Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z krewetkami na patykach

Jeśli chodzi o makaron to nie ulega wątpliwości, że rajem dla jego smakoszy są Włochy, to bezapelacyjna stolica "pasty". To właśnie we Włoszech makaron przybiera najróżniejsze kształty, to właśnie tutaj wiadomo z jakim sosem najlepiej łączyć poszczególne rodzaje makaronu. Zasadniczo wyróżnia się makaron jajeczny, przyrządzany z mąki z pszenicy miękkiej, oraz ten bez dodatku jak z grysiku z pszenicy twardej, semoliny. Dla mnie makaron to produkt doskonały, można przyrządzić go na przeróżne sposoby i zawsze smakuje doskonale. Najprostsze rozwiązania są z reguły najbardziej zaskakujące w smaku. Słynne aglio olio e peperoncino to danie nr 1 na moim włoskim podwórku, dziś połączyłam je z pięknymi krewetkami królewskim, przed których urokiem nie sposób było się oprzeć. Urozmaiciły więc owoce morza klasyczną wersję włoskiej "pasty". Jak widać makaron można podać też w formie przekąski. 



Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min

100 g makaronu spaghetti Czaniecki
3 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chili
8 krewetek królewskich 
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól
1/2 l oleju rzepakowego



Sos balsamiczny

1 szklanka octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka pulpy pomidorowej 
























Przygotowanie:

1. Krewetki - odrywamy głowy , płuczemy i odkładamy, delikatnie obieramy krewetki z pancerzy, zostawiamy jednak ostatni segment pancerza z ogonem, krewetka będzie wyglądać atrakcyjnie
2. Krewetki nacinamy lekko na grzbiecie i czubkiem noża usuwamy znajdującą się wewnątrz ciemną żyłkę, to przewód pokarmowy krewetki
3. Oczyszczone krewetki marynujemy w odrobinie oliwy z oliwek, soli i pieprzu
4. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku ok 6 minut, odcedzamy i pozostawiamy na sitku, może się lekko posklejać 
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy zachowane głowy krewetek i podsmażamy chwilę, dodajemy posiekany czosnek i zmiażdżone suszone chili, potrząsając patelnią smażymy 2 minuty, wyjmujemy głowy
6. Na patelnię z czosnkiem i chili wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki 
7. Surowe krewetki nabijamy na długi patyk, owijamy makaronem z czosnkiem i chili
8. W szerokim rondlu podgrzewamy olej, zanurzamy krewetki w makaronie na ok 2 minuty w gorącym oleju, odkładamy na ręcznik papierowy 
9. Do krewetek można podać sos balsamiczno-pomidorowy - ocet z cukrem redukujemy w rondelku do konsystencji syropu, dodajemy sos pomidorowy i odstawiamy 
10. Danie można podać w formie koktajlowej, na patyczkach lub zdjąć je i podać z dodatkowo ugotowanym makaronem, usmażony makaron będzie fajnie kontrastował z tym ugotowanym

Makaron trochę inaczej!



zBLOGowani.pl










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.