Przejdź do głównej zawartości

Kotlety wieprzowe w cydrze z karmelizowanymi jabłkami i fenkułem

Powroty z wakacji bywają trudne, choć w kieszeniach jeszcze kryje się nadmorski piasek, a włosy pachną morską wodą to rzeczywistość nie pozwala o sobie zapomnieć, w prali czeka sterta prania, lodówka dysponuje jedynie światłem, a pies wymaga wizyty w weterynarza..... Tegoroczne wakacje nie obfitowały jedynie w kurortowe dania typu rybka i frytki, lub mający niewiele wspólnego z tym tureckim, kebab. Mieliśmy niebywałą okazję skosztować dobrej kuchni śródziemnomorskiej, w maleńkim Rekowie istnieje cudowne miejsce, które z pewnością zasługuje na miano jednej z najlepszych w Polsce. Jeśli będziecie w okolicy i jesteście fanami owoców morza i ryb koniecznie odwiedzicie Family fish. Tymczasem dziś proponuję domowy, prosty i zdrowy posiłek z jabłkami w roli głównej......jakże to na czasie w obecnej sytuacji polskich sadowników.




Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 25 min



2 kolety wieprzowe ze schabu
3 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki cydru + 1/4 szklanki
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
200 g kaszy gryczanej białej
1 l bulionu
1 fenkuł
2 jabłka
3 łyżki brązowego cukru





















Przygotowanie:


1. Kotlety osuszamy ręcznikiem papierowym, rozbijamy je prze folię, w miseczce mieszamy musztardę, 2 łyżeczki cydru, sól i pieprz, nacieramy mieszanką kotlety, odstawiamy
2. Kaszę podprażamy w rondlu na odrobinie oleju, kiedy wszystkie ziarenka oblepią się olejem dolewamy chochlę gorącego bulionu, czekamy aż kasza wchłonie płyn i dolewamy koleją porcję bulionu, powtarzamy czynność do momentu aż kasza zmięknie, ziarenka jednak powinny być al dente
3. Jabłka przekrawamy na pół, fenkuł siekamy w plasterki
4. Na patelni roztapiamy brązowy cukier, czekamy aż się skarmelizują, nie może jednak być zbyt ciemny, do karmelu dodajemy jabłka i fenkuł, kiedy ładnie się skarmelizują dolewamy 1/4 szklanki cydru, czekamy aż odparuje
5. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor, zdejmujemy, następnie deglasujemy patelnię wlewając na nią chochlę bulionu, za pomocą szpatułki odrywamy z patelni wszystkie drobinki i powstały sos dolewamy do jabłek i fenkułu
6. Kotlety kroimy w paski, układamy na kaszy, polewamy sosem, podajemy ze karmelizowanym jabłkami i fenkułem


Jedzmy polskie jabłka!








zBLOGowani.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.