Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z krewetkami na patykach

Jeśli chodzi o makaron to nie ulega wątpliwości, że rajem dla jego smakoszy są Włochy, to bezapelacyjna stolica "pasty". To właśnie we Włoszech makaron przybiera najróżniejsze kształty, to właśnie tutaj wiadomo z jakim sosem najlepiej łączyć poszczególne rodzaje makaronu. Zasadniczo wyróżnia się makaron jajeczny, przyrządzany z mąki z pszenicy miękkiej, oraz ten bez dodatku jak z grysiku z pszenicy twardej, semoliny. Dla mnie makaron to produkt doskonały, można przyrządzić go na przeróżne sposoby i zawsze smakuje doskonale. Najprostsze rozwiązania są z reguły najbardziej zaskakujące w smaku. Słynne aglio olio e peperoncino to danie nr 1 na moim włoskim podwórku, dziś połączyłam je z pięknymi krewetkami królewskim, przed których urokiem nie sposób było się oprzeć. Urozmaiciły więc owoce morza klasyczną wersję włoskiej "pasty". Jak widać makaron można podać też w formie przekąski. 



Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min

100 g makaronu spaghetti Czaniecki
3 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chili
8 krewetek królewskich 
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól
1/2 l oleju rzepakowego



Sos balsamiczny

1 szklanka octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka pulpy pomidorowej 
























Przygotowanie:

1. Krewetki - odrywamy głowy , płuczemy i odkładamy, delikatnie obieramy krewetki z pancerzy, zostawiamy jednak ostatni segment pancerza z ogonem, krewetka będzie wyglądać atrakcyjnie
2. Krewetki nacinamy lekko na grzbiecie i czubkiem noża usuwamy znajdującą się wewnątrz ciemną żyłkę, to przewód pokarmowy krewetki
3. Oczyszczone krewetki marynujemy w odrobinie oliwy z oliwek, soli i pieprzu
4. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku ok 6 minut, odcedzamy i pozostawiamy na sitku, może się lekko posklejać 
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy zachowane głowy krewetek i podsmażamy chwilę, dodajemy posiekany czosnek i zmiażdżone suszone chili, potrząsając patelnią smażymy 2 minuty, wyjmujemy głowy
6. Na patelnię z czosnkiem i chili wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki 
7. Surowe krewetki nabijamy na długi patyk, owijamy makaronem z czosnkiem i chili
8. W szerokim rondlu podgrzewamy olej, zanurzamy krewetki w makaronie na ok 2 minuty w gorącym oleju, odkładamy na ręcznik papierowy 
9. Do krewetek można podać sos balsamiczno-pomidorowy - ocet z cukrem redukujemy w rondelku do konsystencji syropu, dodajemy sos pomidorowy i odstawiamy 
10. Danie można podać w formie koktajlowej, na patyczkach lub zdjąć je i podać z dodatkowo ugotowanym makaronem, usmażony makaron będzie fajnie kontrastował z tym ugotowanym

Makaron trochę inaczej!



zBLOGowani.pl










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler