Jeśli chodzi o makaron to nie ulega wątpliwości, że rajem dla jego smakoszy są Włochy, to bezapelacyjna stolica "pasty". To właśnie we Włoszech makaron przybiera najróżniejsze kształty, to właśnie tutaj wiadomo z jakim sosem najlepiej łączyć poszczególne rodzaje makaronu. Zasadniczo wyróżnia się makaron jajeczny, przyrządzany z mąki z pszenicy miękkiej, oraz ten bez dodatku jak z grysiku z pszenicy twardej, semoliny. Dla mnie makaron to produkt doskonały, można przyrządzić go na przeróżne sposoby i zawsze smakuje doskonale. Najprostsze rozwiązania są z reguły najbardziej zaskakujące w smaku. Słynne aglio olio e peperoncino to danie nr 1 na moim włoskim podwórku, dziś połączyłam je z pięknymi krewetkami królewskim, przed których urokiem nie sposób było się oprzeć. Urozmaiciły więc owoce morza klasyczną wersję włoskiej "pasty". Jak widać makaron można podać też w formie przekąski.
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min
100 g makaronu spaghetti Czaniecki
3 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chili
8 krewetek królewskich
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól
1/2 l oleju rzepakowego
Sos balsamiczny
1 szklanka octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru
1 szklanka pulpy pomidorowej
Przygotowanie:
1. Krewetki - odrywamy głowy , płuczemy i odkładamy, delikatnie obieramy krewetki z pancerzy, zostawiamy jednak ostatni segment pancerza z ogonem, krewetka będzie wyglądać atrakcyjnie
2. Krewetki nacinamy lekko na grzbiecie i czubkiem noża usuwamy znajdującą się wewnątrz ciemną żyłkę, to przewód pokarmowy krewetki
3. Oczyszczone krewetki marynujemy w odrobinie oliwy z oliwek, soli i pieprzu
4. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku ok 6 minut, odcedzamy i pozostawiamy na sitku, może się lekko posklejać
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy zachowane głowy krewetek i podsmażamy chwilę, dodajemy posiekany czosnek i zmiażdżone suszone chili, potrząsając patelnią smażymy 2 minuty, wyjmujemy głowy
6. Na patelnię z czosnkiem i chili wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki
7. Surowe krewetki nabijamy na długi patyk, owijamy makaronem z czosnkiem i chili
8. W szerokim rondlu podgrzewamy olej, zanurzamy krewetki w makaronie na ok 2 minuty w gorącym oleju, odkładamy na ręcznik papierowy
9. Do krewetek można podać sos balsamiczno-pomidorowy - ocet z cukrem redukujemy w rondelku do konsystencji syropu, dodajemy sos pomidorowy i odstawiamy
10. Danie można podać w formie koktajlowej, na patyczkach lub zdjąć je i podać z dodatkowo ugotowanym makaronem, usmażony makaron będzie fajnie kontrastował z tym ugotowanym
Makaron trochę inaczej!
Komentarze