Przejdź do głównej zawartości

Pieczone jesienne warzywa z sosem musztardowym

Bardzo prosty sposób na pocieszające jedzenie, przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut, a fakt posiadania miski pełnej jesiennych, słodkich warzyw z prostym sosem musztardowym, daje poczucie swoistego bezpieczeństwa. Jesień to doskonały czas na proste dania z wykorzystaniem samych warzyw, ich smak jest na tyle bogaty, że nie wymagają specjalnej oprawy. Na Waszej blaszce może znaleźć się praktycznie wszystko, dowolne warzywa korzeniowe, pamiętajcie jednak żeby dobierać je tak aby ich czas pieczenia był podobny, inaczej kiedy część warzyw będzie jeszcze twarda inne w tym czasie zaczną się rozpadać. Dobrze sprawdzają się wszystkie odmiany ziemniaków, dynia, marchew, pietruszka, buraki, rzepa, pasternak, koper włoski.





Składniki
Czas przygotowania: 10 min + 40 min pieczenie


2 sporej wielkości słodkie ziemniaki
4-5 mniejsze buraki
2 czerwone cebule
kilka ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki ostrej musztardy Dijon
sok z cytryny






















Przygotowanie:


1. Piernik nagrzewamy do 200 stopni
2. Szeroką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
3. Słodkie ziemniaki i buraki obieramy, ziemniaki kroimy w dowolny kształt, buraki w ćwiartki
4. Cebule obieramy, kroimy w pióra
5. Wszystkie warzywa rozsypujemy na przygotowanej blaszce, skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem i solą, dokładamy kilka ząbków czosnku, w łupinkach, i gałązki rozmarynu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min, buraki dochodzą najdłużej, ja posypuję jeszcze warzywa obrobią cukru, który w trakcie pieczenia karmelizuje się na warzywach
6. Sos musztardowy - mieszamy śmietanę z musztardą, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, odrobiną cukru
7. Warzywa podajemy na ciepło z sosem musztardowym

Świetne jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. 










































sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler