Przejdź do głównej zawartości

Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler

Kolorowa kombinacja polsko-włoska. Klasyczne danie rodem ze słonecznej Italii przenoszę na polskie stoły, gdzie wzbogacam smak sosu pomidorowego ostrym chrzanem i słodko-kwaśną żurawina. Warto spróbować tej odmiany, mile Was zaskoczy, nie tylko smakiem, ale również kolorami.





Składniki na 3 pizze o śr ok 25 cm


Czas przygotowania: 2 h wyrastanie + 30 min + 10 min pieczenie


3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru


Sos pomidorowo-chrzanowo-żurawinowy


6 średniej wielkości pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
3-4 łyżek żurawiny ze słoiczka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz








Dodatkowo


12 plasterków szynki prosciutto
2 garście rucoli
8  pomidorów suszony z zalewy
10 szt pomidorków koktajlowych
2 kulki mozzarelli
2 szalotki



Przygotowanie:




1. Ciasto - wodę o temperaturze ok 40-46 stopni mieszamy w misce z suszonymi drożdżami, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy zaczyn i pozostawiamy do spienienia na ok 5 minut. Gdyby drożdże się nie spieniły oznacza to, że drożdże są nieaktywne, lub woda był zbyt ciepła lub za zimna, w takiej sytuacji pracę należy rozpocząć od nowa
2. Do spienionego zaczynu, wsypujemy mąkę i sól, dolewamy oliwę i mieszamy całość szpatułką, następnie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i zagniatamy, ciasto powinno być sprężyste i gładkie, z ciasta tworzymy kule i wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny do wyrośnięcia
3. Sos - pomidory kroimy w ósemki, usuwamy szypułki, w szerokim rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory i oregano, smażymy je na średnim ogniu
4. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozcieramy nożem na desce, całość dodajemy do pomidorów, smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać, doprawiamy cukrem, solą, octem balsamicznym, pieprzem
5. Pomidory miksujemy, następnie przecedzamy przez sito,dociskając sos łyżką, sos wlewamy na szeroką patelnie i gotujemy ok 15-20 minut, sos powinien się zredukować, nie może być zbyt wodnisty ponieważ nasiąknie nim ciasto
6. Do zredukowanego sosu dodajemy chrzan i  żurawiną, mieszamy, doprawiamy do smaku, odstawiamy z ognia i studzimy
7. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, blaszki do pizzy smarujemy oliwą, mozzarellę kroimy w plastry, cebule w piórka
8. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, każdą lekko rozciągamy dłońmi, nie ugniatamy ani nie wałkujemy, przekładamy na przygotowane blaszki
9. Na pizzy rozsmarowujemy sos, posypujemy piórkami cebuli, układamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz plastry mozzarelli, wstawiamy do pieca na ok 10 minut
10. Pizzę wyjmujemy, układamy plasterki prosciutto, listki ruccoli i przepołowione pomidorki koktajlowe, podajemy

Polsko-włoska kombinacja smaków!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.