Przejdź do głównej zawartości

Curry z buraka z roladkami z pstrąga

Curry to mieszanka przypraw szerokiej gamy smaków, oparta na kuchni południowo-azjatyckiej.Curry to współczesna angielska nazwa określająca przyprawę, nie odzwierciedlająca żadnej konkretnej indyjskiej potrawy i choć podobna mieszanka przypraw używana jest w północnych Indiach, nazywa się ona inaczej - garam masala. Curry można przygotować praktycznie ze wszystkiego, a doprawić mieszanką przypraw charakterystyczną dla danego kraju, cel jest jeden - szybka potrawa o intensywnym smaku.







Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 35 min



4 filety z pstrąga (bez skóry)
4 liście botwinki
2 małe buraczki
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka bulionu
100 g ryżu jaśminowego
1 łyżka bezwonnego oleju
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 limonka
garść kolendry
sól, pieprz





















Przygotowanie:



1. Buraczki obieramy i kroimy w słupki, w woku podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pastę curry podsmażamy chwilę, wrzucamy pokrojone buraczki, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy szklankę bulionu i gotujemy aż buraczki zmiękną, ale pozostaną jędrne i chrupiące
2. Kiedy buraczki się gotują, przygotowujemy ryż
3. Filety osuszamy, poruszamy solą i pieprzem, zwijamy filety w ruloniki, następnie każdy z nich zawijamy w liść botwinki, smażymy zwinięciem do dołu, ok 4 min z każdej strony, aby być pewnym, że ryba jest upieczona wtykamy weń patyczek, następnie dotykamy nim ust, jeśli patyczek jest dość ciepły, ryba jest gotowa
4. Do buraczków dolewamy mleko kokosowe, gotujemy 3-4 minuty, następnie w kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do buraczków, mieszamy żeby zagęścić sos
5. Danie podajemy z ryżem, kawałkami limonki i listkami kolendry



Chrupiące buraczki, pikantny sos i soczyste roladki z pstrąga!






sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.