Przejdź do głównej zawartości

Jesienny gulasz w dyni

Jesień budzi we mnie nieokiełznaną wręcz chęć spożywania warzyw, sama nie wiem czy skłaniają mnie do tego stragany pełne kolorów czy może nieograniczone możliwości jakie dają te produkty. Snując się po targu warzywnym nie mogę oderwać wzroku od dyni, jej kształty, kolory, żłobienia i rozmiary są fascynujące, trafiają do mojego koszyka nawet jeśli aktualnie nie mam na nie pomysłu, choć to jest akurat mało prawdopodobne. Z dyni robiłam już sporo i zawsze z doskonałym rezultatem, dziś zainspirowałam się niesamowitym kształtem zdobytego okazu i postanowiłam go zachować, a to można zrobić tylko w jeden sposób, posłużę się dynią jak jadalną wazą. Do wnętrza zapakowałam wszystko co kojarzy mi się z jesienią i zdrowiem: cudowny jarmuż, najzdrowszą na świecie komosę ryżową, słodkawą żurawinę, jej doskonałego kompana czyli polskie, jesienne jabłka, grzyby, aromatyczne przyprawy oraz doskonałej jakości mięso. Całość spowiły aromaty cydru i pieczonej dyni. Zapraszam na prawdziwy festiwal dyni!









































Składniki na ok 6 osób
Czas przygotowania : 60 min + 60 min pieczenie

1 sporej wielkości dynia piżmowa
1,5 szklanki komosy ryżowej
1 kg łopatki wieprzowej certyfikowanej QAFP
1 szklanka suszonej żurawiny 
1 szklanka suszonych grzybów 
3 jabłka
3 duże liście świeżego jarmużu
2 cebule
1/4 szklanki cydru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
słodka papryka
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Z dyni odcinamy wierzch,  (nie wyrzucamy go) z wnętrza usuwamy pestki
2. W moździerzu rozcieramy kumin rzymski, dodajemy cynamon, imbir, sól i pieprz, 1/2 ilości mieszanki oprószamy wnętrze dyni
3. Łopatkę QAFP kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką
4. Grzyby namaczamy w wodzie
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, partiami smażymy kawałki mięsa na dużym ogniu, powinno się ono ładnie skarmelizować, zdejmujemy z patelni
6. Cebulę siekamy w pióra, smażymy ją na tłuszczu ze smażenia mięsa, kiedy się przyrumieni wlewamy cydr, pokrojone na pół grzyby wraz z zalewą i pozostałą ilość mieszanki przypraw, czekamy chwilę aż odparuje, dodajemy podsmażone mięso i dusimy ok 15 minut
7. Komosę płuczemy pod ciepłą wodą, przekładamy do rondelka, zalewamy 3 szklankami wody, solimy i stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut, odcedzamy 
8. Liście jarmużu bardzo dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi, liście rwiemy na mniejsze kawałki
9. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę
10. Mieszamy suszoną żurawinę, liście jarmużu, jabłka, komosę i mięso z cebulą, wraz z sosem ze smażenia 
11. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, farsz nakładamy do wnętrza dyni, przykrywamy odciętym wierzchem i wstawiamy do piekarnika na ok 1 godzinę, dynia powinna zmięknąć ale nie może się rozpadać (dynię możemy nasmarować oliwą z zewnątrz)

Dyniowe party rozpoczęto! 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Wypisz Wymaluj pisze…
Wygląda po prostu niesamowicie. Zdjęcia wprowadzają w taki klimat, że jesień mogłaby trwać wiecznie.

:) Pozdrawiamy i zapraszamy też do nas! :)
Bernadeta pisze…
piękne jesienne danie i piękne zdjęcia.
Unknown pisze…
Świetny pomysł.Pięknie podane.
Rak chodzi wspak pisze…
Cała przyjemność po mojej stronie, bardzo dziękuję! Pozdrawiam ciepło!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.