Przejdź do głównej zawartości

Redykołka pod kurkami i poziomkami z coulis z Truskawki kaszubskiej itostami melba z Chleba prądnickiego

Truskawka kaszubska niczym wspomnienie lata, Redykołka pachnąca górskim pastwiskiem,  Chleb prądnicki jako hołd dla Krakowa, poziomki i kurki lasem pachnące - zapraszam na danie, które jest kolorową, ciepłą i pełną ciekawych smaków podróżą do polskich regionów kulinarnych.






Przepis bierze udział w konkursie "Blog ze znakiem smaku"





Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 25 min


6 Redykołek
3 garście świeżego szpinaku
100 g poziomek
100 g świeżych kurek
1/2 kg Truskawki kaszubskiej
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki Miodu kurpiowskiego
2 łyżki masła
sól, pieprz
4 kromki Chleba prądnickiego


Przygotowanie:


1. Coulis -  Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki, dodać do rondelka razem z octem balsamicznym, gotować na średnim ogniu aż truskawka zacznie się rozpadać, a cześć płynu zredukuje się, następnie odstawić z ognia i zmiksować na pure, jeśli sos jest za rzadki, zredukować jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Do musu dodać miód.  Dla uzyskania gładkiej konsystencji, sos należy przetrzeć prze geste sito, odstawić
2. Kurki oczyścić z igliwia, podsmażyć w całości na dwóch łyżkach masła, doprawić solą i pieprzem
3. Kromki chleba prądnickiego opiekamy w tosterze na złoty kolor, odcinamy skórkę, następnie, bardzo ostrożnie, przecinamy pomiędzy dwiema opiekanymi stronami kromki, powinny powstać dwa cienkie, opieczone płatki, formujemy trójkąty
4.  Szpinak i poziomki myjemy i osuszamy
5. Redykołki grillujemy na patelni, na małym ogniu
6. Skomponowanie dania - na talerzu układamy garść szpinaku, na którym mościmy grillowane Redykołki, okraszamy podsmażonymi kurkami i pachnącymi poziomkami, podajemy z tostami melba z Chleba prądnickiego i coulis z Truskawki kaszubskiej, można udekorować jadalnymi kwiatami


Cudze chwalicie, swego nie znacie ;)















Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Łukasz pisze…
Przecudownie apetyczne zdjęcia :)
Rak chodzi wspak pisze…
Bardzo dziękuję ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi