Przejdź do głównej zawartości

Karmelowy popcorn z kaszy jęczmiennej

Jakby tu zakochać się w kaszy...? Jeśli jeszcze nie udało się Wam tego dokonać to spróbuję pośredniczyć w tej kwestii i zeswatać Was z kaszą w wersji "karmelovej". Spotykam się czasem z opinią, że kasza jest nudna, i jednocześnie zachwycamy się risotto, a przecież kaszotto niczym mu nie ustępuje, a nawet góruje nad włoskim klasykiem w kwestiach wartości odżywczych. Kasza zaczyna wracać do łask, spoglądamy na nią coraz częściej, ale nie zawsze jeszcze mamy na nią pomysł poza dodawaniem jej do gulaszu czy farszu na gołąbki. Wersja na słodko jest bardzo wskazana, gdyż jej orzechowy smak doskonale potrafi odnaleźć kompana wśród owoców. "Kalmelove" to słodka miłość kaszy do karmelu, jaką pragnę Was zarazić. Ziarenka podprażonej kaszy zanurzone w słodkim sosie toffee, połączone z bazyliowym jogurtem i świeżymi figami, moim zdaniem to miłość od pierwszej łyżeczki. 


Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 15 min


200 g kaszy jęczmiennej
1 l oleju rzepakowego
2 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżki śmietany 30 %
300 ml naturalnego jogurtu
kilka listów świeżej bazylii
2 łyżki cukru pudru
6 świeżych fig























Przygotowanie:

1. Popcorn - olej wlewamy do szerokiego rondla, kasze wsypujemy na sitko, kiedy olej dobrze się rozgrzeje prażymy kaszę na sitku ok 1 minuty, najlepiej podzielić kasze na dwie tury, kiedy kasza się otworzy, stanie się chrupiąca, przekładamy na ręcznik papierowy
2. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i śmietankę, mieszając czekamy aż sos stanie zmieni barwę na karmelową 
3. Jogurt mieszamy z cukrem i posiekanymi listkami bazylii 
4. Popcorn wysypujemy na blaszkę, zalewamy sosem karmelowym, mieszamy
5. Na dno naczynia wkładamy porcję karmelowego popcornu, świeże figi i jogurt bazyliowy, na wierzchu dekorujemy popcornem i figami

Chrupiący popcorn karmelowy z bazyliowym jogurtem!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Bardzo oryginalny i świetny pomysł na wykorzystanie kaszy! :)
Anonimowy pisze…
o kurczątko, to jest nie dość, że smaczne (uwielbiam kaszę) to prześlicznie wygląda! Świetny blog!
RedHead pisze…
Świetny pomysł. Musiało obłędnie smakować! :)
Agnieszka pisze…
Nooooo kochana szacun :):*
Anna Petryna pisze…
Wszystkim bardzo gorąco dziękuję za miłe komentarze, jest mi niezmiernie miło, że popcorn tak się spodobał ;)
wedelka pisze…
Bardzo intrygujące :)
gin pisze…
Bardzo ciekawe :)
W takiej wersji kaszy jeszcze nie próbowałam :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler