Nie sposób przejść obok niego obojętnie, albo się je kocha albo nie znosi. Dla mnie to kawałek nieba, bez czekolady nie mogłabym żyć, a brownie dla mnie to po prostu czekolada w najlepszym wydaniu
Gęste, mokre, ciężkie, bez zbędnej dekoracji i dużej liczby dodatków - w sernokowo-szarlotkowym społeczeństwie, nie zawsze doceniamy ten swoisty "zakalec" a, kryje on w sobie tyle szczęścia. W moim domu brownie znika w jedno popołudnie, a jak będzie u Was?
Składniki na formę o wym 30/40 cm
300 g gorzkiej czekolady
500 g masła
400 g cukru brązowego
150 g orzechów włoskich
300 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki kakao
8 jaj
150 g białej czekolady
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
2. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, nie można podgrzać masy zbyt mocno bo czekolada się zważy, masę wymieszać z cukrem
3. Orzechy i białą czekoladę grubo siekamy, orzechy podprażamy na suchej patelni
4. Mąkę mieszamy z solą i kakao
5. Do masy czekoladowej wbijamy kolejno po jednym jajku, mieszamy po każdym dodaniu, następnie łączymy masę z mąką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy posiekane i podprażone orzechy i czekoladę, mieszamy szpatułką i wylewamy do formy
6. Pieczemy ok 30 minut, patyczek wetknięty w ciasto powinien być lepki, ale nie oblepiony ciastem, po wystygnięciu ciasto jeszcze zgęstnieje
Składniki na formę o wym 30/40 cm
Czas przygotowania 20 min + 30 min pieczenie
300 g gorzkiej czekolady
500 g masła
400 g cukru brązowego
150 g orzechów włoskich
300 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki kakao
8 jaj
150 g białej czekolady
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
2. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, nie można podgrzać masy zbyt mocno bo czekolada się zważy, masę wymieszać z cukrem
3. Orzechy i białą czekoladę grubo siekamy, orzechy podprażamy na suchej patelni
4. Mąkę mieszamy z solą i kakao
5. Do masy czekoladowej wbijamy kolejno po jednym jajku, mieszamy po każdym dodaniu, następnie łączymy masę z mąką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy posiekane i podprażone orzechy i czekoladę, mieszamy szpatułką i wylewamy do formy
6. Pieczemy ok 30 minut, patyczek wetknięty w ciasto powinien być lepki, ale nie oblepiony ciastem, po wystygnięciu ciasto jeszcze zgęstnieje
Fani brownie - będziecie zachwyceni!



Komentarze