Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze brownie z białą czekoladą i orzechami


Nie sposób przejść obok niego obojętnie, albo się je kocha albo nie znosi. Dla mnie to kawałek nieba, bez czekolady nie mogłabym żyć,  a brownie dla mnie to po prostu czekolada w najlepszym wydaniu
Gęste, mokre, ciężkie, bez zbędnej dekoracji i dużej liczby dodatków - w sernokowo-szarlotkowym społeczeństwie, nie zawsze doceniamy ten swoisty "zakalec" a, kryje on w sobie tyle szczęścia. W moim domu brownie znika w jedno popołudnie, a jak będzie u Was?





Składniki na formę o wym 30/40 cm
Czas przygotowania 20 min + 30 min pieczenie



300 g gorzkiej czekolady
500 g masła
400 g cukru brązowego
150 g orzechów włoskich
300 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki kakao
8 jaj
150 g białej czekolady






















Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
2. Czekoladę łamiemy na kawałki  i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, nie można podgrzać masy zbyt mocno bo czekolada się zważy, masę wymieszać z cukrem
3. Orzechy i białą czekoladę grubo siekamy, orzechy podprażamy na suchej patelni
4. Mąkę mieszamy z solą i kakao
5. Do masy czekoladowej wbijamy kolejno po jednym jajku, mieszamy po każdym dodaniu, następnie łączymy masę z mąką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy posiekane i podprażone orzechy i czekoladę, mieszamy szpatułką i wylewamy do formy
6. Pieczemy ok 30 minut, patyczek wetknięty w ciasto powinien być lepki, ale nie oblepiony ciastem, po wystygnięciu ciasto jeszcze zgęstnieje


Fani brownie - będziecie zachwyceni! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi