Przejdź do głównej zawartości

Ogórki małosolne

Któż nie podjadał ogórków z wielkiego słoja stojącego na parapecie okna kuchennego? Moje skojarzenia to pszenny chleb z mocno spieczoną skórką, posmarowany smalcem ze skwarkami, a do tego chrupiący małosolny ogórek. Dziś z trudem muszę odmawiać sobie tejże jak bardzo kuszącej i kalorycznej przekąski, ale gdyby tak zrezygnować z tego smalcu to ogórki nadal pozostaną hitem letnich, niezobowiązujących spotkań z najbliższymi.





Składniki Czas przygotowania: 15 min


1 kg małych, twardych ogórków gruntowych
1 główka czosnku
wiązka kopru
1 mniejsza laska chrzanu
2 l wody
3 łyżki soli
4 liście dębu (opcjonalnie)























Przygotowanie:



1. Ogórki myjemy, czosnek obieramy
2. Laskę chrzanu obieramy i kroimy w słupki
3. Przegotowaną i wystudzoną wodę lub wodę mineralną niegazowana mieszamy z solą
4. Na dno obszernego słoja układamy ciasno ogórki, pomiędzy które upychamy ząbki czosnku, kawałki chrzanu, liście dębu oraz koper, ogórki nie mogą pływać muszą być ciasno ułożone, całość zalewamy solanką, przykrywamy talerzykiem i obciążamy kamieniem
5. Po 3-4 dniach możemy już podjadać ogórki, im więcej czasu im damy tym bardziej będą ukiszone


Klasyk letnich przetworów!











sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.