Przejdź do głównej zawartości

Górka cielęca nadziewana Serem Korycińskim z sosem wiśniowym i fasolowymi kluseczkami

Kosztując tego dania życzę Wam prawdziwej, smacznej i regionalnej podróży od Bałtyku aż po same Tatry. Jestem pewna, że przenikające się smaki różnych regionów Polski mile Was zaskoczą. Delikatne mięso przesiąknięte serem korycińskim spoczęło na kwaskowato-korzennym sosie wiśniowym w towarzystwie kluseczek z fasoli. Iście polskie i bardzo smaczne. Zapraszam w podróż po kolorowej i pachnącej Polsce.







Składniki na ok 5 porcji
Czas przygotowania: 60 min



Ok 1 kg górki cielęcej bez kości
200 g Sera Korycińskiego swojskiego
200 g szynki dylewskiej dojrzewającej
sól, pieprz
1 łyżka świeżego tymianku
olej rzepakowy



Sos wiśniowy


1/2 kg Wiśni Nadwiślanki
1/2 papryczki chili
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki cynamonu
8 łyżek wiśniówki
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka Miodu Kurpiowskiego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej




























Przepis bierze udział w konkursie "Blog ze znakiem smaku"




Fasolowe kluseczki


250 g Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca
2 łyżki świeżego tymianku
1 jajko
200-300 g maki pszennej
sól, pieprz


Dodatkowo


Mieszanka dowolnych sałat


Przygotowanie:


1. W noc przed przygotowaniem dania namaczamy fasolę w chłodnej wodzie
2. Górkę cielęcą pozbywamy wszystkich błon, rozcinamy wzdłuż jak książkę, lekko spłaszczamy dłonią, mięso nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem, listki świeżego tymianku wklepujemy w mięso, odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
3. Namoczoną fasolę odcedzamy z wody, następnie dotujemy do miękkości, ok 1 godzinę, nie solimy wody, ugotowaną fasolę odcedzamy i ucieramy na puree, odstawiamy żeby masa ostygła
4. Fasolowe kluseczki - do chłodnej masy fasolowej, dodajemy mąkę, jajko, posiekany tymianek, sól i pieprz, mieszamy dłonią, jednak nie zbyt długo bo kluseczki wyjdą twarde, ciasto nie powinno lepić się do ręki, powinno dać się formować, tworzymy kulę,  masę dzielimy na 4 części, z każdej formujemy niezbyt grube ruloniki i kroimy nożem kluseczki o dowolnym kształcie, układamy je na podsypanej mąką desce i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
5. Sos wiśniowy - wiśnie przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki, chili siekamy drobniutko, nie dodajemy pestek chili, wiśnie i chili dodajemy do rondelka, wlewamy ocet balsamiczny, winny i wiśniówkę, dodajemy mielone goździki i cynamon, stawiamy na gaz i gotujemy na  średnim ogniu aż płyn lekko się zredukuje a wiśnie zmiękną, muszą jednak zachować swój kształt, doprawiamy całość Miodem Kurpiowskim, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie chłodnej wody, następnie dodajemy do  sosu, mieszamy i jeśli sos zgęstniej zdejmujemy natychmiast z ognia
6. Ser Koryciński kroimy w słupki, układamy je na płacie cielęciny, zwijamy ciasno wzdłuż długiego boku, powstałą roladę układamy na cieniutkich plasterkach szynki dylewskiej, plasterki muszą nachodzić na siebie, z wierzchu przykrywamy kolejną warstwą plasterków szynki, jeśli dobrze owiniemy mięso szynką, nie będzie potrzeby sznurować rolady
7. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, mięso szybko obsmażamy ze wszystkich stron na oleju rzepakowym, przekładamy do piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut, temperatura wewnątrz mięsa powinno wskazywać 57-60 stopni
8. Kiedy mięso się piecze, gotujemy kluseczki w osolonym wrzątku, ok 5-8 minut od wypłynięcia  na powierzchnię
9. Po upieczeniu mięso musi odpocząć ok 10 minut, dopiero po tym czasie kroimy je na plastry, układamy na liściach sałaty, podajemy z sosem z Wiśni Nadwiślanki i kluseczkami z Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca


Po prostu smaczna Polska!
















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agnieszka pisze…
Nic dodać nic ująć....czad :D. Już wiem co będzie jutro na obiadek:)
Agnieszka pisze…
Możesz zdradzić tajemnicę gdzie można się "wyposażyć" w dobre mięsko?? Mam problem ze znalezieniem dobrego sklepu z mięskiem:(
Anna Petryna pisze…
Hej Aga, dzięki za miłe komentarze ;) Mięso kupuję na Pniowie obok Pyskowic, jest tam sklep firmowy Marciniszyn, mają genialne wędliny i mięso, wiem, że mają też jakieś oddziały w Gliwicach. Czasem też zaopatruję się w makro ;) Słyszałam też, że dobre wyroby mają w rzeźnika w Bojkowie, niedaleko Zabrza. Pozdrawiam ciepło
Agnieszka pisze…
Dobra....co prawda mieszkam w Rudzie Śląskiej a Gliwice tylko na papierku ale dziękuję:)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler