Składniki na formę 30/40
Czas przygotowania: 20 min + 40 min pieczenie
380 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
400 g cukru
230 g masła
4 jaja
300 ml maślanki
500 g świeżych śliwek
Kruszonka
300 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
100 g pokruszonych pistacji
200 g brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Suche składniki ciasta mieszamy w osobnej misce, masło ubijamy mikserem na puszysty krem, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym jajku,miksując po każdym, dosypujemy suche składniki na zmianę z maślanką.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do ciasta natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto
3. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, układamy śliwki na cieście przecięciem do góry
4. Kruszonka - w misce mieszamy zimne masło, cukier i mąkę, kruszymy całość palcami aż powstaną nam okruchy, dodajemy obrane i drobno posiekane pistacje, gotową kruszonką posypujemy ułożone na cieście śliwki, wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut
Pożegnajmy lato plackiem z owocami.



Komentarze
Lubię takie ciasta i wpisy z historią :)