Przejdź do głównej zawartości

Ciastka z białą czekoladą i M&Ms

Przygotowanie ciasteczek na szkolny kiermasz uruchomiło we mnie świąteczne mechanizmy. Wszak to właśnie wtedy powstaje najwięcej pierników, kruchych ciasteczek, trufli i temu podobnych. Ta ciasteczkowa wariacja powstała bardzo spontanicznie, skoro w spiżarce znajdują się ogromne pokłady białej czekolady, a w szafce zapodziała się paczka czekoladowych drażetek, no i skoro mają to być ciastka na dziecięcy kiermasz to pomysł jakoś sam się nabudował. Przyznam Wam się, że te maślano-karmelowe ciastka wzruszyły niejednego twardziela. 


Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 10 min + 20 min pieczenie

2 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko + 1 żółtko
2 łyżki miodu
100 g białej czekolady
ok 2 szklanki czekoladowych drażetek M&Ms 

Przygotowanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia
2. W misce mieszamy mąkę, sodę i sól
3. W misce miksera ucieramy masło, cukier i ekstrakt waniliowy, kiedy masa stanie się puszysta dodajemy jajko i żółtko, ucieramy, łączymy z miodem, następnie dosypujmy mąkę, w dwóch partiach, mieszamy aż składniki się połączą
4. Czekoladę siekamy nożem i dodajemy razem z M&M-sami do masy
5. Z masy formujemy kuleczki wielkości większego orzecha włoskiego, układamy kulki na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min
6. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, stwardnieją po krótkiej chwili, wtedy można łatwiej przenieść je na kratkę żeby wystygły

Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Ależ one śliczne! Takie kolorowe :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi