Przejdź do głównej zawartości

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i dodatkami

U schyłku wakacji, w cieple sierpniowego słońca, z głową wolną jeszcze od szkolnych perypetii poszukiwałam przygód w okolicznych, jakże wtedy dla mnie tajemniczych, zagajnikach, na łąkach i polach, oraz ogrodach działkowych. Jednym z takich miejsc bywało pole kukurydzy, skrzętnie pilnowane przez gburowatego rolnika. Biało-niebieski romet, jako niezawodny środek wakacyjnych wojaży, niejednokrotnie został porzucany w tumanach kurzy, podczas gdy sama zapuszczam się w zielony, szeleszczący gąszcz w poszukiwaniu złotych kolb. Dziś już musi wystarczyć mi kukurydza ze straganu.....no cóż dorosłość zobowiązuje ;) Powiem tylko, że zupa zrobiła niemałą karierą wśród moich gości.



Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min


7 kolb kukurydzy
250 ml mleka kokosowego
0.5 l bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy




























Dodatkowo


1/2 papryczki chilli
pęczek cebulki dymki
200 g ziaren kukurydzy
200 g sera cheddar
nachos
150 g krewetek koktajlowych




Przygotowanie:


1. Ostrym nożem ścinamy ziarna z kolby, cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozcieramy na desce
2. W rondlu podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy cebulę i czosnek, kiedy cebula stanie się szklista dorzucamy ziarna kukurydzy, mieszając chwilę podsmażamy
3. Do rondla dolewamy gorący bulion, przykrywamy i gotujemy ok 7 minut, aż ziarna zmiękną, odcedzamy ok 200 g ugotowanych ziaren, resztę miksujemy na krem, przecedzamy przez sito, dolewamy mleko kokosowe
5. Ser ścieramy na tarce, chilli i dymkę drobniutko siekamy, krewetki podsmażamy na maśle, do czasu kiedy przestaną być szkliste
6. Zupę podajemy z przygotowanym dodatkami

Dowolność dodatków pozwala skomponować bardziej lub mniej wyszukany smak!















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Spróbuję na pewno!!!!! :) bo wygląda jak wielka pychotka:)

Moja wersja :)
1 średnia cukinia
1 szczypiorek (z cebulką)
5-8 grubych plastrów wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
1 l domowego bulionu
2 puszki kukurydzy
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1-2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz

1. Boczek + czosnek podsmażamy Dodajemy posiekany szczypiorek, + cukinię + kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i smażymy ok. 5 minut. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 min.
2. Całość miksujemy za pomocą dodając jogurt grecki. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Dekoracja:Pestki dyni podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z oliwek i szczyptą chili.
:):):):)
Agnieszka pisze…
ps. jaki masz robot kuchenny?:)
Anna Petryna pisze…
dla mnie jedyny możliwy ;) KitchenAid ;) ubóstwiam go! Dzięki za przepis też zapowiada się fajnie!
Agnieszka pisze…
No właśnie robię podejście do zakupu...i czytałam też negatywne opinie;/ może zrobisz wpis o tym urządzeniu taki....obiektywny :D o jego częściach cenach dodatkach....:)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler