Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z karmelizowanym rabarbarem

Ja mam dość osobiste skojarzenia z rabarbarem, sięgają one czasów dziecięcych, kiedy jako dziecko z blokowiska każdą wolną chwile spędzałam na zakładowych ogródkach działkowych. Ich wygląd znacznie odbiegał od tego jakże dziś powszechnego, z dominacją iglaków i klonów japońskich. Wtedy każda część ogródka miała swoje konkretne uprawowe przeznaczenie. Wspomniany przeze mnie rabarbar rósł pomiędzy rządami truskawek i krzakami porzeczek. Jego liście były ogromne i mięsiste, a łodygi krwisto czerwone, często wracałam do domy z wiązką tych kwaskowatych łodyg, żeby potem odnaleźć je w drożdżowym cieście z kruszonką i popijać lekko różowym kompotem (najlepszym taki zimnym, nie przepadałam za ciepłym). Dziś lekko unowocześniona propozycja ciasta z rabarbarem - muffinki z jego karmelizowaną wersją.







Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 20 min + 25 min pieczenie



1 i 1/2 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru
6 łyżek brązowego cukru trzcinowego
4 łyżki masła


Ciasto


4 łyżki miękkiego masła
1 jajo
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
skórka z 1 pomarańczy











Przygotowanie:


1. Oczyszczony i pokrojony w kawałki rabarbar mieszamy z cukrem trzcinowym i masłem
2. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy jajo, miksujemy chwilę
3. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem, dodajemy sól i gałkę muszkatołową, przesiewamy mąkę do masy maślanej na przemian z mlekiem, łączymy krótko
4. Skórkę pomarańczy dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce, dodajemy do ciasta
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na dno papierowych papilotek wykładamy rabarbar z masłem, na wierzch wykładamy ciasto pieczemy ok 25 minut
7. Podajemy w wersji odwróconej, czyli rabarbarem do góry


Kwaskowaty, ożywczy rabarbar eksploduje więc na języku!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Mmm, pyszności :) Uwielbiam ciasta z rabarbarem :) Drożdżówka to też smak mojego dzieciństwa.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler