Przejdź do głównej zawartości

Warzywna lasagne z sosem z pieczonych pomidorów

Rzadko gotuję te same potrawy, nawet jeśli ma w swoim menu dania sztandarowe, to niejednokrotnie urozmaicam je dodatkami, przyprawami lub nadaję innej tekstury. Lasagne nie jest moim ulubionym daniem, mimo iż kuchnię włoską kocham całym sercem, dziś jednak już nie jestem taka pewna czy ta właśnie wersja lasagne nie zagości na stałe w moim rodzinnym menu. Użyłam warzyw aktualnie zasypujących polskie stragany, błyszczących papryk i bakłażanów, jędrnych cukinii, szeleszczących cebul i czosnku oraz króla póżno-letnich zbiorów - pomidorów, są teraz najsłodsze i wydobycie z nich głębokiego smaku nie wymaga wiele zachodu, jest jednak jeden sposób, który sprawi, że ich słodycz wprost eksploduje, a mianowicie upieczemy pomidory zanim przeobrazimy je w sos. Klasyczny sos beszamelowy wzbogacimy dwoma gatunkami sera, a całość zwieńczy doskonałej jakości oliwa.



Składniki: 3 porcje
Czas przygotowania: 1.5 h


1 bakłażan
1 cukinia
2 papryki
8 płatów makaronu lasagne
6 pomidorów
kilka gałązek tymianku
1 duży ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sos beszamelowy


3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
150 g serka  twarogowego
150 g parmezanu
sól, pieprz
1 jajo













Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
2. Pomidory kroimy w ćwiartki, układamy na blaszce, posypujemy solą, pieprzem, gałązkami tymianku, wstawiamy do piekarnika na ok 1 h
3. Papryki kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, układamy na blaszce skórą do góry i również wstawiamy do piekarnika
4. Bakłażana kroimy w plastry równej grubości, solimy i pozostawiamy w misce przykrytej folią, powinny zmięknąć i puścić sok
5. Cukinie kroimy w plastry tej samej grubości co bakłażany
6. Odcedzamy sok z bakłażanów
7. Na patelni podgrzewamy oliwę, smażymy plastry cukinii i bakłażana, powinny zmięknąć i lekko się zrumienić, oprószamy solą
8. Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku ok 2 min, odcedzamy
9. Sos beszamelowy - w rondlu podgrzewamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy zasmażkę, dolewamy mleko, mieszamy aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia, dodajemy starty na tarce parmezan, oraz serek twarogowy, mieszamy do połączenia się składników, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia, do już chłodnego sosu dodajemy całe jajo, mieszamy
10. Sos pomidorowy - na patelni blanszujemy posiekana w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, nie rumienimy dodajemy upieczone i pokrojone w kawałki pomidory, podsmażamy chwilę, jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem
11. Upieczona paprykę wkładamy do woreczka, zamykamy szczelnie i pozostawiamy chwilę żeby skóra łatwiej odeszła, obieramy paprykę ze skóry i kroimy wzdłuż na pół
12. Piekarnik pozostawiamy ustawiony na 160 stopniach
13. 3 foremki o wymiarach ok 16/8 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy plastry bakłażana, następnie ok 1 łyżkę sosu beszamelowego, płaty makaronu, paprykę, cukinię, kolejną porcję sosu, płaty makaronu, warzywa, sos, ostatnią warstwą powinien być makaron , foremki owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut
14. Gotowe lasagne obracamy do góry dnem na talerzu, zdejmujemy papier, na wierzchu wykładamy porcję sosu z pieczonych pomidorów, polewamy oliwą z oliwek, dekorujemy suszonymi ziołami


Kwintesencja późno-letnich plonów!













Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Bardzo dawno nie robiłem lasagne.Narobiłaś smaku tym przepisem.
Agnieszka pisze…
U-wiel-biam!!!! Jak ja uwielbiam wszystko co włoskie!!!! Odkładam na emeryturę by tam ją spędzić...potem oczywiście zaproszę :D!!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler