Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z jarmużu z pesto, komosą ryżową i chipsami

Quinoa, komosa ryżowa inaczej "złoto Inków" a skąd roślina wzięła tę tajemniczą nazwę....... Miejscem narodzin quinoa jest Peru. Rosnąc na roztaczających się na wysokości 2800 - 4000 m tarasach Andów, quinoa osiągnąć może nawet 2 metry wysokości. Jej bogate w skrobię, rudo-brunatne, żółte bądź białe nasiona przypominają wyglądem nasiona prosa. Quinoa stanowiła podstawę wyżywienia w państwie Inków, uchodząc za zdrowotne i lecznicze źródło życia. Pod względem zawartości składników odżywczych zboża nie są dla niej żadną konkurencją - quinoa bije je o głowę. Odznaczająca się zawartością białka rzędu 13-22% roślina może być jak najbardziej określona mianem jednego z najbardziej wysokobiałkowych warzyw. Doskonale zrównoważona kompozycja aminokwasów pokrywa się z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Jednostronna dieta bazująca wyłącznie na quinoa nie przyniosłaby uszczerbku dla zdrowia - organizm człowieka zaopatrzony byłby bowiem we wszystkie konieczne do życia aminokwasy. Ponadto niezwykle wysoka zawartość lizyny, która nie występuje w innych roślinach lub jest obecna tylko w śladowych ilościach, sprawia że quinoa jest warzywem naprawdę wyjątkowym. Nie bez powodu okrzyknięto ją więc mianem "złota Inków". Quinoa jest skarbnicą witamin, minerałów i pierwiastków śladowych.






Składniki na 3-4 porcji
Czas przygotowania: 35 min



500 g świeżego jarmużu
1/2 l buliony warzywnego
2 szalotki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka zielone pasty curry


Pesto



2-3 liści świeżego jarmużu
1/3 szklanki słonecznika
1/3 szklanki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól









Ważne: łupina nasion quinoa zawiera saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy, wykazujące działanie przeciwkrzepliwe (tj. rozrzedzające krew). Ważne zatem aby przed spożyciem quinoa dokładnie umyć. Na rynku dostępne są już jednak odmiany o obniżonej zawartości glikozydów. Redukcja jest możliwa dzięki pozbawieniu nasion ich zewnętrznych warstw. Odbywa się to na drodze obróbki mechanicznej. Obecność saponiny dyskwalifikuje jednak quinoa jako składnik pożywienia dla niemowląt i małych dzieci.




Dodatkowo



kilka najmniejszych liści jarmużu
olej do smażenia
1 szklanka komosy ryżowej




Przygotowanie:




1. Jarmuż dokładnie płuczemy do bieżącą wodą, odcinamy stwardniałe końcówki, liście rwiemy w mniejsze kawałki
2. Szalotki i czosnek siekamy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek aż zmiękną, dorzucamy porwane liście jarmużu, chwilę podsmażamy następnie zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i dusimy ok 6 min
3. Pesto - jarmuż bardzo dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi, same liście wkładamy do blendera, dodajemy starty parmezan, słonecznik, czosnek i oliwę, miksujemy na dość gładką pastę, jeśli pesto jest zbyt geste dolewamy jeszcze oliwę, doprawimy solą
4. Komosa ryżowa - dikłądnie płuczemy ją pod ciepłą, bieżącą wodą, następnie zalewamy i 1 i 1/2 szklanki osolonej ciepłej wody, gotujemy ok 10 min, mieszając często, następnie odstawiamy z ognia na kolejne 10 minut pod przykryciem, odcedzamy na sicie
5. Zupę miksujemy na krem, dodajemy zielone curry  i pesto, następnie przecieramy zupę przez gęste sito
6. Chipsy z jarmużu - w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy na klika sekund porwane liście jarmużu, wyjmujemy na ręcznik papierowy
7. Zupę podajemy z komosą ryżową i chipsami z jarmużu 



Dawka zdrowia i jesiennego smaku!












Dania z serkami kremowymi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Foodmania pisze…
świetny przepis, niby prosty, a wygląda pysznie!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.