzo możliwe, że pierwowzorem tej potrawy mógł być murgh makhni, czyli maślany kurczak – tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Wersję wegetarianką i to w bardzo dobrym wykonaniu miałam o dziwo okazję kosztować w Polsce. Po wyciągnięciu tajnej receptury od kelnera, szybko zaplanowałam zakupy, okazało się jednak, że niebywale ciężko jest dostać indyjski ser paneer, postanowiłam więc zastąpić go podobnym w konsystencji serem halloumi. W maleńkim tygielku mieści się gigantyczna dawka aromatów, od łagodnych maślanych po pikantne chili. To jedno z tych dań, które stanowczo poprawiają humor na długo. Oczywiście w wersji dla mięsożerców wystarczy ser zastąpić kawałkami kurczaka bez skóry i kości, a przed dodaniem go do sosu pomidorowego szybko obsmażyć na grillu. 

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 60 min + 2 h marynata


Marynata

1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
2 łyżeczki przyprawy garam masala
6 ząbków czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
ok 6 łyżek naturalnego jogurtu
3 świeże papryczki chili
300 g sera paneer ( można zastąpić grecką oryginalną fetą, tofu lub halloumi, musi to być ser twardy, dokładnie odciśnięty z serwatki)
















Sos

2 cebule
4 ząbki czosnku
1-2 papryczek chili
oliwa z oliwek
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
6 łyżek mielonych migdałów
800 g pomidorów z puszki
800 ml mleka kokosowego

Chlebki 

300 g mąki pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
400 ml mleka


Przygotowanie:

1. Marynata - kumin, 1 łyżeczkę papryki i garam masala, goździki podprażamy na patelni aż uwolnią aromat, przysypujemy do miski, dodajemy posiekane chili, obrany i starty imbir, zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy z jogurtem i tak przygotowaną marynatą zalewamy pokrojony w kostkę ser, odstawiamy do lodówki na 2 godziny
2. Sos - Cebulę siekamy w pióra, czosnek i chili drobno siekamy, podsmażamy całość na oliwie z oliwek, kiedy cebula zmięknie i stanie się złota, dodajemy pozostałą łyżeczkę papryki i garam masala oraz pozostałe przyprawy ( kolendrę, kurkumę) dodajemy mielone migdały, dolewamy pomidory i gotujemy na średnimi ogniu ok 10 minut, następnie dolewamy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 10-15 minut, doprawiamy solą 
3. Do sosu dodajemy zamarynowany w jogurcie ser, gotujemy kilka minut
4. Chlebki - w dużej misce mieszamy obydwa rodzaje mąki, dużą szczyptę soli, oliwę i mleko, mieszamy aż powstanie gładkie ciasto, dzielimy je na 6 części, formujemy płaskie placki i pieczemy na suchej patelni lub na blaszce w pierniku nagrzanym do 200 stopni 
5. Danie można również podać z ryżem

To jeden z moich ulubionych pocieszaczy! 




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.