Przejdź do głównej zawartości

Pieczeń wieprzowa z figami i kozim serem

Żegnamy dziś lato - na tę okoliczność przygotowałam danie w iście jesiennym stylu, kłaniające się letniej aurze w pas. Potrawa łączy w sobie dary późnego lata, takie jak figi, kapustę, papryki, a całość połączona jest w zgrabną pieczeń, którą serwujemy na kopie sypkiej kaszy gryczanej. Danie cudownie umili rodzinny posiłek w towarzystwie jeszcze jakże letniego słońca, przebijającego się swym blaskiem przez żółto-brązowe liście drzew. 


Składniki na ok 6-8 osób
Czas przygotowania: 45 min + 45 min pieczenie



6-8 liści kapusty włoskiej
1 kg łopatki QAFP
ok 6 szt świeżych fig
200 g koziej rolady
sól, pieprz
1 czerstwa bułka
mleko do namoczenia bułki
kilka gałązek świeżego tymianku
3 jajka























Sos paprykowy


3 czerwone papryki
2 łyżki oleju rzepakowego
300 g gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
świeży tymianek


Do podania


kasza gryczana niepalona



Przygotowanie:



1. Sos paprykowy - papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i białe błony, skrapiamy olejem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min, następnie wkładamy do woreczka i szczelnie zamykamy, po chwili obieramy ze skóry, miksujemy papryki z jogurtem, chili i tymiankiem, doprawiamy do smaku
2. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku i pozostawiamy na ok 10 minut
3. Łopatkę QAFP mielimy i mieszamy z namoczoną i odsączoną bułką, dodajemy jaja i przyprawy
4. Liście kapusty obgotowujemy we wrzątku ok 10 min, następnie hartujemy w lodowatej wodzie
5. Foremkę o wymiarach 31/13 natłuszczamy odrobiną oleju, wykładamy liśćmi blanszowanej kapusty włoskiej, na liście wykładamy masę mięsną 
6. Figi kroimy na ćwiartki, kozi ser w większą kostkę, teraz należy wetknąć figi i kostki sera w masę mięsną, następnie wyrównać wierzch, zawinąć zwisające końce kapusty i posmarować olejem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 -60 minut
7. W czasie kiedy pieczeń się piecze gotujemy kaszę gryczaną niepaloną, najlepiej gotować ją w gorącym bulionie, dolewamy go stopniowo do kaszy aż wchłonie całość, a ziarenka pozostaną al dente
8. Po zapieczeniu ostrożnie obracamy foremkę do góry dnem, pieczeń powinna wysunąć się bez problemu, podajemy z sosem paprykowym i kasza gryczaną 

Pożegnajmy lato w iście jesiennym stylu! 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler