Danie z tysiąca i jednej nocy, tętniące kolorami i smakiem, które przenikają się nawzajem wprawiając nas w zachwyt z każdym kolejnym kęsem. Chrupiące kawałki kaczki doskonale kontrastują z aksamitnym musem z marchewki, a kawałeczki jędrnej rzodkwi i delikatne, prażone paseczki skórki pomarańczy nadają daniu tekstury. Całość zwieńcza balsamiczny dressing na bazie oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem".
Składniki na 1 porcję
1 pierś kaczki
2 marchewki
2 szalotki
sok z 2 marchewek (może być kupiony, ok 250 ml ważne żeby był 100%)
3 łyżki śmietany 30%
4 pomarańcze
1 i 1/4 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1/4 łyżeczki kuminu
1 anyż gwiazdkowy
1 cykoria
5 łyżek masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki białego octu winnego
100 g pancetty
1/4 białej rzodkwi
2 owoce miechunki
sól
1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z bazylią
2 łyżki octu balsamicznego Creme
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka miodu
1. Marynata do kaczki - do jej przygotowanie będziemy potrzebować uprażoną skórkę z 2 pomarańczy, żeby to zrobić ścieramy skórkę bez białej części i suszymy ją w piekarniku nagrzanym do 100 stopni ok 2 godzin, można to zrobić dzień wcześniej. W moździerzu ucieramy pierz biały, syczuański, 1 łyżeczkę nasion kolendry i 1/2 ilości wysuszonej skórki z pomarańczy, dodajemy szczyptę soli, ucieramy na pył, którym nacieramy piersi kaczki jedynie od strony mięsa, skórę natomiast nacinamy w poprzek, uważając żeby nie przeciąć mięsa. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy bez przykrycia do lodówki na ok 5 godzin, można na całą noc
2. Mus z marchewki - w rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy 2 posiekane szalotki, kiedy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę marchewki, dodajemy 1/4 łyżeczki nasion kolendry, 1/4 łyżeczki kuminu oraz 1 anyż gwiazdkowy, całość zalewamy sokiem z 2 marchewek i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy śmietanę, gotujemy 1 minutę, zdejmujemy z ognia, wyjmujemy anyż i miksujemy na puree, przecieramy przez gęste sito, doprawiamy szczyptą soli
3. Cykorie - przekrawamy na pół i podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle, zasypujemy cukrem i karmelizujemy, dolewamy biały ocet winny, odparowujemy, dolewamy sok z dwóch pomarańczy i startą z nich skórkę, gotujemy ok 10 minut
4. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę panchettę
5. Piersi kaczki - smażymy na średnim ogniu 5 minut od strony skóry, następnie odlewamy wytopiony tłuszcz, zwiększamy ognień i smażymy jeszcze 2 minuty, odwracamy kaczkę i smażymy kolejne 2 minuty, zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią, pozostawiamy żeby odpoczęła kilka minut
6. Sos balsamiczny - 1 saszetkę oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z bazylią mieszamy z 2 łyżkami octu balsamicznego i octem winnym, dodajemy łyżeczką miodu i energicznie mieszamy
7. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne)
8. Prezentacja - na talerz nakładamy mus z marchewki, na nim układamy pokrojoną pierś kaczki oraz cykorię, dekorujemy julienne z rzodkwi, podsmażoną panchettą, pozostałą prażoną skórką z pomarańczy, kwiatami i owocami miechunki, całość wykańczamy sosem balsamicznym
Składniki na 1 porcję
Czas przygotowania: 60 minut
1 pierś kaczki
2 marchewki
2 szalotki
sok z 2 marchewek (może być kupiony, ok 250 ml ważne żeby był 100%)
3 łyżki śmietany 30%
4 pomarańcze
1 i 1/4 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1/4 łyżeczki kuminu
1 anyż gwiazdkowy
1 cykoria
5 łyżek masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki białego octu winnego
100 g pancetty
1/4 białej rzodkwi
2 owoce miechunki
sól
Sos balsamiczny
1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z bazylią
2 łyżki octu balsamicznego Creme
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Marynata do kaczki - do jej przygotowanie będziemy potrzebować uprażoną skórkę z 2 pomarańczy, żeby to zrobić ścieramy skórkę bez białej części i suszymy ją w piekarniku nagrzanym do 100 stopni ok 2 godzin, można to zrobić dzień wcześniej. W moździerzu ucieramy pierz biały, syczuański, 1 łyżeczkę nasion kolendry i 1/2 ilości wysuszonej skórki z pomarańczy, dodajemy szczyptę soli, ucieramy na pył, którym nacieramy piersi kaczki jedynie od strony mięsa, skórę natomiast nacinamy w poprzek, uważając żeby nie przeciąć mięsa. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy bez przykrycia do lodówki na ok 5 godzin, można na całą noc
2. Mus z marchewki - w rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy 2 posiekane szalotki, kiedy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę marchewki, dodajemy 1/4 łyżeczki nasion kolendry, 1/4 łyżeczki kuminu oraz 1 anyż gwiazdkowy, całość zalewamy sokiem z 2 marchewek i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy śmietanę, gotujemy 1 minutę, zdejmujemy z ognia, wyjmujemy anyż i miksujemy na puree, przecieramy przez gęste sito, doprawiamy szczyptą soli
3. Cykorie - przekrawamy na pół i podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle, zasypujemy cukrem i karmelizujemy, dolewamy biały ocet winny, odparowujemy, dolewamy sok z dwóch pomarańczy i startą z nich skórkę, gotujemy ok 10 minut
4. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę panchettę
5. Piersi kaczki - smażymy na średnim ogniu 5 minut od strony skóry, następnie odlewamy wytopiony tłuszcz, zwiększamy ognień i smażymy jeszcze 2 minuty, odwracamy kaczkę i smażymy kolejne 2 minuty, zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią, pozostawiamy żeby odpoczęła kilka minut
6. Sos balsamiczny - 1 saszetkę oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z bazylią mieszamy z 2 łyżkami octu balsamicznego i octem winnym, dodajemy łyżeczką miodu i energicznie mieszamy
7. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne)
8. Prezentacja - na talerz nakładamy mus z marchewki, na nim układamy pokrojoną pierś kaczki oraz cykorię, dekorujemy julienne z rzodkwi, podsmażoną panchettą, pozostałą prażoną skórką z pomarańczy, kwiatami i owocami miechunki, całość wykańczamy sosem balsamicznym
Chrupiąca kaczka w towarzystwie cierpkiej pomarańczy na aksamitnym musie!
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:




Komentarze