Przejdź do głównej zawartości

Polędwiczki wieprzowe w pistacjach z sosem wiśniowym i sałatką z bobu

Mam zaszczyt poinformować, iż poniższy przepis zajął I miejsce w konkursie "Gwarancja jakości QAFP" (http://www.qafp.pl/dobrywybor/strona,wyniki-ii-edycji-konkursu-przeslij-przepis.html)

Program pt. „Gwarancja jakości QAFP” to kampania realizowana przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), obejmująca działania o charakterze informacyjnym, dotyczące wędlin i kulinarnego mięsa wieprzowego wyprodukowanych w oparciu o zasady Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Food Products). System QAFP, funkcjonuje od roku 2009, jako uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowy system jakości żywności i sukcesywnie rozwija się, zarówno pod kątem liczby certyfikowanych uczestników, jak i asortymentu objętego znakiem QAFP. Celem głównym kampanii pt. „Gwarancja jakości QAFP” jest poinformowanie o walorach wysokojakościowego kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin sygnowanych znakiem QAFP.



Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 45 min


2 polędwiczki wieprzowe
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
duża szczypta gruboziarnistej soli morskiej
starta skórka z 1 pomarańczy
olej rzepakowy do smażenia
miód
200 g pistacji (przed obraniem)



Sos wiśniowy


500 g wiśni
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
1 suszona papryczka chilli
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej











Sałatka z bobu


500 g młodego bobu
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól
100 g startego parmezanu
100 g okruchów chleba
1 ząbek czosnku


Przygotowanie:


1. Z polędwiczek odcinamy tzw ogon, czyli węższą część, zachowujemy ją do innej potrawy, na gulaszu, mając równej długości i grubości kawałki mięsa pozbywamy je wszystkich błon, osuszamy ręcznikiem papierowym
2. W moździerzu ucieramy przyprawy, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, gotową mieszanką nacieramy mięso, odkładamy na czas przygotowania sosu i sałatki lub na dłużej
3. Sos wiśniowy - wiśnie drylujemy, staramy się zachować przy tej czynności jak najwięcej soku, przekładamy je do garnka, stawiamy na średni gaz, dodajemy ocet balsamiczny, miód, cukier, utartą w moździerzu papryczkę chilli oraz cynamon, całość zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 10 minut, wiśnie powinny się rozpaść i oddać jak najwięcej aromatu do sosu, następnie sos przecedzamy przez gęste sito, dociskając miąższ łyżką, (miąższ można wykorzystać do deseru lub wiejskiego serka)
4. W odrobinie ok. 2 łyżki, zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy ją do klarownego sosu wiśniowego, mieszamy energicznie, chwilę gotujemy żeby zniwelować mączysty posmak, odstawiamy od źródła ciepła
5. Bób - gotujemy w osolonym wrzątku ok 10 minut, powinien być al dente, odcedzamy, natychmiast hartujemy w wodzie z lodem, obieramy, okraszamy sokiem z cytryny, odrobiną oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem
6. Miąższ chleba rozdrabniamy blenderem na okruchy, na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy okruchy i starty na tarce ząbek czosnku, mieszając podsmażamy na złoty kolor
7. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
8. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, na dość dużym ogniu krótko smażymy kawałki polędwicy, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut
9. Pistacje obieramy tłuczemy je w moździerzu w mniejsze kawałki
10. Upieczone polędwiczki smarujemy, za pomocą pędzla, odrobiną miodu, następnie obtaczamy w pokruszonych pistacjach
11. Bób wykładamy na talerz, posypujemy przygotowanymi okruchami z czosnkiem oraz startym parmezanem, nakładamy porcję sosu i układamy kawałki mięsa

Delikatna polędwiczka w chrupiącej panierce z cierpkim sosem i genialnie zielonym bobem!










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Brawo!!!!!!! Jak już będziesz gwiazda to może na ulicy powiesz że mnie znasz jak mnie spotkasz :P:) GRATULACJE!!!!
Rak chodzi wspak pisze…
Dziękuję, ale do gwiazdy to mi daleko więc nie musisz się obawiać ;) Pozdrawiam!
Gatuluję!!! Wspaniale wyglądają te polędwiczki :)
Unknown pisze…
Gratulacje :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.