Kosztując tego dania życzę Wam prawdziwej, smacznej i regionalnej podróży od Bałtyku aż po same Tatry. Jestem pewna, że przenikające się smaki różnych regionów Polski mile Was zaskoczą. Delikatne mięso przesiąknięte serem korycińskim spoczęło na kwaskowato-korzennym sosie wiśniowym w towarzystwie kluseczek z fasoli. Iście polskie i bardzo smaczne. Zapraszam w podróż po kolorowej i pachnącej Polsce.
Składniki na ok 5 porcji
Ok 1 kg górki cielęcej bez kości
200 g Sera Korycińskiego swojskiego
200 g szynki dylewskiej dojrzewającej
sól, pieprz
1 łyżka świeżego tymianku
olej rzepakowy
1/2 kg Wiśni Nadwiślanki
1/2 papryczki chili
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki cynamonu
8 łyżek wiśniówki
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka Miodu Kurpiowskiego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250 g Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
2 łyżki świeżego tymianku
1 jajko
200-300 g maki pszennej
sól, pieprz
Mieszanka dowolnych sałat
1. W noc przed przygotowaniem dania namaczamy fasolę w chłodnej wodzie
2. Górkę cielęcą pozbywamy wszystkich błon, rozcinamy wzdłuż jak książkę, lekko spłaszczamy dłonią, mięso nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem, listki świeżego tymianku wklepujemy w mięso, odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
3. Namoczoną fasolę odcedzamy z wody, następnie dotujemy do miękkości, ok 1 godzinę, nie solimy wody, ugotowaną fasolę odcedzamy i ucieramy na puree, odstawiamy żeby masa ostygła
4. Fasolowe kluseczki - do chłodnej masy fasolowej, dodajemy mąkę, jajko, posiekany tymianek, sól i pieprz, mieszamy dłonią, jednak nie zbyt długo bo kluseczki wyjdą twarde, ciasto nie powinno lepić się do ręki, powinno dać się formować, tworzymy kulę, masę dzielimy na 4 części, z każdej formujemy niezbyt grube ruloniki i kroimy nożem kluseczki o dowolnym kształcie, układamy je na podsypanej mąką desce i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
5. Sos wiśniowy - wiśnie przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki, chili siekamy drobniutko, nie dodajemy pestek chili, wiśnie i chili dodajemy do rondelka, wlewamy ocet balsamiczny, winny i wiśniówkę, dodajemy mielone goździki i cynamon, stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu aż płyn lekko się zredukuje a wiśnie zmiękną, muszą jednak zachować swój kształt, doprawiamy całość Miodem Kurpiowskim, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie chłodnej wody, następnie dodajemy do sosu, mieszamy i jeśli sos zgęstniej zdejmujemy natychmiast z ognia
6. Ser Koryciński kroimy w słupki, układamy je na płacie cielęciny, zwijamy ciasno wzdłuż długiego boku, powstałą roladę układamy na cieniutkich plasterkach szynki dylewskiej, plasterki muszą nachodzić na siebie, z wierzchu przykrywamy kolejną warstwą plasterków szynki, jeśli dobrze owiniemy mięso szynką, nie będzie potrzeby sznurować rolady
7. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, mięso szybko obsmażamy ze wszystkich stron na oleju rzepakowym, przekładamy do piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut, temperatura wewnątrz mięsa powinno wskazywać 57-60 stopni
8. Kiedy mięso się piecze, gotujemy kluseczki w osolonym wrzątku, ok 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię
9. Po upieczeniu mięso musi odpocząć ok 10 minut, dopiero po tym czasie kroimy je na plastry, układamy na liściach sałaty, podajemy z sosem z Wiśni Nadwiślanki i kluseczkami z Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
Składniki na ok 5 porcji
Czas przygotowania: 60 min
Ok 1 kg górki cielęcej bez kości
200 g Sera Korycińskiego swojskiego
200 g szynki dylewskiej dojrzewającej
sól, pieprz
1 łyżka świeżego tymianku
olej rzepakowy
Sos wiśniowy
1/2 kg Wiśni Nadwiślanki
1/2 papryczki chili
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki cynamonu
8 łyżek wiśniówki
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka Miodu Kurpiowskiego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przepis bierze udział w konkursie "Blog ze znakiem smaku"
Fasolowe kluseczki
250 g Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
2 łyżki świeżego tymianku
1 jajko
200-300 g maki pszennej
sól, pieprz
Dodatkowo
Mieszanka dowolnych sałat
Przygotowanie:
1. W noc przed przygotowaniem dania namaczamy fasolę w chłodnej wodzie
2. Górkę cielęcą pozbywamy wszystkich błon, rozcinamy wzdłuż jak książkę, lekko spłaszczamy dłonią, mięso nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem, listki świeżego tymianku wklepujemy w mięso, odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
3. Namoczoną fasolę odcedzamy z wody, następnie dotujemy do miękkości, ok 1 godzinę, nie solimy wody, ugotowaną fasolę odcedzamy i ucieramy na puree, odstawiamy żeby masa ostygła
4. Fasolowe kluseczki - do chłodnej masy fasolowej, dodajemy mąkę, jajko, posiekany tymianek, sól i pieprz, mieszamy dłonią, jednak nie zbyt długo bo kluseczki wyjdą twarde, ciasto nie powinno lepić się do ręki, powinno dać się formować, tworzymy kulę, masę dzielimy na 4 części, z każdej formujemy niezbyt grube ruloniki i kroimy nożem kluseczki o dowolnym kształcie, układamy je na podsypanej mąką desce i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
5. Sos wiśniowy - wiśnie przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki, chili siekamy drobniutko, nie dodajemy pestek chili, wiśnie i chili dodajemy do rondelka, wlewamy ocet balsamiczny, winny i wiśniówkę, dodajemy mielone goździki i cynamon, stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu aż płyn lekko się zredukuje a wiśnie zmiękną, muszą jednak zachować swój kształt, doprawiamy całość Miodem Kurpiowskim, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie chłodnej wody, następnie dodajemy do sosu, mieszamy i jeśli sos zgęstniej zdejmujemy natychmiast z ognia
6. Ser Koryciński kroimy w słupki, układamy je na płacie cielęciny, zwijamy ciasno wzdłuż długiego boku, powstałą roladę układamy na cieniutkich plasterkach szynki dylewskiej, plasterki muszą nachodzić na siebie, z wierzchu przykrywamy kolejną warstwą plasterków szynki, jeśli dobrze owiniemy mięso szynką, nie będzie potrzeby sznurować rolady
7. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, mięso szybko obsmażamy ze wszystkich stron na oleju rzepakowym, przekładamy do piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut, temperatura wewnątrz mięsa powinno wskazywać 57-60 stopni
8. Kiedy mięso się piecze, gotujemy kluseczki w osolonym wrzątku, ok 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię
9. Po upieczeniu mięso musi odpocząć ok 10 minut, dopiero po tym czasie kroimy je na plastry, układamy na liściach sałaty, podajemy z sosem z Wiśni Nadwiślanki i kluseczkami z Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
Po prostu smaczna Polska!


Komentarze