Przejdź do głównej zawartości

Warzywna lasagne z sosem z pieczonych pomidorów

Rzadko gotuję te same potrawy, nawet jeśli ma w swoim menu dania sztandarowe, to niejednokrotnie urozmaicam je dodatkami, przyprawami lub nadaję innej tekstury. Lasagne nie jest moim ulubionym daniem, mimo iż kuchnię włoską kocham całym sercem, dziś jednak już nie jestem taka pewna czy ta właśnie wersja lasagne nie zagości na stałe w moim rodzinnym menu. Użyłam warzyw aktualnie zasypujących polskie stragany, błyszczących papryk i bakłażanów, jędrnych cukinii, szeleszczących cebul i czosnku oraz króla póżno-letnich zbiorów - pomidorów, są teraz najsłodsze i wydobycie z nich głębokiego smaku nie wymaga wiele zachodu, jest jednak jeden sposób, który sprawi, że ich słodycz wprost eksploduje, a mianowicie upieczemy pomidory zanim przeobrazimy je w sos. Klasyczny sos beszamelowy wzbogacimy dwoma gatunkami sera, a całość zwieńczy doskonałej jakości oliwa.



Składniki: 3 porcje
Czas przygotowania: 1.5 h


1 bakłażan
1 cukinia
2 papryki
8 płatów makaronu lasagne
6 pomidorów
kilka gałązek tymianku
1 duży ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sos beszamelowy


3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
150 g serka  twarogowego
150 g parmezanu
sól, pieprz
1 jajo













Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
2. Pomidory kroimy w ćwiartki, układamy na blaszce, posypujemy solą, pieprzem, gałązkami tymianku, wstawiamy do piekarnika na ok 1 h
3. Papryki kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, układamy na blaszce skórą do góry i również wstawiamy do piekarnika
4. Bakłażana kroimy w plastry równej grubości, solimy i pozostawiamy w misce przykrytej folią, powinny zmięknąć i puścić sok
5. Cukinie kroimy w plastry tej samej grubości co bakłażany
6. Odcedzamy sok z bakłażanów
7. Na patelni podgrzewamy oliwę, smażymy plastry cukinii i bakłażana, powinny zmięknąć i lekko się zrumienić, oprószamy solą
8. Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku ok 2 min, odcedzamy
9. Sos beszamelowy - w rondlu podgrzewamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy zasmażkę, dolewamy mleko, mieszamy aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia, dodajemy starty na tarce parmezan, oraz serek twarogowy, mieszamy do połączenia się składników, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia, do już chłodnego sosu dodajemy całe jajo, mieszamy
10. Sos pomidorowy - na patelni blanszujemy posiekana w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, nie rumienimy dodajemy upieczone i pokrojone w kawałki pomidory, podsmażamy chwilę, jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem
11. Upieczona paprykę wkładamy do woreczka, zamykamy szczelnie i pozostawiamy chwilę żeby skóra łatwiej odeszła, obieramy paprykę ze skóry i kroimy wzdłuż na pół
12. Piekarnik pozostawiamy ustawiony na 160 stopniach
13. 3 foremki o wymiarach ok 16/8 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy plastry bakłażana, następnie ok 1 łyżkę sosu beszamelowego, płaty makaronu, paprykę, cukinię, kolejną porcję sosu, płaty makaronu, warzywa, sos, ostatnią warstwą powinien być makaron , foremki owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut
14. Gotowe lasagne obracamy do góry dnem na talerzu, zdejmujemy papier, na wierzchu wykładamy porcję sosu z pieczonych pomidorów, polewamy oliwą z oliwek, dekorujemy suszonymi ziołami


Kwintesencja późno-letnich plonów!













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Bardzo dawno nie robiłem lasagne.Narobiłaś smaku tym przepisem.
Agnieszka pisze…
U-wiel-biam!!!! Jak ja uwielbiam wszystko co włoskie!!!! Odkładam na emeryturę by tam ją spędzić...potem oczywiście zaproszę :D!!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.