Oto doskonała propozycja na letni deser, truskawki tak jak i maliny doskonale łączą się z rozmarynem, a jeśli całość połączymy ze śmietankowym kremem i niebywale kruchym ciastem to mamy już deser idealny. Po raz pierwszy wykorzystałam do kruchego ciasta ugotowane żółtka zamiast surowych, efekt: doskonale kruche ciasto, gorąco polecam.
Składniki na formę o śr 26 cm
1 i 1/4 szklanki mąki
2 ugotowane żółtka
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru pudru
125 g zimnego masła
1 łyżka śmietany
250 g serka mascarpone
2 żółtka
50 g cukru pudru
100 ml śmietany 30%
500 g truskawek
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka żelatyny
konfitura morelowa
1. Kruche ciasto - na blat wysypujemy mąkę, mieszamy ją z solą i cukrem, robimy kopczyk, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, śmietanę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółtka, siekamy całość nożem aż utworzą się okruchy, następnie zagniatamy szybko dłońmi w kulę, owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii, wykładamy foremkę na tartę, odcinamy nadmiar ciasta, dociskamy ciasto palcami do brzegów, nakłuwamy wierzch widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 min, zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy tartę nadal ok 10 minut aż lekko się zrumieni, odstawiamy do wystudzenia
3. Krem - rozmaryn siekamy, dodajemy go do śmietany, stawiamy na gaz i zaparzamy zioła, nie gotujemy, kiedy na brzegach zaczynają pojawiać się bąbelki zdejmujemy z ognia, miksujemy, żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, żółtka ucieramy z cukrem na jasnokremową masę, dodajemy mascarpone, śmietankę z rozmarynem i żelatynę
4. Na wychłodzony spód rozsmarowujemy konfiturę morelową, wylewamy masę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc, przed podaniem dekorujemy truskawkami
Składniki na formę o śr 26 cm
Czas przygotowania: 40 min + chłodzenie
Kruche ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki
2 ugotowane żółtka
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru pudru
125 g zimnego masła
1 łyżka śmietany
Krem
250 g serka mascarpone
2 żółtka
50 g cukru pudru
100 ml śmietany 30%
500 g truskawek
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka żelatyny
konfitura morelowa
Przygotowanie:
1. Kruche ciasto - na blat wysypujemy mąkę, mieszamy ją z solą i cukrem, robimy kopczyk, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, śmietanę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółtka, siekamy całość nożem aż utworzą się okruchy, następnie zagniatamy szybko dłońmi w kulę, owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii, wykładamy foremkę na tartę, odcinamy nadmiar ciasta, dociskamy ciasto palcami do brzegów, nakłuwamy wierzch widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 min, zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy tartę nadal ok 10 minut aż lekko się zrumieni, odstawiamy do wystudzenia
3. Krem - rozmaryn siekamy, dodajemy go do śmietany, stawiamy na gaz i zaparzamy zioła, nie gotujemy, kiedy na brzegach zaczynają pojawiać się bąbelki zdejmujemy z ognia, miksujemy, żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, żółtka ucieramy z cukrem na jasnokremową masę, dodajemy mascarpone, śmietankę z rozmarynem i żelatynę
4. Na wychłodzony spód rozsmarowujemy konfiturę morelową, wylewamy masę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc, przed podaniem dekorujemy truskawkami
Przepyszne połączenie truskawek i rozmarynu!



Komentarze