Mam dziś dla Was ciekawe zastosowanie indyjskiego dipu jogutowo-ziolowego o nazwie raita. Tą spolszczoną wersję można zastosować w dwójnasób: jako, że lato raczej odeszło, pozostawiając jedynie po sobie kolorowe wspomnienia w postaci obfitych warzywno-owocowych plonów, to ogórkowa raita świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek do mięs. A kiedy lato znów zawita, przepis odnajdziecie w dziale "chodniki", podany z ugotowanymi ziemniakami stworzy fajne, letnie danie. To coś pomiędzy chłodnikiem, a tzatzikami. Parmezanowe płatki wyglądają jak maleńkie witrażyki, przez które można na przykład podglądać zakradającą się do nas jesień....
Składniki
3 ogórki
250 ml maślanki
250 ml naturalnego jogurtu
2 ząbki czosnku
150 g serka ogórkowego Almette
sól, pieprz
pęczek koperku
1 szklanka startego parmezanu
Ugotowane ziemniaki z koperkiem
1. Ogórki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
2. Ząbki czosnku rozcieramy na desce przy pomocy noża
3. Koperek siekamy
4. Mieszamy koperek, starte ogórki i czosnek z maślanką i jogurtem, w razie potrzeby dolewamy maślankę
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kółka ze startego parmezanu, wstawiamy blaszkę do piekarnika i zapiekamy aż kółka staną się złote, wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do zastygnięcia
6. Na wierzchu raity układamy porcję serka ogórkowego oraz dekorujemy płatkiem parmezanowym, podajemy z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem
Składniki
Czas przygotowania 20 min
3 ogórki
250 ml maślanki
250 ml naturalnego jogurtu
2 ząbki czosnku
150 g serka ogórkowego Almette
sól, pieprz
pęczek koperku
1 szklanka startego parmezanu
Do podania
Ugotowane ziemniaki z koperkiem
Przygotowanie:
1. Ogórki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
2. Ząbki czosnku rozcieramy na desce przy pomocy noża
3. Koperek siekamy
4. Mieszamy koperek, starte ogórki i czosnek z maślanką i jogurtem, w razie potrzeby dolewamy maślankę
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kółka ze startego parmezanu, wstawiamy blaszkę do piekarnika i zapiekamy aż kółka staną się złote, wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do zastygnięcia
6. Na wierzchu raity układamy porcję serka ogórkowego oraz dekorujemy płatkiem parmezanowym, podajemy z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem
Trochę spolszczona wersja indyjskiego dipu!


Komentarze