Przejdź do głównej zawartości

Tarta truskawkowa z kremem rozmarynowym

Oto doskonała propozycja na letni deser, truskawki tak jak i maliny doskonale łączą się z rozmarynem, a jeśli całość połączymy ze  śmietankowym kremem i niebywale kruchym ciastem to mamy już deser idealny. Po raz pierwszy wykorzystałam do kruchego ciasta ugotowane żółtka zamiast surowych, efekt: doskonale kruche ciasto, gorąco polecam.





Składniki na formę o śr 26 cm
Czas przygotowania: 40 min + chłodzenie


Kruche ciasto


1 i 1/4 szklanki mąki
2 ugotowane żółtka
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru pudru
125 g zimnego masła
1 łyżka śmietany


Krem


250 g serka mascarpone
2 żółtka
50 g cukru pudru
100 ml śmietany 30%
500 g truskawek
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka żelatyny
konfitura morelowa










Przygotowanie:



1. Kruche ciasto - na blat wysypujemy mąkę, mieszamy ją z solą i cukrem, robimy kopczyk, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, śmietanę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółtka, siekamy całość nożem aż utworzą się okruchy, następnie zagniatamy szybko dłońmi w kulę, owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii, wykładamy foremkę na tartę, odcinamy nadmiar ciasta, dociskamy ciasto palcami do brzegów, nakłuwamy wierzch widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 min, zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy tartę nadal ok 10 minut aż lekko się zrumieni, odstawiamy do wystudzenia
3. Krem - rozmaryn siekamy, dodajemy go do śmietany, stawiamy na gaz i zaparzamy zioła, nie gotujemy, kiedy na brzegach zaczynają pojawiać się bąbelki zdejmujemy z ognia, miksujemy, żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, żółtka ucieramy z cukrem na jasnokremową masę, dodajemy mascarpone, śmietankę z rozmarynem i żelatynę
4. Na wychłodzony spód rozsmarowujemy konfiturę morelową, wylewamy masę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc, przed podaniem dekorujemy truskawkami

Przepyszne połączenie truskawek i rozmarynu! 










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.