Przejdź do głównej zawartości

Zupa z pieczonego czosnku z domowym makaronem

Pomysłów na zupę nie ma końca, podstawą tej dobrej jest zawsze domowy bulion, warzywne nie wymagają długiego gotowania, bez problemy zdążycie z obiadem stawiając na ogniu garnek wypełniony warzywami nawet w południe. Dzisiejsza propozycja jest już Wam pewnie znana, bo któż nie jadł zupy czosnkowej. Moja wersja skupia się na doskonałym domowym wywarze i konfitowanym czosnku, czyli długo i wolno pieczonym w oleju. Czosnek nabiera mazistej konsystencji i słodyczy, a w efekcie końcowym mamy garnek pysznej zupy dla całej rodziny. Jeśli macie ciut więcej czasu zachęcam do przygotowania domowego makaronu, radość Wasza będzie ogromna z tego dzieła stworzonego od początku do końca samemu.





Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 60 minut



3 główki czosnku
500 ml oleju rzepakowego
2 l bulionu warzywnego (por, pietruszka, marchewka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, kawałek selera, 2 liście białej kapusty)
3 ziemniaki średniej wielkości
1/2 szklanki śmietany 30%
sól, pieprz






















Makaron


2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki oliwy z oliwek



Przygotowanie:


1. Nieobrane ząbki czosnku wkładamy do rondla w którym podgrzewamy olej, trzymamy ząbki czosnku na małym ogniu (konfitujemy)  aż zmiękną w środku a łupinki nabiorą złotej barwy
2. Warzywa na bulion (poza cebulą i czosnkiem) kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, cebulę i czosnek w łupinkach opalamy na ogniu, dodajemy do pozostałych warzyw, dokładamy przyprawy i zioła, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut
3. Makaron - z mąki robimy kopczyk, jajka mieszamy z oliwą, do środka kopczyka wlewamy roztrzepane jaja, zagarniamy widelcem mąkę z jajeczna mieszanką, łączymy ciasto w kule, zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok 10 minut), przykrywamy ciepłą miska i odstawiamy ciasto żeby zmiękło
4. Ciasto na makaron dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy bardzo cienko ok 1 mm grubości, składamy jeden płat ciasta na drugim, żeby trochę odpoczęło
5. Płaty ciasta kroimy na 3 sekcje, każdą zwijamy w cylinder i kroimy w poprzek na paseczki, rozsypujemy na blacie, oprószamy mąka i pozostawiamy na ok 10 minut żeby makaron trochę wysechł
6. Upieczone ząbki czosnku wyciskamy z łupinek, dodajemy razem z obranymi i pokrojonymi z kosteczkę ziemniakami do gorącego wywaru jarzynowego, gotujemy aż ziemniaki zmiękną, całość miksujemy, dodajemy przyprawy i śmietankę
7. Makaron gotujemy ok 3 minuty w osolonym wrzątku
8. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, dekorujemy natką pietruszki


Intensywna w smaku zupa z domowym makaronem na pochmurne dni!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi