Przejdź do głównej zawartości

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i dodatkami

U schyłku wakacji, w cieple sierpniowego słońca, z głową wolną jeszcze od szkolnych perypetii poszukiwałam przygód w okolicznych, jakże wtedy dla mnie tajemniczych, zagajnikach, na łąkach i polach, oraz ogrodach działkowych. Jednym z takich miejsc bywało pole kukurydzy, skrzętnie pilnowane przez gburowatego rolnika. Biało-niebieski romet, jako niezawodny środek wakacyjnych wojaży, niejednokrotnie został porzucany w tumanach kurzy, podczas gdy sama zapuszczam się w zielony, szeleszczący gąszcz w poszukiwaniu złotych kolb. Dziś już musi wystarczyć mi kukurydza ze straganu.....no cóż dorosłość zobowiązuje ;) Powiem tylko, że zupa zrobiła niemałą karierą wśród moich gości.



Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 25 min


7 kolb kukurydzy
250 ml mleka kokosowego
0.5 l bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy




























Dodatkowo


1/2 papryczki chilli
pęczek cebulki dymki
200 g ziaren kukurydzy
200 g sera cheddar
nachos
150 g krewetek koktajlowych




Przygotowanie:


1. Ostrym nożem ścinamy ziarna z kolby, cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozcieramy na desce
2. W rondlu podgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy cebulę i czosnek, kiedy cebula stanie się szklista dorzucamy ziarna kukurydzy, mieszając chwilę podsmażamy
3. Do rondla dolewamy gorący bulion, przykrywamy i gotujemy ok 7 minut, aż ziarna zmiękną, odcedzamy ok 200 g ugotowanych ziaren, resztę miksujemy na krem, przecedzamy przez sito, dolewamy mleko kokosowe
5. Ser ścieramy na tarce, chilli i dymkę drobniutko siekamy, krewetki podsmażamy na maśle, do czasu kiedy przestaną być szkliste
6. Zupę podajemy z przygotowanym dodatkami

Dowolność dodatków pozwala skomponować bardziej lub mniej wyszukany smak!















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Spróbuję na pewno!!!!! :) bo wygląda jak wielka pychotka:)

Moja wersja :)
1 średnia cukinia
1 szczypiorek (z cebulką)
5-8 grubych plastrów wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
1 l domowego bulionu
2 puszki kukurydzy
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1-2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz

1. Boczek + czosnek podsmażamy Dodajemy posiekany szczypiorek, + cukinię + kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i smażymy ok. 5 minut. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 min.
2. Całość miksujemy za pomocą dodając jogurt grecki. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Dekoracja:Pestki dyni podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z oliwek i szczyptą chili.
:):):):)
Agnieszka pisze…
ps. jaki masz robot kuchenny?:)
Rak chodzi wspak pisze…
dla mnie jedyny możliwy ;) KitchenAid ;) ubóstwiam go! Dzięki za przepis też zapowiada się fajnie!
Agnieszka pisze…
No właśnie robię podejście do zakupu...i czytałam też negatywne opinie;/ może zrobisz wpis o tym urządzeniu taki....obiektywny :D o jego częściach cenach dodatkach....:)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi