Ojczyzną
fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich
Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na
świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie,
na Półwyspie Indochińskim. W zależności od gatunku, drzewa figowe mogą
osiągać nawet do trzydziestu metrów wysokości.
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedz-figi-bedziesz-zdrowy,nId,1019232#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedz-figi-bedziesz-zdrowy,nId,1019232#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Ojczyzną
fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie - słyną z nich
Turcja i Grecja. Owoce występują także w wielu innych miejscach na
świecie, m.in. Hiszpanii, Gruzji, Armenii, Indiach, Nepalu, Pakistanie,
na Półwyspie Indochińskim. W zależności od gatunku, drzewa figowe mogą
osiągać nawet do trzydziestu metrów wysokości.
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedz-figi-bedziesz-zdrowy,nId,1019232#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Dojrzałe owoce mają kształt gruszki - te o kolorze zielonym są najczęściej suszone, a te o barwie ciemnofioletowej są zjadane na surowo. Według zapisu sino-koreańskiego (czyli znakami chińskimi, które są używane w języku koreańskim), figa to "owoc bez kwiatu". Najprawdopodobniej nazwa wzięła się stąd, że kwiaty są ukryte w torebkach i nie są widoczne
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedz-figi-bedziesz-zdrowy,nId,1019232#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
O ile nie przepadam za suszonymi to te świeże mogłaby jeść na kilogramy - figi, jedne z najpiękniejszych owoców, zwłaszcza w przekroju. Ojczyzną figi jest Azja Mniejsza, oraz kraje śródziemnomorskie. Rozróżniamy trzy gatunki: Figi Karyjskie, Figi Żółtozielone - te odgrywają najważniejszą rolę na międzynarodowym rynku owoców, najczęściej występują w postaci suszonej, oraz Figi Zielone. Miąższ wielu gatunków figi naszpikowany jest licznymi owocami, które potocznie nazywa się nasionami. Figa to owoc bez kwiatu, najprawdopodobniej dlatego, że kwiaty są ukryte w torebkach, nie są widoczne, dla mnie jednak to kwiat i kryształ sam w sobie.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min
Ciasto naleśnikowe
100 g mąki pszennej
300 ml mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki stopionego masła
klarowane masło do smażenia
Nadzienie serowo-figowe
500 g serka śmietankowego Almette
6 świeżych fig
laska wanilii
4 łyżki cukru pudru
starta skórka z 1/2 cytryny
Sos balsamiczny
1 szklanka octu balsamicznego
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
1. Ciasto naleśnikowe - jajka roztrzepujemy z mlekiem, do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, masło rozpuszczamy, nie może być gorące, do suchych składników wlewamy mokre, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, jeśli mamy czas odstawiamy ciasto na 30 min do lodówki
2. Sos balsamiczny - ocet balsamiczny wlewamy na szeroką patelnię, redukujemy na dużym ogniu aż sos nabierze gęstszej konsystencji, ale wciąż będzie lejący, dodajemy miód, mieszamy i przelewamy do miseczki
3. Naleśniki smażymy na odrobinie klarowanego masła, jeśli macie dobrej jakości patelnię do naleśników, nie będziecie potrzebowali dodatkowego natłuszczenie, jeśli nie warto posmarować dno patelni odrobiną masła klarowanego
4. Serek Almette mieszamy z rdzeniem wanilii i cukrem, ścieramy odrobinę sparzonej skórki z cytryny
5. Figi kroimy w niezbyt małą kostkę, owoce łatwo się rozpadają
6. Na usmażonym naleśniku rozsmarowujemy porcję sera, układamy kawałeczki fig i zawijamy, podajemy ze zredukowanym sosem balsamicznym
Warto "pofigować" trochę póki czas!


Komentarze
Z naleśnikami ....niebo w gębie :)