Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z jarmużu z pesto, komosą ryżową i chipsami

Quinoa, komosa ryżowa inaczej "złoto Inków" a skąd roślina wzięła tę tajemniczą nazwę....... Miejscem narodzin quinoa jest Peru. Rosnąc na roztaczających się na wysokości 2800 - 4000 m tarasach Andów, quinoa osiągnąć może nawet 2 metry wysokości. Jej bogate w skrobię, rudo-brunatne, żółte bądź białe nasiona przypominają wyglądem nasiona prosa. Quinoa stanowiła podstawę wyżywienia w państwie Inków, uchodząc za zdrowotne i lecznicze źródło życia. Pod względem zawartości składników odżywczych zboża nie są dla niej żadną konkurencją - quinoa bije je o głowę. Odznaczająca się zawartością białka rzędu 13-22% roślina może być jak najbardziej określona mianem jednego z najbardziej wysokobiałkowych warzyw. Doskonale zrównoważona kompozycja aminokwasów pokrywa się z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Jednostronna dieta bazująca wyłącznie na quinoa nie przyniosłaby uszczerbku dla zdrowia - organizm człowieka zaopatrzony byłby bowiem we wszystkie konieczne do życia aminokwasy. Ponadto niezwykle wysoka zawartość lizyny, która nie występuje w innych roślinach lub jest obecna tylko w śladowych ilościach, sprawia że quinoa jest warzywem naprawdę wyjątkowym. Nie bez powodu okrzyknięto ją więc mianem "złota Inków". Quinoa jest skarbnicą witamin, minerałów i pierwiastków śladowych.






Składniki na 3-4 porcji
Czas przygotowania: 35 min



500 g świeżego jarmużu
1/2 l buliony warzywnego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka zielone pasty curry


Pesto



2-3 liści świeżego jarmużu
1/3 szklanki słonecznika
1/3 szklanki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól









Ważne: łupina nasion quinoa zawiera saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy, wykazujące działanie przeciwkrzepliwe (tj. rozrzedzające krew). Ważne zatem aby przed spożyciem quinoa dokładnie umyć. Na rynku dostępne są już jednak odmiany o obniżonej zawartości glikozydów. Redukcja jest możliwa dzięki pozbawieniu nasion ich zewnętrznych warstw. Odbywa się to na drodze obróbki mechanicznej. Obecność saponiny dyskwalifikuje jednak quinoa jako składnik pożywienia dla niemowląt i małych dzieci.




Dodatkowo



kilka najmniejszych liści jarmużu
olej do smażenia
1 szklanka komosy ryżowej




Przygotowanie:




1. Jarmuż dokładnie płuczemy do bieżącą wodą, odcinamy stwardniałe końcówki, liście rwiemy w mniejsze kawałki
2. Szalotki i czosnek siekamy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek aż zmiękną, dorzucamy porwane liście jarmużu, chwilę podsmażamy następnie zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i dusimy ok 6 min
3. Pesto - jarmuż bardzo dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi, same liście wkładamy do blendera, dodajemy starty parmezan, słonecznik, czosnek i oliwę, miksujemy na dość gładką pastę, jeśli pesto jest zbyt geste dolewamy jeszcze oliwę, doprawimy solą
4. Komosa ryżowa - dikłądnie płuczemy ją pod ciepłą, bieżącą wodą, następnie zalewamy i 1 i 1/2 szklanki osolonej ciepłej wody, gotujemy ok 10 min, mieszając często, następnie odstawiamy z ognia na kolejne 10 minut pod przykryciem, odcedzamy na sicie
5. Zupę miksujemy na krem, dodajemy zielone curry  i pesto, następnie przecieramy zupę przez gęste sito
6. Chipsy z jarmużu - w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy na klika sekund porwane liście jarmużu, wyjmujemy na ręcznik papierowy
7. Zupę podajemy z komosą ryżową i chipsami z jarmużu 



Dawka zdrowia i jesiennego smaku!












Dania z serkami kremowymi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

świetny przepis, niby prosty, a wygląda pysznie!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler