Składniki na 6 szt
Czas przygotowania: 13 h wyrastanie + 50 min
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
2,5 łyżeczki soli
2 i 2/3 szklanki letniej wody
2 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie:
1. W robocie kuchennym , wyposażonym w hak do wyrabiani ciasta, mieszamy wszystkie składniki ciasta. Jeśli nie mamy robota, możemy wyrabiać ciasto w misce. Wyrobione, dość kleiste ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.
2. Rano ciasto powinno podwoić objętość, uwaga będzie bardzo klejące, wyrzucamy je na ściereczkę wysypaną uprzednio mąką i płatkami owsianymi i formując kulę odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w koszyczku na ok 1 godzinę.
3. Następnie, kroimy ciasto na 6 porcji i formujemy, na natłuszczonej blaszce do pieczenia, długie, dość nierówne paski (bagietka będzie miała w ten sposób domowy wygląd), piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, przed włożeniem do piekarnika bagietki posypujemy gruboziarnistą solą, (nie za dużo) i pieczemy ok 20 minut, aż bagietki pięknie się zezłocą.
Najsmaczniejsze bagietki pod słońcem!


Komentarze