Ta śmieszna dynia po raz pierwszy zakorzeniła się w Ameryce Północnej, do Europy przywieźli ją Hiszpanie, ale szybko też spotkała się z uznaniem Francuzów. Im to też zawdzięcza swoją nazwę, słowo patisson oznacza rodzaj ciasta pieczonego w specjalnej formie, pozostawiające na brzegach charakterystyczny brzeg, do złudzenia przypominający żłobienia na brzegach tych kosmicznie wyglądających dyń. Starajcie się wybierać te mniejsze egzemplarze, są mniej gąbczaste i smaczniejsze po prostu.
4 szt niezbyt dużych patisonów
300 g twarożku
mini kuleczki mozzarelli
1/3 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ok 1 kg dojrzałych pomidorów
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz
szczypta cukru
oliwa z oliwek
1 doniczka bazylii
1/3 szklanki nasion słonecznika
sól, pieprz
ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek
1. Sos pomidorowy - pomidory przekrawamy na pół, układamy na blaszce, posypujemy solą, pieprzem i odrobiną cukru, polewamy odrobiną oliwy, dorzucamy kilka ząbków czosnku (w łupinkach) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 40 min, następnie miksujemy na gładką masę, przecieramy przez sito w celu pozbycia się wszystkich łusek i pestek
2. Z patisonów odcinamy wierzch, tzw czapeczkę, wydrążamy środek za pomocą małej łyżeczki, usuwamy jedynie miąższ z pestkami
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
4. Patisony oprószamy wewnątrz sola i pieprzem, układamy na blaszce i podpiekamy ok 20 minut
5. Pesto - w blenderze miksujemy same listki bazylii, słonecznik i oliwę, konsystencja nie powinna być zbyt gęsta, można dolać więcej oliwy
6. W misce mieszamy serek twarogowy i starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem
7. Do środka podpieczonych patisonów nakładamy porcje masy serowej, w środek każdego patisona wciskamy kuleczkę mozzarelli, zapiekamy całość jeszcze ok 20 minut
8. Patisony podajemy na sosie z pomidorów, na którym tworzymy kleksy z pesto
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min
Sos z pieczonych pomidorów
Pesto
Przygotowanie:
Śmieszne dynie o kosmicznym kształcie!


Komentarze