Przejdź do głównej zawartości

Redykołka pod kurkami i poziomkami z coulis z Truskawki kaszubskiej itostami melba z Chleba prądnickiego

Truskawka kaszubska niczym wspomnienie lata, Redykołka pachnąca górskim pastwiskiem,  Chleb prądnicki jako hołd dla Krakowa, poziomki i kurki lasem pachnące - zapraszam na danie, które jest kolorową, ciepłą i pełną ciekawych smaków podróżą do polskich regionów kulinarnych.






Przepis bierze udział w konkursie "Blog ze znakiem smaku"





Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 25 min


6 Redykołek
3 garście świeżego szpinaku
100 g poziomek
100 g świeżych kurek
1/2 kg Truskawki kaszubskiej
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki Miodu kurpiowskiego
2 łyżki masła
sól, pieprz
4 kromki Chleba prądnickiego


Przygotowanie:


1. Coulis -  Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki, dodać do rondelka razem z octem balsamicznym, gotować na średnim ogniu aż truskawka zacznie się rozpadać, a cześć płynu zredukuje się, następnie odstawić z ognia i zmiksować na pure, jeśli sos jest za rzadki, zredukować jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Do musu dodać miód.  Dla uzyskania gładkiej konsystencji, sos należy przetrzeć prze geste sito, odstawić
2. Kurki oczyścić z igliwia, podsmażyć w całości na dwóch łyżkach masła, doprawić solą i pieprzem
3. Kromki chleba prądnickiego opiekamy w tosterze na złoty kolor, odcinamy skórkę, następnie, bardzo ostrożnie, przecinamy pomiędzy dwiema opiekanymi stronami kromki, powinny powstać dwa cienkie, opieczone płatki, formujemy trójkąty
4.  Szpinak i poziomki myjemy i osuszamy
5. Redykołki grillujemy na patelni, na małym ogniu
6. Skomponowanie dania - na talerzu układamy garść szpinaku, na którym mościmy grillowane Redykołki, okraszamy podsmażonymi kurkami i pachnącymi poziomkami, podajemy z tostami melba z Chleba prądnickiego i coulis z Truskawki kaszubskiej, można udekorować jadalnymi kwiatami


Cudze chwalicie, swego nie znacie ;)















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Łukasz pisze…
Przecudownie apetyczne zdjęcia :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.