Przejdź do głównej zawartości

Curry z buraka z roladkami z pstrąga

Curry to mieszanka przypraw szerokiej gamy smaków, oparta na kuchni południowo-azjatyckiej.Curry to współczesna angielska nazwa określająca przyprawę, nie odzwierciedlająca żadnej konkretnej indyjskiej potrawy i choć podobna mieszanka przypraw używana jest w północnych Indiach, nazywa się ona inaczej - garam masala. Curry można przygotować praktycznie ze wszystkiego, a doprawić mieszanką przypraw charakterystyczną dla danego kraju, cel jest jeden - szybka potrawa o intensywnym smaku.







Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 35 min



4 filety z pstrąga (bez skóry)
4 liście botwinki
2 małe buraczki
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka bulionu
100 g ryżu jaśminowego
1 łyżka bezwonnego oleju
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 limonka
garść kolendry
sól, pieprz





















Przygotowanie:



1. Buraczki obieramy i kroimy w słupki, w woku podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pastę curry podsmażamy chwilę, wrzucamy pokrojone buraczki, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy szklankę bulionu i gotujemy aż buraczki zmiękną, ale pozostaną jędrne i chrupiące
2. Kiedy buraczki się gotują, przygotowujemy ryż
3. Filety osuszamy, poruszamy solą i pieprzem, zwijamy filety w ruloniki, następnie każdy z nich zawijamy w liść botwinki, smażymy zwinięciem do dołu, ok 4 min z każdej strony, aby być pewnym, że ryba jest upieczona wtykamy weń patyczek, następnie dotykamy nim ust, jeśli patyczek jest dość ciepły, ryba jest gotowa
4. Do buraczków dolewamy mleko kokosowe, gotujemy 3-4 minuty, następnie w kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do buraczków, mieszamy żeby zagęścić sos
5. Danie podajemy z ryżem, kawałkami limonki i listkami kolendry



Chrupiące buraczki, pikantny sos i soczyste roladki z pstrąga!






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler