Przejdź do głównej zawartości

Papryczki chili nadziewane pure z dyni i twarożkiem


Danie dla prawdziwych fanów ostrości, choć słodka dynia w dużym stopniu łagodzi piekielną ostrość chili to przekąska i tak wymaga odwagi. Doskonale odnajdzie się na przyjęciu w męskim gronie, może stanowić również ciekawy dodatek do szerszego menu. Nie polecam sięgać po ostrzejsze odmiany papryczek, może się okazać że danie straci swój smak, zdominowane totalnie przez zbyt dużą ilość kapsaicyny. Informacja przydatna: ten organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za piekielnie ostry smak papryczek można łatwo zniwelować mlecznymi produktami, świetnie do tego nadaje się maślanka, jogurt czy mleko, w żadnym razie piwo, istnieją też fani zapijanie ostrości wysokoprocentowym alkoholem....ale to już pozostawiam w kwestii Waszej oceny ;) 

Składniki na 10 szt
Czas przygotowania: 40 min



10 szt zielonych papryczek chili
1/4 dyni Hokkaido
3 łyżki serka twarogowego
2 łyżki kolorowego pieprzu
1 cebula
sól
oliwa z oliwek
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego



















Sos jogurtowy


200 ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
garść liści kolendry
sól
kolorowy pieprz
tłuszcz ze smażenia papryczek



Przygotowanie:



1. Dynie kroimy na kawałki, Hokkaido nie trzeba obierać, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min
2. Upieczoną dynię miksujemy na pure
3. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy kurkumę i mielony kumin, kiedy cebula się zeszkli dodajemy ją do pure z dyni, całość mieszamy z serkiem twarogowym, doprawiamy solą i pieprzem
4. Papryczki blanszujemy w osolonym wrzątku przez ok 2 min, przekrawamy je wzdłuż i usuwamy wszystkie nasiona, do środka papryczek wkładamy farsz
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy gorczycę, nasiona kuminu i kopru włoskiego, podsmażamy chwilę, uważamy żeby nie spalić, układamy nadziane papryczki chili i podsmażamy aż zaczną się rumienić, nie obracamy
6. Sos jogurtowy - jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem, przyprawami i tłuszczem ze smażenia papryczek, dodajemy grubo siekaną kolendrę i młotkowany kolorowy pieprz
7. Papryczki podajemy z sosem jogurtowym, oprószamy całość młotkowanym kolorowym pieprzem

Danie dla prawdziwych koneserów pikantności! 










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.