Przejdź do głównej zawartości

Pizza prosciutto e rucola z polskim sosem pomidorowym wg...Magdy Gessler

Kolorowa kombinacja polsko-włoska. Klasyczne danie rodem ze słonecznej Italii przenoszę na polskie stoły, gdzie wzbogacam smak sosu pomidorowego ostrym chrzanem i słodko-kwaśną żurawina. Warto spróbować tej odmiany, mile Was zaskoczy, nie tylko smakiem, ale również kolorami.





Składniki na 3 pizze o śr ok 25 cm


Czas przygotowania: 2 h wyrastanie + 30 min + 10 min pieczenie


3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypania
300 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru


Sos pomidorowo-chrzanowo-żurawinowy


6 średniej wielkości pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
3-4 łyżek żurawiny ze słoiczka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz








Dodatkowo


12 plasterków szynki prosciutto
2 garście rucoli
8  pomidorów suszony z zalewy
10 szt pomidorków koktajlowych
2 kulki mozzarelli
2 szalotki



Przygotowanie:




1. Ciasto - wodę o temperaturze ok 40-46 stopni mieszamy w misce z suszonymi drożdżami, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy zaczyn i pozostawiamy do spienienia na ok 5 minut. Gdyby drożdże się nie spieniły oznacza to, że drożdże są nieaktywne, lub woda był zbyt ciepła lub za zimna, w takiej sytuacji pracę należy rozpocząć od nowa
2. Do spienionego zaczynu, wsypujemy mąkę i sól, dolewamy oliwę i mieszamy całość szpatułką, następnie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i zagniatamy, ciasto powinno być sprężyste i gładkie, z ciasta tworzymy kule i wkładamy ją do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny do wyrośnięcia
3. Sos - pomidory kroimy w ósemki, usuwamy szypułki, w szerokim rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pomidory i oregano, smażymy je na średnim ogniu
4. Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozcieramy nożem na desce, całość dodajemy do pomidorów, smażymy aż pomidory zaczną się rozpadać, doprawiamy cukrem, solą, octem balsamicznym, pieprzem
5. Pomidory miksujemy, następnie przecedzamy przez sito,dociskając sos łyżką, sos wlewamy na szeroką patelnie i gotujemy ok 15-20 minut, sos powinien się zredukować, nie może być zbyt wodnisty ponieważ nasiąknie nim ciasto
6. Do zredukowanego sosu dodajemy chrzan i  żurawiną, mieszamy, doprawiamy do smaku, odstawiamy z ognia i studzimy
7. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, blaszki do pizzy smarujemy oliwą, mozzarellę kroimy w plastry, cebule w piórka
8. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, każdą lekko rozciągamy dłońmi, nie ugniatamy ani nie wałkujemy, przekładamy na przygotowane blaszki
9. Na pizzy rozsmarowujemy sos, posypujemy piórkami cebuli, układamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz plastry mozzarelli, wstawiamy do pieca na ok 10 minut
10. Pizzę wyjmujemy, układamy plasterki prosciutto, listki ruccoli i przepołowione pomidorki koktajlowe, podajemy

Polsko-włoska kombinacja smaków!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.