Przejdź do głównej zawartości

Ogórkowo-serowa raita

Mam dziś dla Was ciekawe zastosowanie indyjskiego dipu jogutowo-ziolowego o nazwie raita. Tą spolszczoną wersję można zastosować w dwójnasób: jako, że lato raczej odeszło, pozostawiając jedynie po sobie kolorowe wspomnienia w postaci obfitych warzywno-owocowych plonów, to ogórkowa raita świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek do mięs. A kiedy lato znów zawita, przepis odnajdziecie w dziale "chodniki", podany z ugotowanymi ziemniakami stworzy fajne, letnie danie. To coś pomiędzy chłodnikiem, a tzatzikami. Parmezanowe płatki wyglądają jak maleńkie witrażyki, przez które można na przykład podglądać zakradającą się do nas jesień....





Składniki
Czas przygotowania 20 min


3 ogórki
250 ml maślanki
250 ml naturalnego jogurtu
2 ząbki czosnku
150 g serka ogórkowego Almette
sól, pieprz
pęczek koperku
1 szklanka startego parmezanu


 Do podania


Ugotowane ziemniaki z koperkiem
















Przygotowanie:


1. Ogórki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
2. Ząbki czosnku rozcieramy na desce przy pomocy noża
3. Koperek siekamy
4. Mieszamy koperek, starte ogórki i czosnek z maślanką i jogurtem, w razie potrzeby dolewamy maślankę
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kółka ze startego parmezanu, wstawiamy blaszkę do piekarnika i zapiekamy aż kółka staną się złote, wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do zastygnięcia
6. Na wierzchu raity układamy porcję serka ogórkowego oraz dekorujemy płatkiem parmezanowym, podajemy z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem


Trochę spolszczona wersja indyjskiego dipu!












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Marcela pisze…
Łał! Jestem już po śniadaniu ale kiedy widzę co przygotowałaś momentalnie głodnieję...
Rak chodzi wspak pisze…
;) bardzo dziękuję, cieszę się!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.