Przejdź do głównej zawartości

Tarta pełnoziarnista z burakami i szpinakiem

Mimo późnej już pory po mojej kuchni rozchodzi się zapach pieczonego ciasta, to dochodzą muffinki na śniadanie dla dzieci. Mój piekarnik nie raz już doświadczał nocnej zmiany, wtedy chyba najlepiej mi się myśli, kiedy w domu cichną wszelkie gwary. Wsłuchując się w tykanie piekarnika i rytmiczne kapanie wody z kranu, przegryzam resztki razowej tarty z burakiem. Okazało się, że ziemisty smak burak dobrze komponuje się ze słodko-kwaśną żurawiną, mało wyrazistym szpinakiem i jego totalnym przeciwieństwem, w stopniu wyrazistości, serem pleśniowym. Pomimo różnych sfer pochodzenia, składniki połączyły się w zgrabną  całość, prosty burak uszlachetnił się za sprawą sera camambert, który tym samym spuścił trochę z tonu na rzecz szpinaku. 

Składniki na formę o śr 25 cm
Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie 



Ciasto

125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g mielonych orzechów laskowych
1 żółtko
125 g masła
szczypta soli
60 ml zimnej wody




Nadzienie

4-5 ugotowanych w mundurkach buraków 
450 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 szalotki
250 g sera camembert
4 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
3/4 szklanki śmietany 30 %
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

1. W misce miksera mieszamy mąkę, orzechy i sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, zagniatamy w kulę, nie ogrzewamy ciasta, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min
2. Kiedy ciasto się schładza, przygotowujemy nadzienie: obieramy ugotowane uprzednio buraki i kroimy w plastry, cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę\
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę i czosnek, kiedy zmiękną dodajemy szpinak i czakramy aż zwiędnie, przekładamy do miski, solimy i dodajemy pieprz 
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
5. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tarte z ruchomym dnem, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem żeby nie spłynęły nam brzegi, wstawiamy do piekarnika na ok 10 minut, następnie usuwamy papier i podpiekamy jeszcze ok 7 minut, wyjmujemy z piekarnika 
8. Na podpieczony spód wykładamy blanszowany szpinak, pokrojone buraki, posypujemy suszoną żurawiną, śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wylewamy na tartę, na wierzchu układamy plasterki sera i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut

Jesień w kolorach i smakach!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

GENIALNA!!! Mogłabym to powtarzać bez końca! Poproszę kawałek (w porywach do całej) kurierem! :)

Pozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję! Gdyby tylko nie rozeszła się tak szybko! ;)
Rinfanaiel pisze…
Dzięki za przepis, pyszna wyszła! my zrobiliśmy z pieczonymi burakami

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler