Przejdź do głównej zawartości

Kotlety wieprzowe w cydrze z karmelizowanymi jabłkami i fenkułem

Powroty z wakacji bywają trudne, choć w kieszeniach jeszcze kryje się nadmorski piasek, a włosy pachną morską wodą to rzeczywistość nie pozwala o sobie zapomnieć, w prali czeka sterta prania, lodówka dysponuje jedynie światłem, a pies wymaga wizyty w weterynarza..... Tegoroczne wakacje nie obfitowały jedynie w kurortowe dania typu rybka i frytki, lub mający niewiele wspólnego z tym tureckim, kebab. Mieliśmy niebywałą okazję skosztować dobrej kuchni śródziemnomorskiej, w maleńkim Rekowie istnieje cudowne miejsce, które z pewnością zasługuje na miano jednej z najlepszych w Polsce. Jeśli będziecie w okolicy i jesteście fanami owoców morza i ryb koniecznie odwiedzicie Family fish. Tymczasem dziś proponuję domowy, prosty i zdrowy posiłek z jabłkami w roli głównej......jakże to na czasie w obecnej sytuacji polskich sadowników.




Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min



2 kolety wieprzowe ze schabu
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki cydru + 1/4 szklanki
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
200 g kaszy gryczanej białej
1 l bulionu
1 fenkuł
2 jabłka
3 łyżki brązowego cukru





















Przygotowanie:


1. Kotlety osuszamy ręcznikiem papierowym, rozbijamy je prze folię, w miseczce mieszamy musztardę, 2 łyżeczki cydru, sól i pieprz, nacieramy mieszanką kotlety, odstawiamy
2. Kaszę podprażamy w rondlu na odrobinie oleju, kiedy wszystkie ziarenka oblepią się olejem dolewamy chochlę gorącego bulionu, czekamy aż kasza wchłonie płyn i dolewamy koleją porcję bulionu, powtarzamy czynność do momentu aż kasza zmięknie, ziarenka jednak powinny być al dente
3. Jabłka przekrawamy na pół, fenkuł siekamy w plasterki
4. Na patelni roztapiamy brązowy cukier, czekamy aż się skarmelizują, nie może jednak być zbyt ciemny, do karmelu dodajemy jabłka i fenkuł, kiedy ładnie się skarmelizują dolewamy 1/4 szklanki cydru, czekamy aż odparuje
5. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor, zdejmujemy, następnie deglasujemy patelnię wlewając na nią chochlę bulionu, za pomocą szpatułki odrywamy z patelni wszystkie drobinki i powstały sos dolewamy do jabłek i fenkułu
6. Kotlety kroimy w paski, układamy na kaszy, polewamy sosem, podajemy ze karmelizowanym jabłkami i fenkułem


Jedzmy polskie jabłka!








zBLOGowani.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler