Przejdź do głównej zawartości

Pieczeń wieprzowa z figami i kozim serem

Żegnamy dziś lato - na tę okoliczność przygotowałam danie w iście jesiennym stylu, kłaniające się letniej aurze w pas. Potrawa łączy w sobie dary późnego lata, takie jak figi, kapustę, papryki, a całość połączona jest w zgrabną pieczeń, którą serwujemy na kopie sypkiej kaszy gryczanej. Danie cudownie umili rodzinny posiłek w towarzystwie jeszcze jakże letniego słońca, przebijającego się swym blaskiem przez żółto-brązowe liście drzew. 


Składniki na ok 6-8 osób
Czas przygotowania: 45 min + 45 min pieczenie



6-8 liści kapusty włoskiej
1 kg łopatki QAFP
ok 6 szt świeżych fig
200 g koziej rolady
sól, pieprz
1 czerstwa bułka
mleko do namoczenia bułki
kilka gałązek świeżego tymianku
3 jajka























Sos paprykowy


3 czerwone papryki
2 łyżki oleju rzepakowego
300 g gęstego jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
świeży tymianek


Do podania


kasza gryczana niepalona



Przygotowanie:



1. Sos paprykowy - papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i białe błony, skrapiamy olejem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min, następnie wkładamy do woreczka i szczelnie zamykamy, po chwili obieramy ze skóry, miksujemy papryki z jogurtem, chili i tymiankiem, doprawiamy do smaku
2. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku i pozostawiamy na ok 10 minut
3. Łopatkę QAFP mielimy i mieszamy z namoczoną i odsączoną bułką, dodajemy jaja i przyprawy
4. Liście kapusty obgotowujemy we wrzątku ok 10 min, następnie hartujemy w lodowatej wodzie
5. Foremkę o wymiarach 31/13 natłuszczamy odrobiną oleju, wykładamy liśćmi blanszowanej kapusty włoskiej, na liście wykładamy masę mięsną 
6. Figi kroimy na ćwiartki, kozi ser w większą kostkę, teraz należy wetknąć figi i kostki sera w masę mięsną, następnie wyrównać wierzch, zawinąć zwisające końce kapusty i posmarować olejem, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 -60 minut
7. W czasie kiedy pieczeń się piecze gotujemy kaszę gryczaną niepaloną, najlepiej gotować ją w gorącym bulionie, dolewamy go stopniowo do kaszy aż wchłonie całość, a ziarenka pozostaną al dente
8. Po zapieczeniu ostrożnie obracamy foremkę do góry dnem, pieczeń powinna wysunąć się bez problemu, podajemy z sosem paprykowym i kasza gryczaną 

Pożegnajmy lato w iście jesiennym stylu! 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.