Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z nadzieniem serowo-figowym i sosem balsamicznym

Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie, na Półwyspie Indochińskim. W zależności od gatunku, drzewa figowe mogą osiągać nawet do trzydziestu metrów wysokości.
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedz-figi-bedziesz-zdrowy,nId,1019232#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Ojczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie, na Półwyspie Indochińskim. W zależności od gatunku, drzewa figowe mogą osiągać nawet do trzydziestu metrów wysokości.
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedz-figi-bedziesz-zdrowy,nId,1019232#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
O ile nie przepadam za suszonymi to te świeże mogłaby jeść na kilogramy - figi, jedne z najpiękniejszych owoców, zwłaszcza w przekroju. Ojczyzną figi jest Azja Mniejsza, oraz kraje śródziemnomorskie. Rozróżniamy trzy gatunki: Figi Karyjskie, Figi Żółtozielone - te odgrywają najważniejszą rolę na międzynarodowym rynku owoców, najczęściej występują w postaci suszonej, oraz Figi Zielone. Miąższ wielu gatunków figi naszpikowany jest licznymi owocami, które potocznie nazywa się nasionami. Figa to owoc bez kwiatu, najprawdopodobniej dlatego, że kwiaty są ukryte w torebkach, nie są widoczne, dla mnie jednak to kwiat i kryształ sam w sobie.


Składniki na 4 porcje

Czas przygotowania: 25 min

 

Ciasto naleśnikowe


100 g mąki pszennej
300 ml mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki stopionego masła
klarowane masło do smażenia
























Nadzienie serowo-figowe


500 g serka śmietankowego Almette
6 świeżych fig
laska wanilii
4 łyżki cukru pudru
starta skórka z 1/2 cytryny

Sos balsamiczny

1 szklanka octu balsamicznego
3 łyżki miodu

Przygotowanie:

 


1. Ciasto naleśnikowe - jajka roztrzepujemy z mlekiem, do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, masło rozpuszczamy, nie może być gorące, do suchych składników wlewamy mokre, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli mamy czas odstawiamy ciasto na 30 min do lodówki
2. Sos balsamiczny - ocet balsamiczny wlewamy na szeroką patelnię, redukujemy na dużym ogniu aż sos nabierze gęstszej konsystencji, ale wciąż będzie lejący, dodajemy miód, mieszamy i przelewamy do miseczki
3. Naleśniki smażymy na odrobinie klarowanego masła, jeśli macie dobrej jakości patelnię do naleśników, nie będziecie potrzebowali dodatkowego natłuszczenie, jeśli nie warto posmarować dno patelni odrobiną masła klarowanego
4. Serek Almette mieszamy z rdzeniem wanilii i cukrem, ścieramy odrobinę sparzonej skórki z cytryny
5. Figi kroimy w niezbyt małą kostkę, owoce łatwo się rozpadają
6. Na usmażonym naleśniku rozsmarowujemy porcję sera, układamy kawałeczki fig i zawijamy, podajemy ze zredukowanym sosem balsamicznym



Warto "pofigować" trochę póki czas!

 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Kocham...uwielbiam....jestem uzależniona od fig :D
Z naleśnikami ....niebo w gębie :)
gin pisze…
Mam ostatnio ogromną ochotę na naleśniki, te Twoje musiały smakować bajecznie :)
Rak chodzi wspak pisze…
Smakowały pysznie, warto skorzystać z figowego sezonu! Pozdrawiam!
Unknown pisze…
Dlaczego ja jeszcze nie robiłem naleśników ze świeżymi figami?

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi