Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z karmelizowanym rabarbarem

Ja mam dość osobiste skojarzenia z rabarbarem, sięgają one czasów dziecięcych, kiedy jako dziecko z blokowiska każdą wolną chwile spędzałam na zakładowych ogródkach działkowych. Ich wygląd znacznie odbiegał od tego jakże dziś powszechnego, z dominacją iglaków i klonów japońskich. Wtedy każda część ogródka miała swoje konkretne uprawowe przeznaczenie. Wspomniany przeze mnie rabarbar rósł pomiędzy rządami truskawek i krzakami porzeczek. Jego liście były ogromne i mięsiste, a łodygi krwisto czerwone, często wracałam do domy z wiązką tych kwaskowatych łodyg, żeby potem odnaleźć je w drożdżowym cieście z kruszonką i popijać lekko różowym kompotem (najlepszym taki zimnym, nie przepadałam za ciepłym). Dziś lekko unowocześniona propozycja ciasta z rabarbarem - muffinki z jego karmelizowaną wersją.







Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania: 20 min + 25 min pieczenie



1 i 1/2 szklanki obranego i pokrojonego rabarbaru
6 łyżek brązowego cukru trzcinowego
4 łyżki masła


Ciasto


4 łyżki miękkiego masła
1 jajo
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
skórka z 1 pomarańczy











Przygotowanie:


1. Oczyszczony i pokrojony w kawałki rabarbar mieszamy z cukrem trzcinowym i masłem
2. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy jajo, miksujemy chwilę
3. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem, dodajemy sól i gałkę muszkatołową, przesiewamy mąkę do masy maślanej na przemian z mlekiem, łączymy krótko
4. Skórkę pomarańczy dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce, dodajemy do ciasta
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
6. Na dno papierowych papilotek wykładamy rabarbar z masłem, na wierzch wykładamy ciasto pieczemy ok 25 minut
7. Podajemy w wersji odwróconej, czyli rabarbarem do góry


Kwaskowaty, ożywczy rabarbar eksploduje więc na języku!








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Mmm, pyszności :) Uwielbiam ciasta z rabarbarem :) Drożdżówka to też smak mojego dzieciństwa.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.