Przejdź do głównej zawartości

Sernik nadwiślański i gwiazdy sezonu

Niezaprzeczalną królową tego deseru jest niebywale aromatyczna i cierpka wiśnia nadwiślanka. Historia jej uprawy sięga 120 lat wstecz, a zawdzięczamy ją Teofilowi Zając ze Słupi Nadbrzeżnej. Wiśnia nadwiślanka, jako jedyna doskonale nadaje się na przetwory, nie tylko ze względu na smak ale również kolor soku. Wiśnia doskonale zmienia nawet najprostszy deser w bajeczną podróż po kubkach smakowych gdzie w aksamitnym nadzieniu serowym kryją się cierpkie wiśnie, ciekawie kontrastujące z czekoladowym spodem, oraz doskonale współgrające z sezonowymi, letnimi gwiazdami - słodkimi morelami i czarnymi jeżynami. Zapraszam na sernik nadwiślański!





Składniki na tortownicę o śr 23 cm
Czas przygotowania 40 min + 1 h pieczenie 12 h chłodzenie
Spód


200 g czekoladowych ciasteczek
60 g roztopionego masła


Masa serowa


400 g sera trzykrotnie mielonego
250 g sera ricotta
180 ml śmietany 30%
4 jaja
2 żółtka
1 laska wanilii
skórka z 1 cytryny
140 g cukru pudru









Frużelina wiśniowa


400 g Wiśni Nadwiślanki
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sorbet jeżynowy


250 g jeżyn
sok z 1/4 limonki
garść fioletowej bazylii
3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody

Dodatkowo (Gwiazdy sezonu)

świeże morele
jeżyny
borówki
Wiśnia Nadwiślanka


Przygotowanie:



1. Spód - ciasteczka mielimy w malakserze razem z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, masę wykładamy na dno wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, samo dno, i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut
2. Frużelina wiśniowa - wiśnie drylujemy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i kardamon, gotujemy aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce zimnej wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia, frużelina powinna mieć konsystencję żelo-kisielu, studzimy
3. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni
4. Masa serowa - do misy miksera dodajemy wszystkie składniki masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, przerzedzamy przez gęste sito, chcemy uzyskać bardzo jedwabistą konsystencję, wylewamy całość na przygotowany i schłodzony spód, stukamy torownicą aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, na wierzchu, za pomocą małej łyżeczki, wykładamy frużelinę wiśniową, patyczkiem wykonujemy "esy floresy" i wstawiamy tortownicę do większej, prostokątnej blaszki i wypełniamy ją wrzącą wodą, powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy, wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 min, wierzch sernika powinien być zestalony i lekko sprężysty, studzimy w uchylonym piekarniku, wstawiamy do lodówki na całą noc
5. Sorbet jeżynowy - jeżyny miksujemy razem z listkami bazylii w blenderze na mus, następnie mieszamy z cukrem z wodą oraz sokiem z limonki, jeśli wolicie mus można przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pesteczek, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, mieszamy kilka razy w czasie mrożenia żeby rozbić kryształki lodu
6. Sernik podajemy w towarzystwie sorbetu jeżynowego oraz sezonowych owoców


Aksamitny sernik na czekoladowym spodzie skrywający aromatyczne wiśnie!

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Po prostu fenomenalny :)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo miło mi to słyszeć ;)Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi