Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaczką i cykorią na musie z marchewki z balsamicznym dressingiem

Danie z tysiąca i jednej nocy, tętniące kolorami i smakiem, które przenikają się nawzajem wprawiając nas w zachwyt z każdym kolejnym kęsem. Chrupiące kawałki kaczki doskonale kontrastują z aksamitnym musem z marchewki, a kawałeczki jędrnej rzodkwi i delikatne, prażone paseczki skórki pomarańczy nadają daniu tekstury. Całość zwieńcza balsamiczny dressing na bazie oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem".



Składniki na 1 porcję
Czas przygotowania: 60 minut



1 pierś kaczki
2 marchewki
2 szalotki
sok z 2 marchewek (może być kupiony, ok 250 ml ważne żeby był 100%)
3 łyżki śmietany 30%
4 pomarańcze
1 i 1/4 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1/4 łyżeczki kuminu
1 anyż gwiazdkowy
1 cykoria
5 łyżek masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki białego octu winnego
100 g pancetty
1/4 białej rzodkwi
2 owoce miechunki
sól









Sos balsamiczny


1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z bazylią
2 łyżki octu balsamicznego Creme
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka miodu


Przygotowanie:


1. Marynata do kaczki - do jej przygotowanie będziemy potrzebować uprażoną skórkę z 2 pomarańczy, żeby to zrobić ścieramy skórkę bez białej części i suszymy ją w piekarniku nagrzanym do 100 stopni ok 2 godzin, można to zrobić dzień wcześniej. W moździerzu ucieramy pierz biały, syczuański, 1 łyżeczkę nasion kolendry i 1/2 ilości wysuszonej skórki z pomarańczy, dodajemy szczyptę soli, ucieramy na pył, którym nacieramy piersi kaczki jedynie od strony mięsa, skórę natomiast nacinamy w poprzek, uważając żeby nie przeciąć mięsa. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy bez przykrycia do lodówki na ok 5 godzin, można na całą noc
2. Mus z marchewki - w rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy 2 posiekane szalotki, kiedy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę marchewki, dodajemy 1/4 łyżeczki nasion kolendry, 1/4 łyżeczki kuminu oraz 1 anyż gwiazdkowy, całość zalewamy sokiem z 2 marchewek i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy śmietanę, gotujemy 1 minutę, zdejmujemy z ognia, wyjmujemy anyż i miksujemy na puree, przecieramy przez gęste sito, doprawiamy szczyptą soli
3. Cykorie - przekrawamy na pół i podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle, zasypujemy cukrem i karmelizujemy, dolewamy biały ocet winny, odparowujemy, dolewamy sok z dwóch pomarańczy i startą z nich skórkę, gotujemy ok 10 minut
4. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę panchettę
5. Piersi kaczki - smażymy na średnim ogniu 5 minut od strony skóry, następnie odlewamy wytopiony tłuszcz, zwiększamy ognień i smażymy jeszcze 2 minuty, odwracamy kaczkę i smażymy kolejne 2 minuty, zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią, pozostawiamy żeby odpoczęła kilka minut
6. Sos balsamiczny -  1 saszetkę oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem"  z bazylią mieszamy z 2 łyżkami octu balsamicznego i octem winnym, dodajemy łyżeczką miodu i energicznie mieszamy
7. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne)
8. Prezentacja - na talerz nakładamy mus z marchewki, na nim układamy pokrojoną  pierś kaczki oraz cykorię, dekorujemy julienne z rzodkwi, podsmażoną panchettą, pozostałą prażoną skórką z pomarańczy, kwiatami i owocami miechunki, całość wykańczamy sosem balsamicznym

Chrupiąca kaczka w towarzystwie cierpkiej pomarańczy na aksamitnym musie!










Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Ciekawie i smacznie. Dziękuję za udział :)
Anna Petryna pisze…
Dziękuję i pozdrawiam!
Karolina pisze…
Wygląda bardzo apetycznie :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler