Przejdź do głównej zawartości

Ciastka z białą czekoladą i M&Ms

Przygotowanie ciasteczek na szkolny kiermasz uruchomiło we mnie świąteczne mechanizmy. Wszak to właśnie wtedy powstaje najwięcej pierników, kruchych ciasteczek, trufli i temu podobnych. Ta ciasteczkowa wariacja powstała bardzo spontanicznie, skoro w spiżarce znajdują się ogromne pokłady białej czekolady, a w szafce zapodziała się paczka czekoladowych drażetek, no i skoro mają to być ciastka na dziecięcy kiermasz to pomysł jakoś sam się nabudował. Przyznam Wam się, że te maślano-karmelowe ciastka wzruszyły niejednego twardziela. 


Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenie

2 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko + 1 żółtko
2 łyżki miodu
100 g białej czekolady
ok 2 szklanki czekoladowych drażetek M&Ms 

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia
2. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól
3. W misce miksera ucieramy masło, cukier i ekstrakt waniliowy, kiedy masa stanie się puszysta dodajemy jajko i żółtko, ucieramy, łączymy z miodem, następnie dosypujmy mąkę, w dwóch partiach, mieszamy aż składniki się połączą
4. Czekoladę siekamy nożem i dodajemy razem z M&M-sami do masy
5. Z masy formujemy kuleczki wielkości większego orzecha włoskiego, układamy kulki na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min
6. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, stwardnieją po krótkiej chwili, wtedy można łatwiej przenieść je na kratkę żeby wystygły

Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Ależ one śliczne! Takie kolorowe :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler