Wymyśliłam sobie tort biszkoptowo-bezowy, pierwsza myśl - "Będzie genialny", potem przygotowanie - wszystkie komponenty smakują bosko, następnie zabieram się do ich składania i......tutaj zaczynają się schody, już nie jest tak różowo jak sobie to zaplanowała, plan lekko się chybota, i tort też ;) jakoś udaje mi się złożyć tort w dość niestabilną konstrukcję, pokrywam całość śmietaną i szybko wstawiam do lodówki. Teraz to już tylko pozostaje mi się modlić, żeby tort wytrzymał nacisk noża. Efekt końcowy - zaskakujący - tort kroi się bardzo dobrze, a smakuje genialnie, jestem bardzo mile zaskoczona. Jeśli więc i Wam początkowo wszystko będzie wskazywało na totalną katastrofę nie poddawajcie się ;)
Składniki na tortownice o śr. 23 cm
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
600 ml śmietany 30%
450 g białej czekolady
6 jajek
300 g cukru
1 łyżeczka cream of tartar (winianu potasu) lub 1 łyżeczka soku z cytryny i 20 g maki ziemniaczanej
500 g truskawek (świeże lub mrożone)
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki herbaty do nasączenia biszkoptu
500 ml śmietany 30%
1-2 łyżek cukru pudru
1. Biszkopt - piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, samo dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jajka powinny mieć temperaturę pokojową
2. Białka oddzielamy od żółtek, w misce miksera ucieramy białka na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, łyżka po łyżce, piana powinna stać się błyszcząca, nadal ubijając dodajemy żółtka, następnie przesiane mąki, i mieszamy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się mąki z pianą
3. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczmy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka
4. Uwaga - wyjmując biszkopt z piekarnika upuszczamy go na podłogę z wysokości ok 1 m, następnie wstawiamy ponownie do wyłączonego i uchylonego piekarnika, studzimy, dopiero kiedy biszkopt wystygnie obrysowujemy brzeg nożykiem i zdejmujemy obręcz
5. Krem - śmietankę doprowadzić w rondelku do wrzenia, nie gotować, następnie dodać połamaną w kosteczkę białą czekoladę, odstawić na chwilę aż czekolada się rozpuści, zamieszać i wstawić do lodówki na 12 godzin
6. Frużelina - truskawki umieszczamy w rondelku, jeśli używamy mrożonych owoców nie rozmrażamy ich wcześniej, dodajemy cukier i gotujemy aż cukier się rozpuści a, truskawki puszczą dużo soku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody, sok z cytryny i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody, mieszany całość, nie gotujemy, schładzamy w temperaturze pokojowej
Składniki na tortownice o śr. 23 cm
Czas przygotowania: 60 min + chłodzenie 12 h
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem z białej czekolady
600 ml śmietany 30%
450 g białej czekolady
Beza
6 jajek
300 g cukru
1 łyżeczka cream of tartar (winianu potasu) lub 1 łyżeczka soku z cytryny i 20 g maki ziemniaczanej
Frużelina truskawkowa
500 g truskawek (świeże lub mrożone)
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Dodatkowo
3/4 szklanki herbaty do nasączenia biszkoptu
500 ml śmietany 30%
1-2 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
1. Biszkopt - piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, samo dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jajka powinny mieć temperaturę pokojową
2. Białka oddzielamy od żółtek, w misce miksera ucieramy białka na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, łyżka po łyżce, piana powinna stać się błyszcząca, nadal ubijając dodajemy żółtka, następnie przesiane mąki, i mieszamy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się mąki z pianą
3. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczmy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka
4. Uwaga - wyjmując biszkopt z piekarnika upuszczamy go na podłogę z wysokości ok 1 m, następnie wstawiamy ponownie do wyłączonego i uchylonego piekarnika, studzimy, dopiero kiedy biszkopt wystygnie obrysowujemy brzeg nożykiem i zdejmujemy obręcz
5. Krem - śmietankę doprowadzić w rondelku do wrzenia, nie gotować, następnie dodać połamaną w kosteczkę białą czekoladę, odstawić na chwilę aż czekolada się rozpuści, zamieszać i wstawić do lodówki na 12 godzin
6. Frużelina - truskawki umieszczamy w rondelku, jeśli używamy mrożonych owoców nie rozmrażamy ich wcześniej, dodajemy cukier i gotujemy aż cukier się rozpuści a, truskawki puszczą dużo soku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody, sok z cytryny i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody, mieszany całość, nie gotujemy, schładzamy w temperaturze pokojowej
7. Beza- białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie powoli dodajemy cukier, na sam koniec dodajemy winien potasu lub jego zamiennik w postaci soku z cytryny i mąki
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na okrąg o średnicy ok 23 cm, wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 1 godzinę
9. Schłodzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy mikserem na krem, nie za długo bo się przebije
10. Zimny biszkopt przekrawamy w poprzek na dwa blaty, nasączamy je herbatą, układamy jeden na paterze, smarujemy warstwą kremu z białej czekolady, następnie warstwę frużeliny truskawkowej, układamy bezowy okrąg, kolejna warstwę kremu i frużeliny, na koniec przykrywamy drugim biszkoptem
11. Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą śmietana z 2 łyżkami cukru pudru, tort wstawiamy do lodówki do czasu podania
9. Schłodzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy mikserem na krem, nie za długo bo się przebije
10. Zimny biszkopt przekrawamy w poprzek na dwa blaty, nasączamy je herbatą, układamy jeden na paterze, smarujemy warstwą kremu z białej czekolady, następnie warstwę frużeliny truskawkowej, układamy bezowy okrąg, kolejna warstwę kremu i frużeliny, na koniec przykrywamy drugim biszkoptem
11. Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą śmietana z 2 łyżkami cukru pudru, tort wstawiamy do lodówki do czasu podania
Tort z powodzeniem nadaje się na letnie przyjęcia!



Komentarze