Przejdź do głównej zawartości

Ucierane ciasto ze śliwkami i pistacjową kruszonką

Najprostsze na świecie ciasto to mieszanina mąki, jaj, tłuszczów i przetworów mlecznych, jogurtu, maślanki czy mleka. Ja z dzieciństwa zapamiętałam właśnie takie ciasto z prostym, ale aromatycznym dodatkiem jakim była skórka cytrynowa. Wykonawcą wspomnianego, cotygodniowego wypieku bywał mój tatko, i to za jego zasługą cieszyliśmy się co sobotę  lekkim zakalcem o cytrynowym posmaku, tak na marginesie mój tatko ubóstwia słodycze aromatyzowane cytryną, stąd nie żałował skórki do rzeczowej babki. Właściwie to zapamiętałam taki obraz kiedy to oboje rodzice byli zaangażowani w weekendowy wypiek, przecież moja mama zawsze dolewała różne składniki do kamiennej misy, którą tatko dzierżył między kolanami i skrupulatnie ucierał masę na jasno-kremową. Kiedy wychodził wspomniany już zakalec, to lwią część ciasta pochłaniała moja siostra, a kiedy babka wychodziła za sucha szukało się dla niej słodkiego towarzystwa w postaci domowej roboty dżemów. Moje ucierane, lekko oldschoolowe ciasto ze śliwkami to ukłon w stronę moich lat dziecięcych, ale nie będzie ono ani zakalcem, ani zbyt suche, a to dzięki maślance, oraz zastosowaniu sody i proszku.






























Składniki na formę 30/40
Czas przygotowania: 20 min + 40 min pieczenie


380 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
400 g cukru
230 g masła
4 jaja
300 ml maślanki
500 g świeżych śliwek

Kruszonka


300 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
100 g pokruszonych pistacji
200 g brązowego cukru

Przygotowanie:


1. Suche składniki ciasta mieszamy w osobnej misce, masło ubijamy mikserem na puszysty krem, dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym jajku,miksując po każdym, dosypujemy suche składniki na zmianę z maślanką.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do ciasta natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto
3. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, układamy śliwki na cieście przecięciem do góry
4. Kruszonka - w misce mieszamy zimne masło, cukier i mąkę, kruszymy całość palcami aż powstaną nam okruchy, dodajemy obrane i drobno posiekane pistacje, gotową kruszonką posypujemy ułożone na cieście śliwki, wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut

Pożegnajmy lato plackiem z owocami.










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Mmm, ten wypływający śliwkowy sok kusi mnie ogromnie. I pistacjowa kruszonka, bo za pistacjami przepadam :)
Lubię takie ciasta i wpisy z historią :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo mi miło ;) Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler