Przejdź do głównej zawartości

Tort z truskawkami, kremem z białej czekolady i bezą

Wymyśliłam sobie tort biszkoptowo-bezowy, pierwsza myśl - "Będzie genialny", potem przygotowanie - wszystkie komponenty smakują bosko, następnie zabieram się do ich składania i......tutaj zaczynają się schody, już nie jest tak różowo jak sobie to zaplanowała, plan lekko się chybota, i tort też ;) jakoś udaje mi się złożyć tort w dość niestabilną konstrukcję, pokrywam całość śmietaną i szybko wstawiam do lodówki. Teraz to już tylko pozostaje mi się modlić, żeby tort wytrzymał nacisk noża. Efekt końcowy - zaskakujący - tort kroi się bardzo dobrze, a smakuje genialnie, jestem bardzo mile zaskoczona. Jeśli więc i Wam początkowo wszystko będzie wskazywało na totalną katastrofę nie poddawajcie się ;)




Składniki na tortownice o śr. 23 cm
Czas przygotowania: 60 min + chłodzenie 12 h


Biszkopt


5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Krem z białej czekolady


600 ml śmietany 30%
450 g białej czekolady


















Beza


6 jajek
300 g cukru
1 łyżeczka cream of tartar (winianu potasu) lub 1 łyżeczka soku z cytryny i 20 g maki ziemniaczanej


Frużelina truskawkowa


500 g truskawek (świeże lub mrożone)
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki maki ziemniaczanej


Dodatkowo


3/4 szklanki herbaty do nasączenia biszkoptu
500 ml śmietany 30%
1-2 łyżek cukru pudru


Przygotowanie:


1. Biszkopt - piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, samo dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jajka powinny mieć temperaturę pokojową
2. Białka oddzielamy od żółtek, w misce miksera ucieramy białka na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, łyżka po łyżce, piana powinna stać się błyszcząca, nadal ubijając dodajemy żółtka, następnie przesiane mąki, i mieszamy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się mąki z pianą
3. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczmy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka
4. Uwaga - wyjmując biszkopt z piekarnika upuszczamy go na podłogę z wysokości ok 1 m, następnie wstawiamy ponownie do wyłączonego i uchylonego piekarnika, studzimy, dopiero kiedy biszkopt wystygnie obrysowujemy brzeg nożykiem i zdejmujemy obręcz
5. Krem - śmietankę doprowadzić w rondelku do wrzenia, nie gotować, następnie dodać połamaną w kosteczkę białą czekoladę, odstawić na chwilę aż czekolada się rozpuści, zamieszać i wstawić do lodówki na 12 godzin
6. Frużelina - truskawki umieszczamy w rondelku, jeśli używamy mrożonych owoców nie rozmrażamy ich wcześniej, dodajemy cukier i gotujemy aż cukier się rozpuści a, truskawki puszczą dużo soku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody, sok z cytryny i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody, mieszany całość, nie gotujemy, schładzamy w temperaturze pokojowej
7. Beza- białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, następnie powoli dodajemy cukier, na sam koniec dodajemy winien potasu lub jego zamiennik w postaci soku z cytryny i mąki 
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na okrąg o średnicy ok 23 cm, wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 1 godzinę
9. Schłodzoną śmietankę z białą czekoladą ubijamy mikserem na krem, nie za długo bo się przebije
10. Zimny biszkopt przekrawamy w poprzek na dwa blaty, nasączamy je herbatą, układamy jeden na paterze, smarujemy warstwą kremu z białej czekolady, następnie warstwę frużeliny truskawkowej, układamy bezowy okrąg, kolejna warstwę kremu i frużeliny, na koniec przykrywamy drugim biszkoptem
11. Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą śmietana z 2 łyżkami cukru pudru, tort wstawiamy do lodówki do czasu podania


Tort z powodzeniem nadaje się na letnie przyjęcia!













sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler