Redykołka pod kurkami i poziomkami z coulis z Truskawki kaszubskiej itostami melba z Chleba prądnickiego
Truskawka kaszubska niczym wspomnienie lata, Redykołka pachnąca górskim pastwiskiem, Chleb prądnicki jako hołd dla Krakowa, poziomki i kurki lasem pachnące - zapraszam na danie, które jest kolorową, ciepłą i pełną ciekawych smaków podróżą do polskich regionów kulinarnych.
Składniki na 3 porcje
6 Redykołek
3 garście świeżego szpinaku
100 g poziomek
100 g świeżych kurek
1/2 kg Truskawki kaszubskiej
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki Miodu kurpiowskiego
2 łyżki masła
sól, pieprz
4 kromki Chleba prądnickiego
1. Coulis - Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki, dodać do rondelka razem z octem balsamicznym, gotować na średnim ogniu aż truskawka zacznie się rozpadać, a cześć płynu zredukuje się, następnie odstawić z ognia i zmiksować na pure, jeśli sos jest za rzadki, zredukować jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Do musu dodać miód. Dla uzyskania gładkiej konsystencji, sos należy przetrzeć prze geste sito, odstawić
2. Kurki oczyścić z igliwia, podsmażyć w całości na dwóch łyżkach masła, doprawić solą i pieprzem
3. Kromki chleba prądnickiego opiekamy w tosterze na złoty kolor, odcinamy skórkę, następnie, bardzo ostrożnie, przecinamy pomiędzy dwiema opiekanymi stronami kromki, powinny powstać dwa cienkie, opieczone płatki, formujemy trójkąty
4. Szpinak i poziomki myjemy i osuszamy
5. Redykołki grillujemy na patelni, na małym ogniu
6. Skomponowanie dania - na talerzu układamy garść szpinaku, na którym mościmy grillowane Redykołki, okraszamy podsmażonymi kurkami i pachnącymi poziomkami, podajemy z tostami melba z Chleba prądnickiego i coulis z Truskawki kaszubskiej, można udekorować jadalnymi kwiatami
Przepis bierze udział w konkursie "Blog ze znakiem smaku"
Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 25 min
6 Redykołek
3 garście świeżego szpinaku
100 g poziomek
100 g świeżych kurek
1/2 kg Truskawki kaszubskiej
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki Miodu kurpiowskiego
2 łyżki masła
sól, pieprz
4 kromki Chleba prądnickiego
Przygotowanie:
1. Coulis - Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiartki, dodać do rondelka razem z octem balsamicznym, gotować na średnim ogniu aż truskawka zacznie się rozpadać, a cześć płynu zredukuje się, następnie odstawić z ognia i zmiksować na pure, jeśli sos jest za rzadki, zredukować jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Do musu dodać miód. Dla uzyskania gładkiej konsystencji, sos należy przetrzeć prze geste sito, odstawić
2. Kurki oczyścić z igliwia, podsmażyć w całości na dwóch łyżkach masła, doprawić solą i pieprzem
3. Kromki chleba prądnickiego opiekamy w tosterze na złoty kolor, odcinamy skórkę, następnie, bardzo ostrożnie, przecinamy pomiędzy dwiema opiekanymi stronami kromki, powinny powstać dwa cienkie, opieczone płatki, formujemy trójkąty
4. Szpinak i poziomki myjemy i osuszamy
5. Redykołki grillujemy na patelni, na małym ogniu
6. Skomponowanie dania - na talerzu układamy garść szpinaku, na którym mościmy grillowane Redykołki, okraszamy podsmażonymi kurkami i pachnącymi poziomkami, podajemy z tostami melba z Chleba prądnickiego i coulis z Truskawki kaszubskiej, można udekorować jadalnymi kwiatami
Komentarze