Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z nadzieniem serowo-figowym i sosem balsamicznym

Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie, na Półwyspie Indochińskim. W zależności od gatunku, drzewa figowe mogą osiągać nawet do trzydziestu metrów wysokości.
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedz-figi-bedziesz-zdrowy,nId,1019232#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie, na Półwyspie Indochińskim. W zależności od gatunku, drzewa figowe mogą osiągać nawet do trzydziestu metrów wysokości.
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedz-figi-bedziesz-zdrowy,nId,1019232#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
O ile nie przepadam za suszonymi to te świeże mogłaby jeść na kilogramy - figi, jedne z najpiękniejszych owoców, zwłaszcza w przekroju. Ojczyzną figi jest Azja Mniejsza, oraz kraje śródziemnomorskie. Rozróżniamy trzy gatunki: Figi Karyjskie, Figi Żółtozielone - te odgrywają najważniejszą rolę na międzynarodowym rynku owoców, najczęściej występują w postaci suszonej, oraz Figi Zielone. Miąższ wielu gatunków figi naszpikowany jest licznymi owocami, które potocznie nazywa się nasionami. Figa to owoc bez kwiatu, najprawdopodobniej dlatego, że kwiaty są ukryte w torebkach, nie są widoczne, dla mnie jednak to kwiat i kryształ sam w sobie.


Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 25 min

 

Ciasto naleśnikowe


100 g mąki pszennej
300 ml mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki stopionego masła
klarowane masło do smażenia
























Nadzienie serowo-figowe


500 g serka śmietankowego Almette
6 świeżych fig
laska wanilii
4 łyżki cukru pudru
starta skórka z 1/2 cytryny

Sos balsamiczny

1 szklanka octu balsamicznego
3 łyżki miodu

Przygotowanie:

 


1. Ciasto naleśnikowe - jajka roztrzepujemy z mlekiem, do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, masło rozpuszczamy, nie może być gorące, do suchych składników wlewamy mokre, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli mamy czas odstawiamy ciasto na 30 min do lodówki
2. Sos balsamiczny - ocet balsamiczny wlewamy na szeroką patelnię, redukujemy na dużym ogniu aż sos nabierze gęstszej konsystencji, ale wciąż będzie lejący, dodajemy miód, mieszamy i przelewamy do miseczki
3. Naleśniki smażymy na odrobinie klarowanego masła, jeśli macie dobrej jakości patelnię do naleśników, nie będziecie potrzebowali dodatkowego natłuszczenie, jeśli nie warto posmarować dno patelni odrobiną masła klarowanego
4. Serek Almette mieszamy z rdzeniem wanilii i cukrem, ścieramy odrobinę sparzonej skórki z cytryny
5. Figi kroimy w niezbyt małą kostkę, owoce łatwo się rozpadają
6. Na usmażonym naleśniku rozsmarowujemy porcję sera, układamy kawałeczki fig i zawijamy, podajemy ze zredukowanym sosem balsamicznym



Warto "pofigować" trochę póki czas!

 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Kocham...uwielbiam....jestem uzależniona od fig :D
Z naleśnikami ....niebo w gębie :)
gin pisze…
Mam ostatnio ogromną ochotę na naleśniki, te Twoje musiały smakować bajecznie :)
Anna Petryna pisze…
Smakowały pysznie, warto skorzystać z figowego sezonu! Pozdrawiam!
Dlaczego ja jeszcze nie robiłem naleśników ze świeżymi figami?

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler