Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze brownie z białą czekoladą i orzechami


Nie sposób przejść obok niego obojętnie, albo się je kocha albo nie znosi. Dla mnie to kawałek nieba, bez czekolady nie mogłabym żyć,  a brownie dla mnie to po prostu czekolada w najlepszym wydaniu
Gęste, mokre, ciężkie, bez zbędnej dekoracji i dużej liczby dodatków - w sernokowo-szarlotkowym społeczeństwie, nie zawsze doceniamy ten swoisty "zakalec" a, kryje on w sobie tyle szczęścia. W moim domu brownie znika w jedno popołudnie, a jak będzie u Was?





Składniki na formę o wym 30/40 cm
Czas przygotowania 20 min + 30 min pieczenie



300 g gorzkiej czekolady
500 g masła
400 g cukru brązowego
150 g orzechów włoskich
300 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżki kakao
8 jaj
150 g białej czekolady






















Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
2. Czekoladę łamiemy na kawałki  i roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, nie można podgrzać masy zbyt mocno bo czekolada się zważy, masę wymieszać z cukrem
3. Orzechy i białą czekoladę grubo siekamy, orzechy podprażamy na suchej patelni
4. Mąkę mieszamy z solą i kakao
5. Do masy czekoladowej wbijamy kolejno po jednym jajku, mieszamy po każdym dodaniu, następnie łączymy masę z mąką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy posiekane i podprażone orzechy i czekoladę, mieszamy szpatułką i wylewamy do formy
6. Pieczemy ok 30 minut, patyczek wetknięty w ciasto powinien być lepki, ale nie oblepiony ciastem, po wystygnięciu ciasto jeszcze zgęstnieje


Fani brownie - będziecie zachwyceni! 











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler