Przejdź do głównej zawartości

Muffinki czekoladowo-serowe z malinami

Z początkiem lata na straganach pojawiły się maliny, te wyjątkowe dla mnie owoce jagodowe, stosuję w kuchni bardzo często, osobiście nie znam lepszego dodatku do letniego sernika niż coulis malinowy. Tym razem oszczędziłam owoców i zatopiłam je w całości w ciężkim brownie i przykryłam serową kołderką. W efekcie otrzymałam mini serniko-brownie z kwaskowatymi malinami, które doskonale oczyszczają podniebienie. Na miły początek wakacji, smacznego!






Składniki na 12 szt
Czas przygotowania: 25 min


Masa serowa


200 g serka trzykrotnie mielonego
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 jajko

Masa czekoladowa


60 g gorzkiej czekolady
60 g masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
35 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g malin











Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami
2. Masa czekoladowa - czekoladę łamiemy w kosteczkę, dodajemy pokrojone masło, podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia
3. Odstawiamy z ognia, czekamy aż masa lekko przestygnie, dodajemy jajko, cukier oraz przesianą make z proszkiem, mieszamy do połączenia się składników
4. Masa serowa - w miseczce mieszamy ser z mąką, cukrem i jajkiem
5. Na dno papilotek wykładamy masę czekoladową, układamy kilka malin, zalewamy  masą serową
6. Foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min, muffinki zestalą się po wystygnięciu


Mocno czekoladowy spód, lekko kwaskowate maliny, aksamitny serowy wierzch!












sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

wyglądają pysznie!
gin pisze…
Jestem pewna, że smakowały wyśmienicie. A prezentują się wspaniale :)
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję za komentarze! ;) Pozdrawiam!
zufik pisze…
Pięknie i apetycznie sie prezentują!
Bardzo smakowicie wygląda i na pewno też tak smakuje.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler