Przejdź do głównej zawartości

Sernik nadwiślański i gwiazdy sezonu

Niezaprzeczalną królową tego deseru jest niebywale aromatyczna i cierpka wiśnia nadwiślanka. Historia jej uprawy sięga 120 lat wstecz, a zawdzięczamy ją Teofilowi Zając ze Słupi Nadbrzeżnej. Wiśnia nadwiślanka, jako jedyna doskonale nadaje się na przetwory, nie tylko ze względu na smak ale również kolor soku. Wiśnia doskonale zmienia nawet najprostszy deser w bajeczną podróż po kubkach smakowych gdzie w aksamitnym nadzieniu serowym kryją się cierpkie wiśnie, ciekawie kontrastujące z czekoladowym spodem, oraz doskonale współgrające z sezonowymi, letnimi gwiazdami - słodkimi morelami i czarnymi jeżynami. Zapraszam na sernik nadwiślański!





Składniki na tortownicę o śr 23 cm
Czas przygotowania 40 min + 1 h pieczenie 12 h chłodzenie
Spód


200 g czekoladowych ciasteczek
60 g roztopionego masła


Masa serowa


400 g sera trzykrotnie mielonego
250 g sera ricotta
180 ml śmietany 30%
4 jaja
2 żółtka
1 laska wanilii
skórka z 1 cytryny
140 g cukru pudru









Frużelina wiśniowa


400 g Wiśni Nadwiślanki
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sorbet jeżynowy


250 g jeżyn
sok z 1/4 limonki
garść fioletowej bazylii
3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody

Dodatkowo (Gwiazdy sezonu)

świeże morele
jeżyny
borówki
Wiśnia Nadwiślanka


Przygotowanie:



1. Spód - ciasteczka mielimy w malakserze razem z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, masę wykładamy na dno wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, samo dno, i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut
2. Frużelina wiśniowa - wiśnie drylujemy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i kardamon, gotujemy aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce zimnej wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia, frużelina powinna mieć konsystencję żelo-kisielu, studzimy
3. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni
4. Masa serowa - do misy miksera dodajemy wszystkie składniki masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, przerzedzamy przez gęste sito, chcemy uzyskać bardzo jedwabistą konsystencję, wylewamy całość na przygotowany i schłodzony spód, stukamy torownicą aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, na wierzchu, za pomocą małej łyżeczki, wykładamy frużelinę wiśniową, patyczkiem wykonujemy "esy floresy" i wstawiamy tortownicę do większej, prostokątnej blaszki i wypełniamy ją wrzącą wodą, powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy, wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 min, wierzch sernika powinien być zestalony i lekko sprężysty, studzimy w uchylonym piekarniku, wstawiamy do lodówki na całą noc
5. Sorbet jeżynowy - jeżyny miksujemy razem z listkami bazylii w blenderze na mus, następnie mieszamy z cukrem z wodą oraz sokiem z limonki, jeśli wolicie mus można przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pesteczek, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, mieszamy kilka razy w czasie mrożenia żeby rozbić kryształki lodu
6. Sernik podajemy w towarzystwie sorbetu jeżynowego oraz sezonowych owoców


Aksamitny sernik na czekoladowym spodzie skrywający aromatyczne wiśnie!

















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Po prostu fenomenalny :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo miło mi to słyszeć ;)Pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler