Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaczką i cykorią na musie z marchewki z balsamicznym dressingiem

Danie z tysiąca i jednej nocy, tętniące kolorami i smakiem, które przenikają się nawzajem wprawiając nas w zachwyt z każdym kolejnym kęsem. Chrupiące kawałki kaczki doskonale kontrastują z aksamitnym musem z marchewki, a kawałeczki jędrnej rzodkwi i delikatne, prażone paseczki skórki pomarańczy nadają daniu tekstury. Całość zwieńcza balsamiczny dressing na bazie oleju rzepakowego "Kujawskie ze smakiem".



Składniki na 1 porcję
Czas przygotowania: 60 minut



1 pierś kaczki
2 marchewki
2 szalotki
sok z 2 marchewek (może być kupiony, ok 250 ml ważne żeby był 100%)
3 łyżki śmietany 30%
4 pomarańcze
1 i 1/4 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1/4 łyżeczki kuminu
1 anyż gwiazdkowy
1 cykoria
5 łyżek masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki białego octu winnego
100 g pancetty
1/4 białej rzodkwi
2 owoce miechunki
sól









Sos balsamiczny


1 saszetka oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem" z bazylią
2 łyżki octu balsamicznego Creme
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka miodu


Przygotowanie:


1. Marynata do kaczki - do jej przygotowanie będziemy potrzebować uprażoną skórkę z 2 pomarańczy, żeby to zrobić ścieramy skórkę bez białej części i suszymy ją w piekarniku nagrzanym do 100 stopni ok 2 godzin, można to zrobić dzień wcześniej. W moździerzu ucieramy pierz biały, syczuański, 1 łyżeczkę nasion kolendry i 1/2 ilości wysuszonej skórki z pomarańczy, dodajemy szczyptę soli, ucieramy na pył, którym nacieramy piersi kaczki jedynie od strony mięsa, skórę natomiast nacinamy w poprzek, uważając żeby nie przeciąć mięsa. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy bez przykrycia do lodówki na ok 5 godzin, można na całą noc
2. Mus z marchewki - w rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy 2 posiekane szalotki, kiedy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę marchewki, dodajemy 1/4 łyżeczki nasion kolendry, 1/4 łyżeczki kuminu oraz 1 anyż gwiazdkowy, całość zalewamy sokiem z 2 marchewek i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy śmietanę, gotujemy 1 minutę, zdejmujemy z ognia, wyjmujemy anyż i miksujemy na puree, przecieramy przez gęste sito, doprawiamy szczyptą soli
3. Cykorie - przekrawamy na pół i podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle, zasypujemy cukrem i karmelizujemy, dolewamy biały ocet winny, odparowujemy, dolewamy sok z dwóch pomarańczy i startą z nich skórkę, gotujemy ok 10 minut
4. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę panchettę
5. Piersi kaczki - smażymy na średnim ogniu 5 minut od strony skóry, następnie odlewamy wytopiony tłuszcz, zwiększamy ognień i smażymy jeszcze 2 minuty, odwracamy kaczkę i smażymy kolejne 2 minuty, zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią, pozostawiamy żeby odpoczęła kilka minut
6. Sos balsamiczny -  1 saszetkę oleju rzepakowego "Kujawski ze smakiem"  z bazylią mieszamy z 2 łyżkami octu balsamicznego i octem winnym, dodajemy łyżeczką miodu i energicznie mieszamy
7. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne)
8. Prezentacja - na talerz nakładamy mus z marchewki, na nim układamy pokrojoną  pierś kaczki oraz cykorię, dekorujemy julienne z rzodkwi, podsmażoną panchettą, pozostałą prażoną skórką z pomarańczy, kwiatami i owocami miechunki, całość wykańczamy sosem balsamicznym

Chrupiąca kaczka w towarzystwie cierpkiej pomarańczy na aksamitnym musie!










Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Do zabawy zaprasza Majana:



sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Majana pisze…
Ciekawie i smacznie. Dziękuję za udział :)
Anna Petryna pisze…
Dziękuję i pozdrawiam!
Karolina pisze…
Wygląda bardzo apetycznie :)

Popularne posty z tego bloga

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).

Kokosowa granola

Uwielbiam domowe granole, poczyniłam już wiele rodzajów, ale najbardziej smakuje mi chyba ta w wersji kokosowej, więc postanowiłam się nią z Wami podzielić. Sukcesem przepisu są płatki kokosowe tzw. chipsy nie tylko klasyczne wiórki, to one dodają niepowtarzalnego aromatu i chrupkości. Choć właściwości oleju kokosowego są dość kontrowersyjne, to zastosowany z umiarem nie zaszkodzi nam bardziej niż masło. Granola doskonale się przechowuje w dużym słoiku.