Przejdź do głównej zawartości

Tarta truskawkowa z kremem rozmarynowym

Oto doskonała propozycja na letni deser, truskawki tak jak i maliny doskonale łączą się z rozmarynem, a jeśli całość połączymy ze  śmietankowym kremem i niebywale kruchym ciastem to mamy już deser idealny. Po raz pierwszy wykorzystałam do kruchego ciasta ugotowane żółtka zamiast surowych, efekt: doskonale kruche ciasto, gorąco polecam.





Składniki na formę o śr 26 cm
Czas przygotowania: 40 min + chłodzenie


Kruche ciasto


1 i 1/4 szklanki mąki
2 ugotowane żółtka
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru pudru
125 g zimnego masła
1 łyżka śmietany


Krem


250 g serka mascarpone
2 żółtka
50 g cukru pudru
100 ml śmietany 30%
500 g truskawek
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka żelatyny
konfitura morelowa










Przygotowanie:



1. Kruche ciasto - na blat wysypujemy mąkę, mieszamy ją z solą i cukrem, robimy kopczyk, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, śmietanę i ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółtka, siekamy całość nożem aż utworzą się okruchy, następnie zagniatamy szybko dłońmi w kulę, owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii, wykładamy foremkę na tartę, odcinamy nadmiar ciasta, dociskamy ciasto palcami do brzegów, nakłuwamy wierzch widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 15 min, zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy tartę nadal ok 10 minut aż lekko się zrumieni, odstawiamy do wystudzenia
3. Krem - rozmaryn siekamy, dodajemy go do śmietany, stawiamy na gaz i zaparzamy zioła, nie gotujemy, kiedy na brzegach zaczynają pojawiać się bąbelki zdejmujemy z ognia, miksujemy, żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, żółtka ucieramy z cukrem na jasnokremową masę, dodajemy mascarpone, śmietankę z rozmarynem i żelatynę
4. Na wychłodzony spód rozsmarowujemy konfiturę morelową, wylewamy masę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc, przed podaniem dekorujemy truskawkami

Przepyszne połączenie truskawek i rozmarynu! 










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Gosia pisze…
Zapraszam do udziału w konkursie:

http://fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler