Przejdź do głównej zawartości

Duszona cielęcina z estragonem i ziołowymi gnocchi

Ten kto pierwszy wpadł na pomysł wolnego duszenia mięsa w przyprawach musiał być zapewne zapracowanym smakoszem. Dla mnie mięsne dania, jednogarnkowe to idealny sposób na nakarmienie tłumu, danie niewymagające wielkiego nakładu pracy, jedynie czasu, wrzucamy wszystko i samo się gotuje, a efekt zawsze genialny. Ważne jedynie aby mięso mocno zrumienić na patelni zanim zalejemy je winem czy bulionem, cukier zawarty w mięsie pięknie się karmelizuje i nadaje całemu daniu bogatszego aromatu, często również podsmażam warzywa w ten sposób. Do gulaszu zawsze używajcie dobrego wina i domowego bulionu. Dzisiejsza propozycja wywodzi się z kuchni francuskiej, gdzie estragon to często stosowane zioło, mnie osobiście bardzo odpowiada jego aromat, daniu specyficznego smaku nadaje również szafran, z tą najdroższą na świecie przyprawą należy uważać bo zbyt duża ilość nada daniu metalicznego posmaku, i nie będzie smaczne. A czy wiecie żeby uzyskać 1 kg szafranu potrzeba zebrać aż 80 tysięcy kwiatów krokusa uprawnego, a potem jeszcze ręcznie oderwać z każdego kwiatka znamiona pyłkowe - to musi kosztować ;) 




Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 1 i 1/2 h


1,75 kg cielęciny bez kości
ok 750 ml drobiowego bulionu
1 szklanka wytrawnego białego wina
3 łyżki posiekanego świeżego estragonu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 szalotki
2 cebulki dymki
1 łodyga selera naciowego
1 mniejsza marchewka
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
duża szczypta pręcików szafranu
3/4 śmietany 30%
2 kurze żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz


Gnocchi


ok 1 kg ziemniaków
2 jaja
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki siekanych dowolnych ziół ( pietruszka, bazylia, lubczyk, szałwia, estragon)



Przygotowanie:



1. Cielęcinę kroimy w większe kawałki ok 5 cm, obsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie, mięso ma się mocno zrumienić, ale nie przypalić. Następnie przekładamy je do rondla, zalewamy winem i bulionem, mięso powinno być przykryte. Doprowadzamy do wrzenia
2. Do mięsa dodajemy, 1 łyżkę estragonu, 1 łyżkę  pietruszki, czosnek, posiekane w pióra szalotki, posiekane białe części dymki, pokrojoną w kostkę marchew, pokrojony seler, liście laurowe, startą skórkę cytrynową i pomidory. W moździerzu ucieramy szafran i dodajemy 1/2 ilości do mięsa, doprawiamy solą. Przykrywamy i dusimy ok 1 godziny, mięso powinno się rozpadać
3. Gnocchi - Ziemniaki gotujemy w łupinkach do miękkości, kiedy ostygną obieramy i przeciskamy przez praskę, jaja wymieszaj z solą, wylewamy mieszankę jaj na chłodne ziemniaki, oprószamy całość 1/2 ilości mąki, za pomocą szerokiego noża zagarniamy ziemniaki z mąka i jajami, dodajemy resztę mąki i posiekane zioła łączymy dość szybko, nie ugniatamy ciasta zbyt długo bo gnocchi wyjdą twarde, jednak mąka powinna być całkowicie wchłonięta, zagniatamy kulę
4. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy wałeczek o śr ok 12 mm, następnie nożem odkrawamy kawałki o dł. ok 2 cm, każdy kawałeczek można spłaszczyć widelcem, pozostawiając charakterystyczne wyżłobienia, układamy gnocchi na desce oprószonej mąką i wstawiamy na ok 1 h do lodówki
5. Kiedy mięso już zmięknie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy mięso i warzywa, pozostały sos redukujemy mniej więcej o 1/2 ilości, usuwamy liście laurowe
6. Mieszamy jaja ze śmietaną, dodajemy do zredukowanego sosu, dodajemy również pozostały szafran, mieszamy do czasu aż sos nabierze aksamitnej konsystencji, ale nie należy podgrzewać sosu zbyt mocno bo jajka się zetną, do sosu dokładamy mięso i warzywa, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie solą, dodajemy resztę posiekanych ziół
7. Aby ugotować gnocchi, należy gotować je partiami w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię, czyli ok 3 min


Lekki, orzeźwiający, intrygujący smak potrawy! 










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Agata Broncel pisze…
Bardzo "aromatyczny" przepis :) zapach musiał być cudowny...

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler