Przejdź do głównej zawartości

Zupa z pieczonego czosnku z domowym makaronem

Pomysłów na zupę nie ma końca, podstawą tej dobrej jest zawsze domowy bulion, warzywne nie wymagają długiego gotowania, bez problemy zdążycie z obiadem stawiając na ogniu garnek wypełniony warzywami nawet w południe. Dzisiejsza propozycja jest już Wam pewnie znana, bo któż nie jadł zupy czosnkowej. Moja wersja skupia się na doskonałym domowym wywarze i konfitowanym czosnku, czyli długo i wolno pieczonym w oleju. Czosnek nabiera mazistej konsystencji i słodyczy, a w efekcie końcowym mamy garnek pysznej zupy dla całej rodziny. Jeśli macie ciut więcej czasu zachęcam do przygotowania domowego makaronu, radość Wasza będzie ogromna z tego dzieła stworzonego od początku do końca samemu.





Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 60 minut



3 główki czosnku
500 ml oleju rzepakowego
2 l bulionu warzywnego (por, pietruszka, marchewka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, kawałek selera, 2 liście białej kapusty)
3 ziemniaki średniej wielkości
1/2 szklanki śmietany 30%
sól, pieprz






















Makaron


2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki oliwy z oliwek



Przygotowanie:


1. Nieobrane ząbki czosnku wkładamy do rondla w którym podgrzewamy olej, trzymamy ząbki czosnku na małym ogniu (konfitujemy)  aż zmiękną w środku a łupinki nabiorą złotej barwy
2. Warzywa na bulion (poza cebulą i czosnkiem) kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, cebulę i czosnek w łupinkach opalamy na ogniu, dodajemy do pozostałych warzyw, dokładamy przyprawy i zioła, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut
3. Makaron - z mąki robimy kopczyk, jajka mieszamy z oliwą, do środka kopczyka wlewamy roztrzepane jaja, zagarniamy widelcem mąkę z jajeczna mieszanką, łączymy ciasto w kule, zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok 10 minut), przykrywamy ciepłą miska i odstawiamy ciasto żeby zmiękło
4. Ciasto na makaron dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy bardzo cienko ok 1 mm grubości, składamy jeden płat ciasta na drugim, żeby trochę odpoczęło
5. Płaty ciasta kroimy na 3 sekcje, każdą zwijamy w cylinder i kroimy w poprzek na paseczki, rozsypujemy na blacie, oprószamy mąka i pozostawiamy na ok 10 minut żeby makaron trochę wysechł
6. Upieczone ząbki czosnku wyciskamy z łupinek, dodajemy razem z obranymi i pokrojonymi z kosteczkę ziemniakami do gorącego wywaru jarzynowego, gotujemy aż ziemniaki zmiękną, całość miksujemy, dodajemy przyprawy i śmietankę
7. Makaron gotujemy ok 3 minuty w osolonym wrzątku
8. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, dekorujemy natką pietruszki


Intensywna w smaku zupa z domowym makaronem na pochmurne dni!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler