Przejdź do głównej zawartości

Ogórkowo-serowa raita

Mam dziś dla Was ciekawe zastosowanie indyjskiego dipu jogutowo-ziolowego o nazwie raita. Tą spolszczoną wersję można zastosować w dwójnasób: jako, że lato raczej odeszło, pozostawiając jedynie po sobie kolorowe wspomnienia w postaci obfitych warzywno-owocowych plonów, to ogórkowa raita świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek do mięs. A kiedy lato znów zawita, przepis odnajdziecie w dziale "chodniki", podany z ugotowanymi ziemniakami stworzy fajne, letnie danie. To coś pomiędzy chłodnikiem, a tzatzikami. Parmezanowe płatki wyglądają jak maleńkie witrażyki, przez które można na przykład podglądać zakradającą się do nas jesień....





Składniki
Czas przygotowania 20 min


3 ogórki
250 ml maślanki
250 ml naturalnego jogurtu
2 ząbki czosnku
150 g serka ogórkowego Almette
sól, pieprz
pęczek koperku
1 szklanka startego parmezanu


 Do podania


Ugotowane ziemniaki z koperkiem
















Przygotowanie:


1. Ogórki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
2. Ząbki czosnku rozcieramy na desce przy pomocy noża
3. Koperek siekamy
4. Mieszamy koperek, starte ogórki i czosnek z maślanką i jogurtem, w razie potrzeby dolewamy maślankę
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kółka ze startego parmezanu, wstawiamy blaszkę do piekarnika i zapiekamy aż kółka staną się złote, wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do zastygnięcia
6. Na wierzchu raity układamy porcję serka ogórkowego oraz dekorujemy płatkiem parmezanowym, podajemy z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem


Trochę spolszczona wersja indyjskiego dipu!












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Marcela pisze…
Łał! Jestem już po śniadaniu ale kiedy widzę co przygotowałaś momentalnie głodnieję...
Anna Petryna pisze…
;) bardzo dziękuję, cieszę się!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler