Przejdź do głównej zawartości

Burgery z kaszy jaglanej i buraków z sosem tahini

Zdecydowanie zapomniana, zdecydowanie powinna wrócić nie tylko do kuchni, ale także na salony. Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, to produkt o ogromnych właściwościach zdrowotnych oraz uniwersalnym smaku, daje się przygotować na słodko i słono, w obu wersjach smakuje doskonale. Kasza jaglana jest szczególnie polecana w diecie dziecięcej, podnosi odporność, chroni przed wirusami, ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga wzrost. Dla będących na diecie świetnie zastąpi porcję pure ziemniaczanego, dzięki dużej zawartości białka, posiada niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu, nadając się tym samym dla alergików. Zatem - jedzmy kaszę na zdrowie!

Składniki: 9 szt
Czas przygotowania: 25 min + 35 min pieczenie

200 g kaszy jaglanej
2 buraki
garść posiekanej pietruszki
1 jajo
szczypta kozieradki
szczypta kuminu rzymskiego
szczypta czarnuszki
szczypta kolendry
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżka melasy (można zastąpić miodem)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
100 g sezamu
100 g słonecznika
100 g otrębów
 

Sos tahini

150 g pasty tahini
120 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Kaszę bardzo dokładnie płuczemy pod zimną, następnie gorąca wodą, to ważne żeby kasza nie była gorzka, przekładamy do rondelka zalewamy wodą ok 2 cm powyżej kaszy i gotujemy ok 15 minut, często mieszamy, dodajemy szczyptę soli, ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia, studzimy
2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
3. Natkę pietruszki siekamy
4. Na patelni podprażamy nasiona kozieradki, kuminu, czarnuszki i kolendry, prażenie uwolni aromat przypraw, kiedy nasiona zaczną pachnieć przesypujemy je do moździerza i ucieramy na proszek, bardzo ważne jest aby przyprawy ani trochę się nie zrumieniły, staną się wtedy gorzkie
5. Kaszę łączymy ze startymi burakami, natką, dodajemy podprażone i utarte przyprawy, doprawiamy jeszcze melasą, odrobiną soku z cytryny i koncentratem pomidorowym, wbijamy jajko, mieszamy na jednolita masę
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia
7. Na osobne talerzyki wysypujemy słonecznik, otręby i sezam, z masy formujemy małe burgery i delikatnie obtaczamy je w nasionach, można też zmieszać wszystkie nasiona ze sobą lub użyć dowolnych pestek lub nasion
8. Burgery ostrożnie przenosimy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 35 minut
9. Do burgerów podajemy sos tahini 
10. Sos tahini - przełóż pastę tahini do miski, dodaj wodę, sok z cytryny, czosnek i sól, mieszamy do uzyskania gęstego sosu, przechowujemy w lodówce w słoiczku nie dłużej niż tydzień 

Bardzo aromatyczne, bardzo zdrowe - dla wszystkich dbających o zdrowie! 














Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi