Przejdź do głównej zawartości

Jesienny gulasz w dyni

Jesień budzi we mnie nieokiełznaną wręcz chęć spożywania warzyw, sama nie wiem czy skłaniają mnie do tego stragany pełne kolorów czy może nieograniczone możliwości jakie dają te produkty. Snując się po targu warzywnym nie mogę oderwać wzroku od dyni, jej kształty, kolory, żłobienia i rozmiary są fascynujące, trafiają do mojego koszyka nawet jeśli aktualnie nie mam na nie pomysłu, choć to jest akurat mało prawdopodobne. Z dyni robiłam już sporo i zawsze z doskonałym rezultatem, dziś zainspirowałam się niesamowitym kształtem zdobytego okazu i postanowiłam go zachować, a to można zrobić tylko w jeden sposób, posłużę się dynią jak jadalną wazą. Do wnętrza zapakowałam wszystko co kojarzy mi się z jesienią i zdrowiem: cudowny jarmuż, najzdrowszą na świecie komosę ryżową, słodkawą żurawinę, jej doskonałego kompana czyli polskie, jesienne jabłka, grzyby, aromatyczne przyprawy oraz doskonałej jakości mięso. Całość spowiły aromaty cydru i pieczonej dyni. Zapraszam na prawdziwy festiwal dyni!









































Składniki na ok 6 osób
Czas przygotowania : 60 min + 60 min pieczenie

1 sporej wielkości dynia piżmowa
1,5 szklanki komosy ryżowej
1 kg łopatki wieprzowej certyfikowanej QAFP
1 szklanka suszonej żurawiny 
1 szklanka suszonych grzybów 
3 jabłka
3 duże liście świeżego jarmużu
2 cebule
1/4 szklanki cydru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
słodka papryka
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Z dyni odcinamy wierzch,  (nie wyrzucamy go) z wnętrza usuwamy pestki
2. W moździerzu rozcieramy kumin rzymski, dodajemy cynamon, imbir, sól i pieprz, 1/2 ilości mieszanki oprószamy wnętrze dyni
3. Łopatkę QAFP kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką
4. Grzyby namaczamy w wodzie
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, partiami smażymy kawałki mięsa na dużym ogniu, powinno się ono ładnie skarmelizować, zdejmujemy z patelni
6. Cebulę siekamy w pióra, smażymy ją na tłuszczu ze smażenia mięsa, kiedy się przyrumieni wlewamy cydr, pokrojone na pół grzyby wraz z zalewą i pozostałą ilość mieszanki przypraw, czekamy chwilę aż odparuje, dodajemy podsmażone mięso i dusimy ok 15 minut
7. Komosę płuczemy pod ciepłą wodą, przekładamy do rondelka, zalewamy 3 szklankami wody, solimy i stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut, odcedzamy 
8. Liście jarmużu bardzo dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi, liście rwiemy na mniejsze kawałki
9. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę
10. Mieszamy suszoną żurawinę, liście jarmużu, jabłka, komosę i mięso z cebulą, wraz z sosem ze smażenia 
11. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, farsz nakładamy do wnętrza dyni, przykrywamy odciętym wierzchem i wstawiamy do piekarnika na ok 1 godzinę, dynia powinna zmięknąć ale nie może się rozpadać (dynię możemy nasmarować oliwą z zewnątrz)

Dyniowe party rozpoczęto! 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wygląda po prostu niesamowicie. Zdjęcia wprowadzają w taki klimat, że jesień mogłaby trwać wiecznie.

:) Pozdrawiamy i zapraszamy też do nas! :)
Bernadeta pisze…
piękne jesienne danie i piękne zdjęcia.
Świetny pomysł.Pięknie podane.
Anna Petryna pisze…
Cała przyjemność po mojej stronie, bardzo dziękuję! Pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.